Bakanlık devrede: POS cihazlarındaki işlemler yakından denetlenecek: İşletmelerin akıllı pos cihazı kullanımı zorunlu hale geliyor!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in daha önce yaptığı açıklamaların ardından vergi gelirlerini artırmak ve kayıt dışı ekonomiyle mücadele etmek adına yeni bir adım atılıyor. Bu kapsamda POS cihazlarındaki işlemler daha yakından denetlenecek ve işletmelerin doğru KDV oranlarını uygulayıp uygulamadığı kontrol edilecek.

08.03.2024-17:37 - (Son Güncelleme: 08.03.2024-17:57) Bakanlık devrede: POS cihazlarındaki işlemler yakından denetlenecek: İşletmelerin akıllı pos cihazı kullanımı zorunlu hale geliyor!

NTV’den alınan bilgilere göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı, kayıt dışı ekonomi ile mücadele kapsamında yeni bir adım atıyor. POS cihazları üzerinden yapılan işlemlerdeki usulsüzlükleri engellemek ve vergi kayıplarını minimize etmek amacıyla, bazı işletmelerin doğru KDV oranlarını uygulamadığı tespit edilmiştir. Özellikle Katma Değer Vergisi (KDV) genel oranlarında yapılan değişiklikler sonrasında, bazı işletmelerin yüzde 10 olarak tahsil ettikleri KDV'yi yüzde 1 olarak beyan ettikleri belirlenmiştir. Bu tür usulsüzlükleri önlemek ve vergi denetimlerini daha etkin hale getirmek adına, Hazine ve Maliye Bakanlığı işletmelerin akıllı POS cihazları kullanmalarını zorunlu hale getirecek. Akıllı POS cihazları, özellikle ödeme işlemlerini daha şeffaf bir şekilde takip etmeyi ve vergi kayıplarını engellemeyi hedeflemektedir.

Kayıt dışı ekonomi ile mücadelede önemli bir adım olarak değerlendirilen bu düzenleme ile birlikte, işletmelerin doğru KDV oranlarını kullanmaları ve vergi sisteminin daha sağlıklı işlemesi amaçlanmaktadır. Ayrıca, bu uygulama ile işletmelerin kayıt dışı ekonomiye katkı sağlamalarının önüne geçilmesi hedeflenmektedir. Düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle birlikte, usulsüz işlem yapan işletmelere ağır cezalar verilecek ve vergi kayıpları önemli ölçüde azaltılmış olacaktır.


Yeni nesil pos makinesi zorunlu hale geldi

Maliye Bakanı Şimşek, akıllı POS cihazlarının haziran ayına kadar bütün işletmelerde kullanılacağını belirterek konuyla ilgili şu açıklamada bulunmuştu:

"Hazirandan itibaren itibaren yeni bir nesil pos makinesi konulacak. Herhangi bir şehrin, çok işlek bir restoranı örneğin. Gün boyu ekmek, su gibi KDV yüzde 1 fiş kesilmiş. Bize haber verecek bu makine ile."

Maliye Bakanlığı, POS cihazlarının, (kredi kartı okuma makinası, POS makinesi ve imprinter cihazı) usulsüz kullanımının yarattığı vergi kaybını bir süredir izliyordu.


“Fatura düzenlemedikleri tespit edilen işletmeler var”

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen denetimlerde, çok sayıda kayıt dışı POS cihazının tespit edildiği açıklandı. Bazı işletmelerin birden fazla POS cihazını kullanmasına rağmen, bu cihazlardan sadece birini yazarkasaya bağlayarak geri kalan cihazlar üzerinden yaptıkları satışlara fatura düzenlemedikleri belirlendi. Ayrıca, e-ticaret siteleri üzerinden yemek satışı yapan küçük işletmelerin de fatura düzenlemedikleri ve POS cihazları üzerinden yapılan işlemlerde de fatura düzenlenmediği tespit edildi.

Bakanlık, Türkiye Bankalar Birliği'nin POS cihazı listesi ile mükelleflerin elindeki POS cihazlarının listelerini karşılaştırmaya başladı. Bu kapsamda yapılan incelemelerde, kayıt dışı ekonominin bir parçası olarak kullanılan POS cihazlarının önemli bir sorun olduğu ve vergi kayıplarına neden olduğu belirlendi.


Gelir İdaresi Başkanlığı mükellefleri uyarmıştı

Daha önce Gelir İdaresi Başkanlığı, ayrıntılı bir açıklama yaparak, POS makinalarının usulsüz kullanımına dikkat çekmiş ve mükellefleri uyarmıştı. Açıklamada şu uyarılarda bulunuldu:

- Bankalar ve kredi kartı okuma makinesi (POS makinesi ve imprinter cihazı) veren diğer kurumlar, vergi kimlik numarası bazında verdikleri cihazların üye işyerlerini ve bu işyerlerinin aylık kredi kartı ile yaptıkları satışları (sanal pos, kredi kartı, banka kartı-debit ve imprinter cihazı ile yapılan) günlük satış tutarları bazında aylık dönemler halinde ilgili dönemi takip eden ay Başkanlığımıza göndermektedirler.

- Bankalardan alınan bu bilgilere göre, bankaların kredi kartı ile satış cihazı verdiği üye işyerlerinin, bu cihazları kullanarak yaptıkları satış tutarları ile mükelleflerin beyanları karşılaştırılarak bilgiler arasında uyumsuzluk tespit edilen mükellefler hakkında denetimler yapılmaktadır. Başkanlığımızca, söz konusu denetimlerin bundan böyle aylık dönemler halinde daha sık yapılması planlanmaktadır.

- Yapılan vergi incelemelerinde mükelleflerin kredi kartı ile satış işlemi olduğu halde, ilgili dönemlerde verilen KDV beyannamelerinde yer alan 45 numaralı “kredi kartı ile tahsil edilen teslim ve hizmetlerin KDV dahil karşılığını teşkil eden bedel” alanının boş bırakılarak ihmal edildiği, ilgili hâsılatın sadece matrah bildirimi tablosunda yer alan “teslim ve hizmet bedeli”ne dâhil edildiği görülmektedir.

- Yapılan incelemelerde, bazı mükelleflerce kredi kartlarının zaman zaman mal ve hizmet alışverişi dışındaki amaçlar için kullanıldığının ifade edildiği görülmüştür. Bankaların müşterileri ile aralarında yaptıkları sözleşme ile yalnızca mal ve hizmet alışverişi yapılması maksadıyla verdikleri POS cihazlarının, bu amaç dışında kullanılması vergi cezası yaratmaktadır.


Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal