Bakan Mevlüt Çavuşoğlu: ABD Yakın İlişki Arayışında

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Biden, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 'Yakın çalışma arzumuz var' dedi" açıklamasında bulundu.

31.05.2021-18:28 - (Son Güncelleme: 31.05.2021-18:28) Bakan Mevlüt Çavuşoğlu: ABD Yakın İlişki Arayışında

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Yeni ABD yönetiminin Türkiye ile daha iyi ilişki içinde olma arayışını görüyoruz. Buna genel anlamda Suriye de dahil." açıklamasında bulundu. Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'nin "S-400'ü kullanmayın" teklifinin reddedileceğini dile getirdi.

Dışişleri Bakanı Yunanistan'ın Başkenti Atina'da basın mensuplarının sorularını cevapladı.

"ABD DIŞİŞLERİ BAKANI BURAYA GELECEK"

Bakan Çavuşoğlu, açıklamalarının devamında "Yeni yönetimin Türkiye ile daha iyi ilişki içinde olma arayışını da görüyoruz, daha iyi diyalog daha iyi ilişki. Buna genel anlamda Suriye de dahil. Önümüzdeki süreçte ya ben Washington'a gideceğim ya da Blinken (ABD Dışişleri Bakanı) buraya gelecek. Tarihi belli değil." dedi.

Dışişleri Bakanı, Biden idaresinden beklentilerini anlattı. Sözde Ermeni Soykırımı ifadelerinin ilişkileri olumsuz yönde etkilediğini belirterek, "ancak iyi ilişki arayışı var" şeklinde konuştu.

"S-400'LER %100 BİZİM KONTROLÜMÜZDE OLACAK"

ABD ve S-400 konusu da Mevlüt Çavuşoğlu'nun gündem konuları arasında yer alıyordu.

"S-400'ler yüzde yüz bizim kontrolümüzde olacak. Birçok teknisyeni eğitime gönderdik Rus askeri uzmanı Türkiye'de bulunmayacak. Hal böyleyken başka bir ülkeden 'kullanmayın' teklifini kabul etmek mümkün değil."

MISIR'A BÜYÜKELÇİ ATANACAK MI?

Bakan Çavuşoğlu, Mısır'la sekiz sene sonra tekrar başlayan diplomatik müzakerelerle ilgili de kritik açıklamalar yaptı. "Mısır'a büyükelçi atanacak mı?" sorusuna, "Süreç başladı. Aşama aşama gidecek bir şey" cevabını verdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov'dan gelen, Türkiye-Ukrayna ilişkileriyle ilgili eleştirilere de cevap verdi.

''KIRIM KONUSUNDA TUTUMUMUZ BİLİNİYOR''

"Kırım konusunda tutumumuz biliniyor. Ruslara da söylüyoruz. Çözümün siyasi olduğunu söylüyoruz. Bizim Ukrayna'ya insansız hava aracı satmamızdan kimse rahatsız olmamalı. Bu bir ticarettir. Ukrayna ile anlaşma yıllar önce yapıldı. Rusya Suriye'ye veya başka bir ülkeye füze veriyor. Biz bir gün bile olsun bunu sorgulamadık."

RUSYA'NIN TÜRKİYE'YE SEYAHAT KISITLAMASI KALKACAK MI?

Rusya'nın yeni vaka sayıları sebebiyle turistik seyahatlere getirdiği sınırlamaya ilişkin değerlendirme yapan Bakan Çavuşoğlu, ''Rusya'nın bize söylediği "Bu karar siyasi değil". Umarım açarlar. Çünkü Rus turistler gelmeyi çok istiyor. Bugünler de Sağlık Bakanları çevrim içi bir görüşme gerçekleştirecek" diye konuştu.

Türkiye'nin SİHA dış satımı da gündem konuları arasında yer aldı. Mevlüt Çavuşoğlu son durumu şu ifadelerle anlattı:

"İnsansız hava araçları ile ilgili tüm dünyadan çok talep var Endonezya ve başka ülkelerden ama Romanya ve Polonya konusunda ciddi değişiklik oldu. Savunma sanayi ürünleri satın alırken belirledikleri AB ve NATO üyesi olma kriterini her ikisi de değiştirdi."

AB-TÜRKİYE ARASINDAKİ SON DURUM

Haziran ayında yapılacak Avrupa Birliği Liderler zirvesini anımsatan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu , "Zirveden nasıl bir karar çıkar bilmiyoruz. Sadece para verelim göçü durdurun" denilirse olmaz" diye konuştu.

Ankara'nın Avrupa Birliği'nden beklentilerinin de Gümrük Birliği'nin yenilenmesi ve vize serbestisi olduğunu bir defa daha anımsattı.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal