Bakan Varank Tamamen Türk Mühendislerinin Ürünü Olan Burun Topunun Atak Helikopterine Ekleneceğini Açıkladı!

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank yüzde yüz yerli üretilen burun toplarının yeni yılda hizmete gireceğini açıkladı.

03.12.2021-11:38 - (Son Güncelleme: 03.12.2021-13:44)

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank yüzde yüz yerli üretilen 20 milimetrelik atak helikopterine entegre edilecek burun topunu duyurdu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Düzce'de bulunan Sarsılmaz Silah Fabrikası ve TR Mekatronik fabrikalarını ziyaret etti. Bakan Varank yaptığı ziyaretler sonrasında 20 milimetrelik 3 adet burun toplarının 2022 yılında atak helikopterlere entegre olacağını açıklayarak şu sözleri söyledi;  "Atak helikopterlerine entegre edildikten sonra 2022 yılı içerisinde Atak helikopterlerinin 20 milimetrelik burun toplarını ülkemizde üretmeyi başarmış olacağız."

ÜRETİM VE OTOMASYONDA ARTIŞ VAR

Yaptığı konuşmanın devamında bir önceki ziyaretine göre fabrikada artan üretim oranına değinen Bakan Varank konu ile ilgili yaptığı açıklamalarda şu sözlere yer verdi; "Sarsılmaz Silah Fabrikası, askeri tüfeklerden tabancaya kadar Avrupa'nın en büyük entegre silah üretim tesisi. Burayı aslında 4 sene kadar önce de ziyaret etmiştim ama bugün geldiğimde hem makine parkuruyla hem üretimdeki otomasyonuyla hem de ürün çeşitliliğiyle ne kadar geliştiğini görmüş oldum. Silah sanayisi, Türkiye'de özellikle ihracatın da artmasıyla birlikte dünyada en önde geldiğimiz sektörlerin başında gelmeye başladı. Ciddi bir ihracatımız var. Avrupa piyasasının yanında özellikle ABD'ye şu anda firmalarımız ciddi ihracat yapıyorlar. Sarsılmaz da gerek ürettiği tabancalarla gerek 5,56'dan 7,62'ye kadar piyade tüfeği üretimiyle bu sektörün en önemli oyuncularından biri."

KENDİ TÜFEĞİNİ ÜRETEMEYEN ÜLKE BAKIN NERELERE GELDİ

Yaptığı açıklamalarda Türkiye'nin geçtiğimiz dönemlerde tüfek bile üretemediğini vurgulayan Bakan Varank konu hakkındaki açıklamalarını şu şekilde sürdürdü; "Sektörün ihtiyaçlarının yanında güvenlik kuvvetlerimizin daha yüksek kalibreli 12,7 ve üzerindeki silahlarını da firmalarımız şu anda üretebiliyorlar. Tabii silah sanayisinin gelişmesindeki en önemli avantajlarımızdan bir tanesi bu alanda özel sektörün ciddi bir oyuncu olarak devreye girmesiyle başladı. Özel sektörün dinamizmi, özel sektörün piyasada yer tutma azmi ve kendi imkanlarını kullanarak sıfırdan ürün geliştirme kabiliyetleri Türkiye'nin gücünü arttırmaya devam ediyor."

İLK ATIŞLAR 2022 YILINDA BAŞLAYACAK

Yaptığı açıklamaların devamında helikopterlere entegre edilen burun toplarının atışlara 2022 yılında başlayacağını açıklayan Bakan Varank konu ile ilgili yaptığı açıklamalara şu sözlerle devam etti; "Bu firma, Atak helikopterlerinin burun topu dediğimiz 20 milimetrelik makineli tüfeklerini üretmek üzere kurulmuş bir firma. Bu toplar, yüksek hassasiyette ve ihracat kısıtına tabi toplar. Yani bunları almak istediğinizde dahi ülkeler bu topları satmıyorlar. İşte Sarsılmaz ve TUSAŞ bir birlikteliğe gitti ve burun toplarını yerli ve milli üretmek üzere bir şirket kurdular. 2018'den beri devam eden bir proje. Yanımızda bir prototip görüyoruz. İnşallah bu burun toplarının ilk atışları 2022'de başlayacak ve Atak helikopterlerine entegre edildikten sonra 2022 yılı içerisinde Atak helikopterlerinin 20 milimetrelik burun toplarını ülkemizde üretmeyi başarmış olacağız. Bu hem kendi ihtiyaçlarımızı giderme anlamında hem de ciddi bir ihracat potansiyeli var. Hem Atak helikopterleriyle birlikte hem de ayrı ihracat potansiyeli taşıması açısından çok önemli ve değerli bir proje. Ben bu projede çalışan bütün mühendis arkadaşlarımı tebrik ediyorum. Gerçekten Türkiye'nin en önemli ihtiyaçlarından birini burada karşılıyorlar ama aynı zamanda burada elde ettiğimiz teknolojiyle çok daha farklı kalibrelerde bu topları üretebileceğiz. İnşallah Türkiye'ye de ciddi katkı sağlayacak."

TAMAMEN YERLİ VE MİLLİ

TR Mekatronik Genel Müdür Vekili Cengiz Tendürüs yaptığı açıklamalarda üretimin tamamen yerli olduğunu açıklayarak konu hakkında şu sözleri söyledi; "Tamamen yerli olanaklarla geliştirdiğimiz top, herhangi bir ihracat lisansına tabi değildir. Prototip üretimlerimiz devam etmekte. Ocakta atış testlerine başlayacağız. Nisan ayında helikopter entegrasyonunu, temmuzda da helikopter üzerinde atış testlerini planlamaktayız." 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal