Müsilajı Bitirmek İçin Doğal Yöntem! 7 Tane Yeni Tesis Kurulacak

Geçtiğimiz 8 haziran tarihinde itibaren Marmara Denizi'ni kaplayan müsilaj ile mücadelede başarılı sonuçlar alınmaya devam ediyor. Yalova'da sudaki organik atıkları yiyen midyeler yetiştirilecek. Bunun için ise 7 tesis kurulacak.

13.07.2021-14:45 - (Son Güncelleme: 13.07.2021-14:45) Müsilajı Bitirmek İçin Doğal Yöntem! 7 Tane Yeni Tesis Kurulacak

Geçtiğimiz 8 Haziran tarihinden itibaren Marmara Denizi'ni etkisi altına alan müsilaj belası ile mücadele hız kesmeden devam ediyor. Hergün Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından toplanan müsilaj miktarı açıklanıyor. Başarılı sonuçlar gelmeye başladı. Bununla beraber Çınarcık ve Armutlu'da midye çiftliklerinin kurulmasına dair olan süreç hız kesmeden devam ediyor. Bölgede, denizlerdeki suyu filtre ederek, sudaki organik atık ve planktonlarla beslenen Akdeniz midyesinin yetiştirileceği ve 7 tesis kurulması planlandığı belirtildi.

Projeleri onaylanan 4 çiftliğin kurulumu tamamlanma aşamasına getirildiği ve bunun yanı sıra diğerlerinin ise yıl sonuna kadar faaliyete geçirilmesi amaçlanmaktadır. Maliyeti yaklaşık 54 milyon TL  olan 7 çiftliğin, 3 yıl sonra üretime başlamasına dair senelik ise yaklaşık 126 milyon TL ciro elde edilmesi amaçlanmaktadır.

Bunun yanı sıra tesislerde çalışmak üzere 100 kişi dahil dolaylı istihdamla 1000 kişinin bu işten para kazanması amaçlandığı bildirilken,  7 çiftlik projesi hayata geçtiğinde ise senede 8 bin 900 ton midye üretilecek. Midyenin faydaları ise şu şekilde sıralandı:


1- Yaklaşık 600 dekar alanda doğal resif de oluşacak ve böylelikle canlıların üremesi içinde uygun ortamlar sağlanacak. Midye çiftliklerinde kesinlikle dışarıdan bir besleme yapılmıyor.

2- Doğal ortamda bulunan organik atıkları ve küçük canlıları tüketerek besleniyor. Midye çiftlikleri ciddi manada Marmara Denizi'nde bir filtre görevi görecek ve müsilajla mücadelede de etkin bir rol alacak.

3- Şu anki pazar payı düşünüldüğünde 7 midye çiftliğinin il ekonomisine yıllık 100-150 milyon lira katkısı olacak. Midye, özellikle Baltık Denizi'nde çevreyi tamir eden bir ürün olarak kullanılıyor.

4- Bulunduğu ortamı, zemini düzene sokuyor ve bunun yanında tüketilebilir hale geliyor. Yalova için 4-5 yıl sonra midye anlamında çok daha farklı şeyler kullanabilecek.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal