Bakanlık Devreye Girdi: Fikirtepe'de Dönüşüm Devam Ediyor

Kadıköy Fikirtepe’de yürütülmekte olan kentsel dönüşüm projesinin bağımsız tahliyesi için verilen süre yarın sona eriyor.

18.10.2021-21:45 - (Son Güncelleme: 19.10.2021-10:34)

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ülkenin birçok yerinde kentsel dönüşüm çalışmaları devam ediyor. Kentsel dönüşümün en büyük ayaklarından biri olan Fikirtepe’de ise yürütülen çalışmalar kapsamında, 1299 yapıda 5514 bağımsız birimin tahliyesi için verilen süre yarın bitiyor. Bahsi geçen alanlarda bulunan vatandaşların büyük bir kısmı taşınma işlemlerini tamamladı, geriye ise ticari amaçlı kullanılan bağımsız birimler kaldı. 

FİKİRTEPE’DE KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN SONUNA GELİNDİ

Kentsel dönüşüm projelerinin en büyük etabı olarak adlandırılan ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmaların neredeyse sonuna yaklaşıldı. Birçok kişinin merakla beklediği kentsel dönüşüm çalışmalarına dair merak edilenleri aktaran Vedad Gürgen, Fikirtepe bölgesini 2007 yılında kentsel dönüşüm kapsamına alıp, imar etmeye başladıklarını belirterek, Fikirtepe’nin riskli bölgeler arasında yer aldığının altını çizdi. 

Kentsel dönüşüm projesi kapsamında bazı zorlukların yaşandığına değinen Gürgen, 61 yapı adası içinde 25'inin projesine başlandığını, ruhsatlarının tamamlandığını ancak 35 yapı adasında da ya anlaşmaların olmadığı ya da müteahhitlerin işlerini bırakıp gittiği çözümsüzlüğe doğru giden bir süreçle mücadele ettiklerini ancak Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un, göreve başlaması ile bu sıkıntılı süreçleri atlattıklarını, Bakan Kurum’un süreçle bizzat yakından ilgilendiğini ifade etti. 

20 YAPI ADASININ İHALESİ BU YIL BİTECEK

7 ay kadar önce Fikirtepe’de düzenlenen bir toplantıda, Bakan Kurum’un hak sahibi vatandaşları dinlediğini, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı ile Fikirtepe kentsel dönüşüm projesiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yakından ilgilendiğine değinen Gürgen, ‘Alanda ciddi bir sevinç de oldu. Yıllardan beri tıkanmış bir projenin devam etme noktasında olduğunu herkes gördü. Arkasından Emlak Konut'un buraya yüklenici olarak girmesi heyecanı daha da üst seviyeye getirdi. Bugün 3 yapı adasında Emlak Konut fiilen inşaatlarına devam ediyor. İki ihale yolda. Onlar da Ekim ayı içinde yapılacak. Uygulama alanı içindeki 20 yapı adasının tüm ihaleleri de bu yılın sonunda bitmiş olacak’ şeklinde konuştu.

Fikirtepe

KENTSEL DÖNÜŞÜM ALANININ YÜZDE 98’İ BOŞALTILDI

Çalışmaların hız kesmeden devam etmesi için toplamda 7 bin 200 hanenin bulunduğu proje alanının yüzde 98'inin boşaltıldığına dikkat çeken Vedad Gürgen, ‘Çok hızlı tahliyeler gerçekleşiyor. Alanda camlar, kapılar, pencereler söküldü. En son kalan kişiler evlerini tahliye ediyor. Aşağıda da bir taraftan Emlak Konut'un şantiyeleri hızlı bir şekilde devam ediyor. İnşallah bu sene sonu itibariyle bütün proje alanları içinde ihaleler bitmiş, bu bölgenin yıkımları tamamlanmış ve Yeni Fikirtepe'nin temellerinin atıldığı, binaların yükseldiği yeni bir duruma doğru gidiyoruz. Sayın Bakanımızın talimatlarından sonra vatandaşlarımıza 150 günlük tahliye süresi verdik. Bu da 15 gün önce doldu. Şimdi en son gerek bakanlık personeli olarak bizler, gerek bizim müşavirlik hizmetlerimizi yürüten GEDAŞ, sahada vatandaşın kapısını tek tek çalarak dolaşıyoruz. Evlerini boşaltamayan var mı? Hastalığı olan var mı? Düşkünlüğünden dolayı tahliye edilemeyen vatandaşlar var mı? Bunları tek tek dolaşıp, ihtiyacı olanların, ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz. Ev bulamayanlara ev yardımı, taşınamayanlara taşınma yardımı yapıyoruz. Bütün amacımız 15 yıldan beri beklentilerini büyüten ve sonuçlarını görmek için sabırsızlanan vatandaşlarımızın önümüzdeki iki yıl içinde konutlarını teslim edip, burada bir düğün, bayram havası yaşatmak’ şeklinde konuştu.

Fikirtepe kentsel dönüşüm

VATANDAŞLARI ÖNCEDEN BİLGİLENDİRİYORUZ 

Kentsel dönüşüm kapsamındaki alanların büyük bir kısmının boşaltıldığını, ticari amaçlı faaliyet gösteren bazı yapıların 180 gün önceden uyarıldığını belirten Gürgen, ‘Genelde insanlar son güne kadar beklerler. Burada son günlerini bekleyen sanayici ve esnaflar da var. Biz bir kısmıyla konuştuğumuzda kendilerinin yerlerini ayarladıklarını ancak son güne kadar ticari faaliyetlerini sürdüreceklerini söylüyorlar. Biz, bunların da haberlerini verdik kendilerine. Artık yerlerini ayarladılar. Konutlar için bulduğumuz depolar aynı zamanda bu esnafımız ve ticarethanelerimiz için de geçerli. Onların eşyalarını taşımak ve depolara koymak konusunda hiç bir tereddüdümüz yok. Yeter ki projemiz başlasın. Fikirtepe halkının bu projenin yüzde yüze yakınının bu projenin yürüyeceğine inandığını ve evlerini tahliye ettiğini görüyoruz. Sanayi içinde çalışan vatandaşlara da tekrar tekrar uyarılarımızı yapıyoruz. Onlardan da ricamız bir an önce yeni işyerlerine taşınıp, burayı bakanlığa teslim etmemize yardımcı olmaları. Çünkü her bir gün gecikme, anahtarlarını teslim edeceğimiz vatandaşların bir gün gecikmesi demek’ dedi. 

Fikirtepe kentsel dönüşüm projesi

SOSYAL DEVLET ANLAYIŞIYLA HAREKET EDİYORUZ

Kimseyi mağdur etmemek adına titizlikle çalıştıklarını dile getiren Gürgen, ‘Artık tahliye süreleri tamamlandı. Bu saatten sonra yapılacak olan işler kamu hizmetlerinin kesilmesi suretiyle tahliyeleri biraz daha hızlandırmak olacak. Tebligatların 170. günündeyiz, artık herkesin bu konuda bize yardımcı olmasını istiyoruz.’ dedi.

Uzun yıllardır Fikirtepe’de yaşayan mahalle sakinlerinden Latif Akgümüş, daha önce birçok kişiyle görüştüklerini ancak hiçbirinin kendileri ile bu kadar ilgilenmediği belirtti.  Akgümüş, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının projeye el atması ile kendilerini güvende hissettiklerinin altını çizdi. 

Yeni Fikirtepe

FİKİRTEPE’NİN GELİŞİMİNDEN ÇOK MEMNUNUZ

Doğma büyüme Fikirtepeli olan Dilek Dursun da, "Buradaki süreci, buradaki insanlarla atlattık. Bundan 7-8 yıl önce bir süreç başladı ancak çok yavaş işleyen bir süreçti. Ama şu andaki süreç bizi memnun ediyor. Hepimiz severek imza attık, severek evlerimizi boşalttık. Bakanlığın bu işi layıkıyla yapacağını çok iyi biliyoruz. Projelerimiz bizi sevindirdi. devletimize güveniyoruz, yanımızda oldukları için çok teşekkür ediyoruz. Bizi en azından başka insanların ellerine bırakmadılar." dedi.

Fikirtepe'de 45 sene oturan Fatma Kevser Akyürek ise "Mahallemiz eskidi artık, gecekondu semti zaten. Evlerimizin sağlam olacağına inanıyorum." ifadelerini kullandı.

Akyürek, bazı vatandaşların evlerini ve iş yerlerini henüz boşaltmamasına ilişkin ise "Boşa çaba onlarınkisi. Bu olacak, kanunen olacak. Zorluk çıkarmasınlar. Baktım dükkan açık, evlerde de tek tük var. Benim kiracım da inat etti çıkmıyor. Sonumuz iyi olacak inşallah." diye konuştu

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal