Bakmakla yükümlü olunan kişiler kimlerdir? SGK bakmakla yükümlü olunan kişiler kapsamı

Bakmakla yükümlü olunan kişiler ya da bağımlı olmayan kişiler SGK kapsamında insanların en çok araştırdığı ve yanıt aradığı konulardan biridir. Peki bakmakla yükümlü olunan kişiler kimlerdir? SGK'nın konuyla ilgili uygulamaları nelerdir? Tüm detaylar haberimizde.

28.04.2022-20:52 - (Son Güncelleme: 28.04.2022-20:52) Bakmakla yükümlü olunan kişiler kimlerdir? SGK bakmakla yükümlü olunan kişiler kapsamı

SGK kapsamında bakmakla yükümlü olunan kişiler sağlık hizmeti alabiliyorlar. Peki SGK'nın konu ile ilgili uygulamaları nasıldır? Konunun şartları nelerdir? Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

Bakmakla yükümlü olunan kişiler

SGK, bakmakla yükümlü olunan kişilerle ilgili uygulama alanlarını şu şekilde sıralıyor;

-Lise eğitimine halen devam etmekte olan ve 20 yaşını geçmeyen çocuklar bakmakla yükümlü olunan kişilerdendir.

-Üniversite eğitimine devam etmekte olan ve 25 yaşını henüz geçmeyen çocuklar bakmakla yükümlü olunan kişilerdendir.

-Kişinin anne ve babası bakmakla yükümlü olunan kişilerdendir.

-Bir yerde çalışmayan, sigortası olmayan eşler bakmakla yükümlü olunan kişilerdendir.

-18 yaşından küçük olan çocuklar bakmakla yükümlü olunan kişilerdendir.

-SGK'nın tespşt ettiği engelli olan çocuklar herhangi bir yaş sınırı konulmaksızın bakmakla yükümlü olunan kişilerdendir.

Anne ve babanın bakmakla yükümlü olma şartları

SGK'nın anne ve babanın bakmakla yükümlü olduğu kişilerde şu şartları aramaktadır;

-Ebeveynlerden ikisinin de bir yerde çalışmaması gerekiyor.

-Ebeveynlerin SGK'ya gelir testi başvurusunda bulunması gerekiyor.

-Ebeveynlerden ikisinin de aktif BAĞ-KUR'lu olması gerekiyor.

Eğer belirtilen şartlara sahipseniz il veya ilçe SGK müdürlüğüne başvuru yapmanız gerekmektedir. Konu ile ilgili detayları SGK araştıracaktır ve çocuklarının sigortasından yararlanması sağlanabilecektir.

Kız çocukları bakmakla yükümlülük şartları

Kız çocukları da anne babaların bakmakla yükümlü olduğu kişilerdendir. Erkek çocukları ve kız çocuklarının bakmakla yükümlülük şartları yaş, eğitim gibi faktörlerle değişebilmektedir. Kız çocuklarının anne babaları sayesinde alabilecekleri sağlık hizmetleri ve dönemleri şu şekilde belirlenmiştir;

-Anne babası 1 Ağustos 2008 tarihi öncesinde sigorta başlangıcı olan kız çocuğu eğitim almıyor bile olsa evlenene kadar anne ve babanın sosyal güvencesinden faydalanabilir.

-Anne ya da baba 1 Ağustos 2008 tarihi sonrasında sigorta başlangıcı olan kız çocuğu 18 yaşını doldurana kadar bakmakla yükümlü kişiler arasında sayılır. Kız çocuğu eğer lise eğitimine devam ediyorsa 20 yaşına gelene kadar, üniversite eğitimine devam ediyorsa 25 yaşına gelene kadar anne babasının üzerinden sigorta hizmetlerinden faydalanabilir.

Erkek çocukları bakmakla yükümlülük şartları

Kız çocuklarında olduğu gibi erkek çocuklarında da bakmakla yükümlülük şartları yaş, eğitim gibi faktörlerle değişkenlik göstermektedir. Erkek çocuklarının bakmakla yükümlülük dönemleri şu şekilde belirlenmiştir;

-Erkek çocukları üniversite eğitimi görüyorsa 25 yaşına gelene kadar anne babanın sosyal güvencesinden yararlanabilir.

-Erkek çocuğu anne babanın sosyal güvencesinden 18 yaşına kadar yararlanabilir.

-Erkek çocuğu eğer lise eğitimine devam ediyorsa 20 yaşına gelene kadar anne babasının sosyal güvencesinden faydalanabilir.

Kardeşler bakmakla yükümlü olunan kişiler midir

SGK kapsamında kardeşler bakmakla yükümlü olunan kişiler arasında sayılmaz. SGK kapsamında bir kardeşin bakmakla yükümlü olan kişilerden sayılması için engelli olmaları gerekir.

Emekli sandığı bakmakla yükümlü olunan kişiler

4C olarak da bilinen Emekli Sandığı kapsamında olan kişilere işe başladıkları zaman doldurulması için aile kayıt formu verilir. Form içindeki bilgiler doldurularak kuruma verilir. Form, sigortalı olan kişinin bilgileri ve yakınlarının bilgilerini içermektedir. Kamu çalışanları için bakmakla yükümlü olunan kişiler şu şekilde belirlenmiştir; Memurlar için çocuk kapsamında sigortalı ile birlikte oturan ve kişi tarafından bakılan 18 yaşına kadar, eğer ki üniversite eğitimi alıyorsa 25 yaşına kadar olan çocuklar dahil edilir. Sigortalı olan vatandaşın bakmakla yükümlü olduğu çocuklar şu şekildedir; Eğer ki varsa evlat edinilmiş çocuklar, anne ya da babasını kaybeden torunlar (sigortalı kişi ile birlikte yaşaması gerekir), nafaka verilen çocuklar. Bakmakla yükümlü olan kişilerde eşlerin sayılabilmesi için arada yasal evlilik şartı aranmaktadır.

Bakmakla yükümlü olunan kişiler ile ilgili belgeler

Bu belgeler SGK tarafından verilmektedir. İl ya da ilçe SGK müdürlüklerine müracaat ederek belgeyi alabilirsiniz. Başvuru yapmak istiyorsanız yine SGK üzerinden Sağlık yardımı başvuru formu ve taahhüt beyannamesi belgesini doldurmanız gerekmektedir. Eğer adına başvuru yapacağınız kişi öğrenci ise başvuru formunu verirken kimlik kartını da sunmanız gerekir. Engelli çocuklar için yapılan başvurularda ise sağlık kurulu rapour, çocuğa ait kimlik aslı ve fotokopi, nüfus kayıt örneğini de SGK'ya sunmanız gerekmektedir. Bakmakla yükümlü olunan kişiler ile ilgili bilgilere e-Devlet üzerinden de erişim sağlanabilir. Sorgulama yapmak için SPAS Müstehaklık Sorgulama ekranına giriş yaptıktan sonra otomatik olarak e-Devlet üzerinden sorgulama işlemini yapabilir, belgenin çıktısını da alabilirsiniz. Bakmakla yükümlü olunan kişiler ile ilgili tüm detayları direkt olarak SGK üzerine şahsen giderek öğrenebileceğiniz gibi, süreci sorgulayabilmek için ALO 170 numaralı telefonu da arayabilirsiniz. Aynı zamanda SGK, MYK, ÇSGB ve de İŞKUR gibi kurumlar ile ilgili sorularınızın cevabını da bu telefon üzerinden alabilirsiniz. ALO 170'e ait internet sitesinden de merak ettiğiniz konuların ilgili kurumlarca sorgulamasını yapabilirsiniz.  

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal