Bakanlık Zincir Marketlerin Gramaj Oyununu Bozdu!

Son zamanlarda gıda fiyatlarındaki yükseliş vatandaşların tepkisine neden olmuştu. Ticaret Bakanlığı gramaj hilesi yapan marketleri deşifre etti.

26.09.2021-11:38 - (Son Güncelleme: 26.09.2021-13:53) Bakanlık Zincir Marketlerin Gramaj Oyununu Bozdu!

Raflarda yer alan gıda ürünlerindeki fahiş fiyatlar vatandaşları canından bezdirdi. Aynı ürünün farklı marketlerde farklı fiyatlara satılması tepkilere yol açtı. Son 1 yılda yüzde 50'nin üzerinde zam uygulandı. Konuya ilişkin rahatsızlığını ifade eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ''Bu zulmün önüne geçeceğiz'' demişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 5 büyük zincir marketle ilgili yaptığı açıklama sonrası, fahiş fiyat incelemesi başlatılırken, Ticaret Bakanlığı bir süre önce de vatandaşlardan gelen şikâyetler üzerine gramaj denetimi gerçekleştirdi. Bakanlık Türkiye genelindeki yaygın olan marketlerden birinde satılan cevizin gramajının etikette yazdığından düşük olduğunu, bir diğerinde de satılan ambalaj erikte gramaj oyunu olduğunu tespit etti. Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu da kendisine gelen ihbarları değerlendirerek, marketlerdeki gramaj oyununu örnekleriyle birlikte ortaya çıkarttı.

TİCARET BAKANLIĞI MARKETLERDEKİ GRAMAJ OYUNUNU ORTAYA ÇIKARTTI

Yapılan denetimler kapsamında 5 büyük zincir marketlerden birinin şubesinde satışa sunulan paket erik ürününün kap üzerindeki gramajdan daha düşük olduğu belirlendi. Ürünün ambalajında gramajın 250 olarak belirtilmesine rağmen, tartıldığında 160-180 olduğunun tespiti yapıldı.

11 BİN 429 LİRA PARA CEZASI KESİLDİ

Bakanlık "İncelemeler sonucunda, bahse konu tanıtımlarda paket erik adlı ürünün ambalaj üzerinde yer alan etikette belirtilen gramajdan daha düşük ağırlıkta satışa sunulmasının tüketicileri aldattığı ve aynı zamanda ortalama tüketicinin ekonomik davranış biçimini ve bilinçli olarak karar verme yeteneğini azalttığı değerlendirilmiştir. Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunu'nun ilgili maddeleri uyarınca markete 11 bin 429 lira idari para cezası uygulanmıştır." şeklinde değerlendirmede bulundu.

BAKANLIK MARKETE REKLAM YASAĞI GETİRDİ

Bakanlığa yapılan başka bir şikâyet üzerine de yine 5 büyük market arasında yer alan bir şubede ceviz paketlerinde oynanan oyunu ortaya çıkardı. Marka bir ürüne ait ceviz içi paketinin 200 gramının 12.45 liraya satıldığına yönelik reklam yapan market, vatandaşlara bu fiyattan 150 gram ceviz sattı. Kampanyalı ürünün satışa sunulurken reklamının 200 gram olarak yapıldığı, ancak tüketici tarafından bakanlığa sunulan kasa satış fişi ile reyonda yer alan ürün görseline ait fotoğrafta ürünün 150 gram olduğu tespit edildi. Markete reklam yasağı getiren bakanlık kararında şu ifadeler yer aldı: 

''Reklamda yer alan ürün ambalajının üzerinde net 200 gram olduğu bilgisi açıkça görülüyor. Buna karşın belirtilen tarihlerde şikâyet konusu ürünün ambalajlarının 150 gram olduğu, bu hususun kasa satış fişiyle sabit olduğu, dolayısıyla tüketiciyi aldatıcı ve yanıltıcı nitelikte olduğu değerlendirilmiştir.''

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal