Bakan Özhaseki’den dikkat çeken uyarı: Sert davranmaya devam edeceğiz

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, depreme karşı dayanıklı konut yapımını yaygınlaştırmak için yeni adımlar atılacağını belirtti. Tedbir anlamında yeni yasaların getirileceğini söyleyen Bakan Özhaseki, “Biraz daha sert davranmaya devam edeceğiz” dedi.

17.06.2023-12:29 - (Son Güncelleme: 17.06.2023-17:23)

Kahramanmaraş’ta yaşanan depremlerin sonrasında depreme dayanıklı konut yapımını destekleyecek yeni yasalar gündemde yer alıyor. Çeşitli temaslarda bulunmak üzere dün Malatya'ya giden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, yaşanan depremlerle ilgili olarak şunları söyledi: "Tevekkül müslümanın işidir, güzeldir. Ama tedbir olmadan da tevekkül olmaz. Bundan sonrasıyla ilgili de tedbir anlamında gerekirse yeni yönetmelikler de yapacağız. Yeni yasalar da getireceğiz, biraz daha sert davranmaya devam edeceğiz" dedi. 1999 depreminin bu millete büyük bir ders olduğunu dile getiren Özhaseki, "Ondan sonra yapılan yasalara uygun olarak ortaya çıkarılmış binaların çoğunun hasar görmediğini gördük. Eğer 1999'dan sonra çıkarılan, özellikle hükümetin ortaya koymuş olduğu o yasalara uygun olarak bir bina yapılmışsa, usulüne uygun yapılmışsa, malzeme seçiminde bir sıkıntı olmamışsa, emin olun hiçbir binaya bir şey olmadı" diye konuştu.

Bir ders olarak kabul ederek devam edeceğiz

Akşam’ın haberine göre; Ancak yasalara uyulmamış, malzemeden çalınmış veya içinde oturulurken değişik kullanım amaçlı kolonlarda, kirişlerde kesme gibi işlemler yapılmışsa, haliyle bir felaketle karşı karşıya kalınabileceğini belirten Özhaseki, "Biz bu yüzden önümüzdeki günlerde bir ders kabul ederek daha sıkı şekilde de bu işi devam ettireceğiz" dedi.

Bakan Özhaseki

Hızlı davrandık

Depremin olduğu ilk andan itibaren bakanların, bakan yardımcılarının, valilerin, kaymakamların, bölgede çalışabilecek herkesin görevlendirildiğini, 800 AK Parti'li belediyeyi en yakın olduğu yerlere yönlendirdiklerini ifade eden Bakan Özhaseki, "Daha sonra konutların yapılması meselesine konu geldi. Çok hızlı davrandık. Ve bundan sonra da hızlı davranmaya, yaraları sarmaya devam edeceğiz. Ama haliyle bir çalışma süreci var. Bunu da hızlı şekilde atlatmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

Deprem bölgesinde sanayi canlanacak

Gaziantep, Kahramanmaraş ve Hatay'ın bazı ilçelerinde belirlenen yerlerin 'sanayi alanı' ilan edilmesiyle afet bölgesinin hızla ayağa kalkması, illerin sanayisinin daha da güçlenerek, yatırım, üretim, istihdam ve ihracata katkı yapması hedefleniyor. Resmi Gazete'nin 11 Haziran tarihli mükerrer sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanı kararları ile Gaziantep, Kahramanmaraş ve Hatay'ın bazı ilçelerindeki yerlerin sanayi alanı olarak belirlenmesi, bu bölgelerdeki sanayiciler tarafından memnuniyetle karşılandı. Bölge sanayicisi, atılacak adımların yatırımların önünü açmasını, sanayinin daha da güçlenmesini, üretim çeşitliliği sağlanarak, ihracatın ve istihdam oranlarının artmasını bekliyor.

Bakan Özhaseki Deprem Konutları

311 bin konutluk rezerv alanın planlaması bitti

Bakanlık olarak rezerv alanlarda konutlar yaptıklarını, 170 bin civarında konutun inşaatının başladığını anlatan Özhaseki, şunları söyledi: "Ufak tefek teslim ettiklerimiz de var. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın da ifade ettiği gibi 311 bin konutluk rezerv alanındaki planlamalarımız bitti. Büyük bir kısmının ihalesi yapıldı. Bunlar 1 sene içerisinde ortaya çıkacak ve teslim edeceğiz."

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal