Bakanlık Yeni Düzenleme! Her Bina ve Sitede Artık Zorunlu

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı sıfır atık uygulamalarına ilişkin düzenlemeleri yayınladı.

07.01.2022-12:29 - (Son Güncelleme: 07.01.2022-12:29) Bakanlık Yeni Düzenleme! Her Bina ve Sitede Artık Zorunlu

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı atık getirme merkezlerinin kurulumu ve işletilmesi ile sıfır atık uygulamalarına dair düzenlemeleri yayınladı. Buna göre toptancı hallerinde ve pazar yerlerinde biriken gıda atıklarının kaynağında ayrıştırılması adına önlemler alınacak. Ek olarak site, apartman ve villa tipi müstakil konutlarda geri kazanılabilir atıklar için ayrı kutular bulundurulması da zorunlu bir hale getirildi.

BAKANLIK YENİ DÜZENLEMEYE GİTTİ: ARTIK HER BİNA VE SİTEDE ZORUNLU

Bakanlık tarafından 2019 tarihinde yayımlanan Sıfır Atık Yönetmeliği'nce öngörülen plastik kullanımının azaltılmasına, gıda ve tekstil atıklarının önlenmesine ve bunlara ek olarak da vatandaşların atıklarını bırakabilecekleri atık getirme merkezlerinin teknik özelliklerine dair esaslar yayımlandı.

PAZARLARDA ATIK GIDALAR AYRIŞTIRILACAK

Düzenleme ile birlikte toptancı hallerinde ve pazar yerlerinde oluşan gıda atıklarının kaynağında ayrıştırılmasını sağlama düşüncesiyle biyobozunur atıklar için farklı biriktirme ekipmanı yerleştirilmesi artık zorunlu olacak. Ek olarak site, apartman ve villa tipi müstakil konutlarda geri kazanılabilir olan atıklar için ayrı bir ekipman bulundurulması zorunluluğu da dahil edildi. Düzenlemeyle birlikte mevcut ve yeni yapılacak olan tüm binalarda atık kutusu bulundurma zorunluluğu getirildi. Vatandaşların atıklarını bırakabilmeleri adına kurulacak olan Atık Getirme Merkezleri'nin teknik özelliklerine ilişkin usul ve esaslar da tespit edildi.

TÜRÜNE GÖRE RENKLENDİRME YAPILACAK

Uygulamayla birlikte atık biriktirme ekipmanı renginin seçiminde geri kazanılabilir olan atıklar için mavi, diğer atıklar için de koyu gri, biyobozunur atıklar içinse kahverengi, cam atıklar için yeşil, plastik atıklar için sarı, metal atıklar için gri, kâğıt atıklar için mavi, kompozit atıklar için turkuaz, bitkisel atık yağ için koyu mavi, atık ilaçlar için beyaz, tekstil atıkları için pembe, atık elektrikli ve elektronik eşyalar içinse mor renk kullanılacak yahut mevcut biriktirme ekipmanlarında atık türüne uygun renkte etiketleme, giydirme, renklendirme de olabilecek.


TEŞVİK EDİCİ ORGANİZASYONLAR YAPILACAK

Bunlara ek olarak sıfır atık bilinci ile farkındalığın artırılması ve uygulamanın da yaygınlaştırılması adına mahalli idarelerce süreli kampanyalar düzenlenmesi, vatandaşların atıklarını ayrı biriktirmesini teşvik edici organizasyonların yerine getirilmesi, eğitim kurumlarında ise Millî Eğitim Bakanlığı iş birliğinde 'Sıfır Atık Öğrenci Kulüpleri'nin kurulması ile ilgili konular tespit edildi.

EKONOMİYE 30 MİLYAR LİRA KATKI SAĞLANDI

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde başlatılan ve sürdürülebilir bir kalkınma ilkeleri çerçevesinde atıkları kontrol altına alma, gelecek nesillere temiz ve gelişmiş bir Türkiye ve yaşanabilir bir dünya bırakma amacı taşıyan Sıfır Atık Projesi'yle bugüne dek 24,2 milyon ton atık geri kazanılarak ekonomiye 30 milyar lira kadar katma değer verildi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal