Bakanlık Duyurdu! Kentsel Dönüşümde Olan Fikirtepe’de Her Eve Kira Desteği Verilecek

Kentsel dönüşüm alanı ilan edilen İstanbul Fikirtepe’de yarım kalan inşaatlar sürüyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın aldığı karara göre kira desteği her bir ev için ayrı ayrı yapılacak.

06.07.2021-16:45 - (Son Güncelleme: 06.07.2021-17:23) Bakanlık Duyurdu! Kentsel Dönüşümde Olan Fikirtepe’de Her Eve Kira Desteği Verilecek

Sürecin hızlı bir şekilde ilerlemesi için vatandaş ile bakanlık arasında bir sözleşme yapılmayacak, süreç kendiliğinden gerçekleşecek. Tapuların hazineye devredildiğini söyleyen açıklamada, "Mülkiyet hakkı devletin garantisi altındadır, vatandaşın hak kaybı olmayacak. Tüm işlemler hak sahiplerinin devir öncesi tapuları üzerinden gerçekleştirilecektir" ifadelerine yer verildi. Sosyal donatı alanında kalanlar da haklarını kaybetmeyecek. 

AYLIK 1.500 TL KİRA YARDIMI İLE DESTEK VERİLCEK

Evlerini boşaltan vatandaş 48 ayı geçmemek koşulu ile yeni evini alana kadar her ay kira yardımı ile destek alacak. İstanbul'da dönüşüm projeleri için belirli olan aylık kira yardımı 1.150 lira iken bu Fikirtepe için 1.500 lira olarak ödeme yapılacak. İkamet eden vatandaşlar bakanlığın uygun gördüğü aylık kira bedelinin 5 katı kadar (7 bin 500 lira), kiracılar ise 2 katı kadar (3 bin lira) bir defada kira yardımı alabilecek.

Hak sahiplerinin kira yardımını peşin alması için ikamet etme koşulu gerekli olacak ve bir sonraki kira bedeli diğer aylarda yapılacak.

2023'TE EVLER TESLİM EDİLECEK

Bölgede kimi hak sahiplerinin küçük kimilerinin ise büyük metrekareleri var. Bu durumda vatandaşa düşen hak 55 metrekare ama en küçük ev 60 metrekare ise vatandaş aradaki 5 metrekare değer için borçlandırılacak. Değer SPK lisanslı kuruluşları tarafından belirlenecek. Eğer vatandaşa 150 metrekare ev düşüyor ama 140 metrekare alıyorsa bu defa o alacaklı olacak.

İsteyen hak sahipleri bir araya gelerek de tek ev alabilecek. İnşaat çalışmalarının tamamlanmasından sonra 2023 yılında teslimlere başlanırken, hak sahiplerinin evlerinin SPK lisanslı kuruluşların tespiti ile dağıtılacak. Bölgedeki riskli yapılarda tahliye süresi en geç 1.10.2021 tarihine kadar yapılacak, yapılmaz ise altyapı hizmetlerinin kesileceği duyurulurken tahliyenin ardından inşaata başlanacağına dikkat çekildi.

HER EV İÇİN AYRI KİRA

İkamet etmeyen kişiler kira yardımını aylık olarak alabilcek. Kira için başvurular bölgedeki irtibat ofisleri ile yapılırken her bir ev için ayrı ayrı kira desteği sağlanacak. 

3 evi olan 3 kira yardımı alacak. Hisseli bir hak sahipliği durumu mevcut ise hissesi oranında kira yardımı alabilecek. Bakanlığın müdahalesinden önce evi yıkılan ve dönüşüm sınırları içinde hak sahibi olan vatandaş da kira yardımı alabilecek.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal