Balık Sezonu Açıldı: Müsilaj Tehlikesi Geçmedi

Marmara Denizi'ni kapsayan ve denizde yaşayan canlıların hayatını tehdit eden müsilaj temizleme çalışmalarının gölgesinde balık sezonu açıldı. Uzmanlar müsilaj tehlikesinin henüz geçmediği uyarısında bulundu.

06.09.2021-16:02 - (Son Güncelleme: 06.09.2021-16:02) Balık Sezonu Açıldı: Müsilaj Tehlikesi Geçmedi

Müsilaj ve avlanma yasakları yüzünden, zor zamanlar yaşayan balıkçılar müsilajın tekrar artmasıyla avlanma yasaklarının getirileceğinden korkuyor. Uzmanlara göre ise denizlerde şu an olumsuz bir tablo yok  fakat tehlike tamamen geçmiş sayılmaz.

MÜSİLAJIN ARTMASI BALIKÇIĞI ZOR DURUMA SOKAR

Denizlerde avlanma yasağının kalmasının ardından denize açılan balıkçıların yüzü güldü. Yeni av sezonunun ilk günlerini değerlendiren Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Özkaya, ‘Balıkçılardan aldığımız bilgilere göre şu an denizlerde lüferin çok olduğu gözlemleniyor. Ancak lüferin yanı sıra da hamsi ve palamutta da büyük beklenti var. Özellikle de hamside büyük bir toparlanma bekliyoruz. Bu sene balık avının yasaklanması gibi bir durumu beklemiyoruz. Ancak ilerleyen günlerde müsilaj artarsa ve bu durum balıkçılığı zor duruma sokarsa o zaman bir yasak durumun gelmesi de gündeme gelebilir. Bu sene bol bol hamsi, palamut ve lüfer yiyebilmeyi bekliyoruz. Müsilajdan dolayı bakanlık her gün analiz yapıyor, araştırıyor. Balıklarda insan sağlığına zarar verebilecek hiçbir şey bulunamıyor. Gönül rahatlığıyla Marmara’dan çıkan balığı yiyebiliriz. Araştırmalarda da bir sıkıntı çıkarsa zaten biz de bunu bütün balıkçılarımıza bildiririz"

İYİ BİR SEZON GEÇİRMEME OLASILIĞIMIZ YÜKSEK

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı ise yaptığı açıklamada tehlikenin henüz geçmediğini ve dikkatli olunması gerektiği uyarısında bulundu. Sarı ‘Müsilajın etkili olduğu dönemden sonra balık yemek sorusunun cevabı noktasında bizim bakanlık açıklamalarını takip etmemiz gerekiyor. Geçen senenin Kasım ayından beri balıkçılar, müsilajın etkisiyle savaşıyor. Şu an 2-3 günlük performansa bakarak balık sezonu iyi ya da kötü gidecek demek mümkün değil. Ama müsilajın diplerdeki etkisinin sürdüğünü dikkate alırsak balıkçıların yine iyi bir sezon geçirmeme olasılıkları yüksek. Hatta Kasım'da tekrar müsilaj başlayacak olursa balıkçılar yine ağlarını atacak bu ağları çekmekte zorluk çekecekleri için balıkçılık açık gözükse bile fiilen kapalı olacak. Ama bu aşamada yapmamız gereken yasak getirmekten ziyade ekosistem içerikli balıkçılık yapmamız gerekiyor’ şeklinde açıklamalarda bulundu.

YANLIŞ AVLANMA DENİZLERDEKİ BALIK ORANINI HER GEÇEN YIL AZALTIYOR

Sarı açıklamasını ‘Marmara Denizi’nde 80 bin tonlarda balık avı yapıyorduk biz. Ancak bu rakamlar şu an 20 bin tona kadar geriledi. Bir taraftan kirlilik var evet ama biz yanlış avcılık yapıyoruz. Balık miktarlarımız düştükçe avcılık gücümüzü artırmışız biz. Bu balıklar azaldıkça da fiyatlar yükselir’ diyerek sonlandırdı.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal