Bakanlık alarm verdi: Japonya’da takviye diyet gıdası can almaya devam ediyor!

Vücudu daha dinç tutmak ve sağlıklı bir yapı kazandırmak adına alınan takviye diyet gıdaları, can almaya devam ediyor. Son olarak Japonya’daki takviye gıda ‘‘beni-koji’’ 4 kişinin canına mal olduğu öğrenildi. Uzmanlar, bu konu da uyarıyor. Özellikle çeşitli kronik hastalıkları olanlar bu tür gıdalara dikkat etmeleri gerekiyor.

28.03.2024-12:34 - (Son Güncelleme: 28.03.2024-16:59) Bakanlık alarm verdi: Japonya’da takviye diyet gıdası can almaya devam ediyor!

AA’dan ulaşılan bilgilere göre, Japonya'da takviye diyet gıdası "beni-koji" tüketimi nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 4'e çıktığı ifade ediliyor. Kobayashi Pharmaceutical Co. Firmasının yaptığı açıklamaya göre, kırmızı pirinç mayası içeren "beni-koji" tüketen 2 kişi hayatını kaybetmişti. Sonrasında 2 kişi daha hayatını kaybettiği ortaya çıktı.

Kronik hastalıkları olanlar dikkat!

Japonya’daki takviye gıda ‘‘beni-koji’’ 4 kişinin canına mal olduğu öğrenildi

Kronik hastaların dikkat etmeleri gerektiği hususunda uyaran uzmanlar, japon asıllı ölenlerin ‘‘Böbrek rahatsızlığı semptomları gösterdiği’’ bildirilirken, birinin 2021 yılından, diğerinin 2022'den beri bu ilaçları kullandığı duyuruldu. Son ölen 2 kişinin ‘‘Ölüm sebeplerinin tespiti’’ için tetkiklerin sürdüğü belirtildi. Firma, "beni-koji" tüketen 100'ü aşkın kişinin hastaneye kaldırıldığını da açıklamıştı.

‘‘Japon gıdalara güveni tekrar sağlayacağız’’

Japon yetkililerden kabine başsekreteri Hayaşi Yoşimasa, açıklamasında, üründeki ‘‘Sağlık tehlikesine neden olan maddenin belirlenmesi dahil’’ gıda güvenliğini sağlamaya çalıştıklarını ve firmaya, bu süreçte ‘‘Hızlı ve ciddi bir şekilde yanıt vermesi’’ gerektiğine ısrarla vurgu yapan Hayaşi, ‘‘Japon gıda ürünlerine olan güveni sağlamak için çaba göstereceğiz’’ şeklinde konuştu.

Japon hükümeti konuya el attı!

Japonya’nın resmi Kyodo ajansına göre, Japonya Sağlık Çalışma ve Refah Bakanlığı (MHLW) "beni-koji" kategorisindeki zarar verici, zehirli madde bulunabileceği yönünde şüphelerin olduğu iddia ediliyor. Bakanlık bünyesinde sürece katkı sunması amacıyla tıp, beslenme, farmakoloji (ecza bilimi) uzmanlarının yer aldığı bir araştırma komitesi oluşturulacağı da konuşulan konular arasında olduğu ifade ediliyor.

Tonlarca takviye gıdası üretilip piyasaya sürülmüş!

Japonya’daki takviye gıda ‘‘beni-koji’’ 4 kişinin canına mal olduğu öğrenildi.

Harekete geçen Japon Bakanlık, merkezi güneydeki Osaka metropolünde yer alan firmaya yönelik soruşturma başlatmaya hazırlandığı öğrenildi. Tonlarca üretilen bu diyet takviye gıdasında, firmanın 2023 yılında 18,5 ton "beni-koji" içeriği ürettiği ve 16,1 tonunu 50'yi aşkın firmaya satışını gerçekleştirdiği aktarıldı. 1919 yılında kurulan Japon Kobayashi Pharmaceutical Co. ilaç ve farmasötik firmasının, reçetesiz olmak üzere geniş yelpazede sağlık, hijyen ve gıda takviyesi ürünü sattığı biliniyor.


Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal