Bakan Kurum Kocaeli’nde konuştu: Türkiye yüzyılını başlatma gibi bir görevimiz var

Kocaeli’nde düzenlenen Sıfır Atık Festivali’ne katılan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sıfır atık projesi konusunda önemli açıklamalar yaptı. Bakan Kurum, Türkiye’yi sıfır atık konusunda dünyaya örnek bir ülke haline getirmek istediklerini söyleyerek, ‘’Türkiye yüzyılını başlatma gibi bir görevimiz var’’ ifadelerini kullandı.

14.10.2022-16:24 - (Son Güncelleme: 14.10.2022-16:24) Bakan Kurum Kocaeli’nde konuştu: Türkiye yüzyılını başlatma gibi bir görevimiz var

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kocaeli’de düzenlenen Sıfır Atık Festivali’nde konuştu. Türkiye Çevre Ajansı ile depozito yönetim sistemini, Türkiye’nin dört bir yanında yaygınlaştırdıkları bilgisini paylaşan Bakan Kurum, “Pilot çalışmalarını başarıyla tamamladığımız depozito iade sistemini 2023 yılı itibarıyla kademeli olarak ülkemizin dört bir yanında milletimizin istifadesine sunacağız. 2023’ün sonuna kadar tüm illerimizde ve ilçelerimizde en az 2 bin depozito iade makinamızla, 5 bin manuel toplama noktasıyla birlikte toplam 7 bin depozito iade noktasında vatandaşımızın hizmetine sunacağız.” dedi.

160 yıl önceki plastik halen bugün doğada bulunuyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kocaeli’de “Kocaeli Sıfır Atık Festivali Açılış Töreni”nde açıklamalarda bulundu. Türkiye Çevre Ajansı ile depozito yönetim sistemini, Türkiye’nin dört bir yanında yaygınlaştırdıkları bilgisini paylaşan Bakan Kurum, “Pilot çalışmalarını başarıyla tamamladığımız depozito iade sistemini 2023 yılı itibarıyla kademeli olarak ülkemizin dört bir yanında milletimizin istifadesine sunacağız. 2023’ün sonuna kadar tüm illerimizde ve ilçelerimizde en az 2 bin depozito iade makinamızla, 5 bin manuel toplama noktasıyla birlikte toplam 7 bin depozito iade noktasında vatandaşımızın hizmetine sunacağız.” dedi. Alfred Nobel, Alexander Fleming ve Alexander Parkes’tan örnekler veren Bakan Kurum, “Alexander Parkes, uzun çalışmaları sonucu plastiği buldu. Plastik, kullanışlı bir icattı. Pratik ve ucuzdu. Acaba Parkes; plastiğin toprak için, hava için, su için bir dinamit olacağını bilseydi yine de icat eder miydi?” ifadelerini kullandı. Bakan Kurum ayrıca “Hiçbir şeyi iki kere kullanmak istemeyen 21. yüzyıl insanı, pipetin pimini çekip suya bırakıyor, poşetin fitilini ateşleyip toprağa salıyor.” dedi. 

Bakan Kurum Kocaeli

Önlem almazsak çocuklarımıza yaşanabilir bir dünya bırakamayacağız

Sayısı, sıklığı, şiddeti giderek artan afetlerin, sellerin, kuraklığın bugün Türkiye’nin ve dünyanın her yerinde şiddetli şekilde hissedildiğini; şehirlere, insana zarar verdiğini belirten Bakan Murat Kurum, “Şu an dünyamız 1.2 santigrat derece ısınmış durumda ve eğer önlem almazsak çocuklarımıza, geleceğimize yaşanabilir bir dünya maalesef bırakamayacağız. Nüfus artacak, ihtiyaçlar artacak, kuraklık artacak, su kaynakları ve toprak şu anki haliyle kalacak. Dolayısıyla biz kaynaklarımızın sonsuz olmadığı bilinciyle, anlayışıyla çalışmak zorundayız. Varlığımıza sahip çıkmak zorundayız. İşte bu küresel çevre seferberliği bu manâda çok önemli.” diye konuştu.

 Türkiye Yüzyılını başlatmak gibi tarihi bir vazifemiz var

Bakan Kurum, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ifadeleriyle Türkiye Yüzyılının başladığını anımsatarak “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olarak Türkiye Yüzyılını başlatmak gibi tarihi bir vazifemiz var. Bu, aynı zamanda sıfır atık yüzyılını da işaret etmektedir. Bu anlayışla Türkiye’yi sıfır atık konusunda dünyaya örnek ülke haline getirecek; iklim dirençli, sürdürülebilir, çevreyi ve insanı merkeze alan, medeniyetimizi yaşatan, kimlikli şehirler için; ‘Döngüsel Ekonomi Strateji ve Eylem Planımızı’ hazırlıyoruz.” açıklamasını yaptı.

Bakan Kurum Kocaeli-1

Türkiye, Sıfır Atık Hareketi ile bugün geri kazanım oranını yüzde 27,2’ye çıkarmış bir ülkedir

Türkiye’nin, Sıfır Atık Hareketi ile bugün geri kazanım oranını yüzde 27,2’ye çıkarmış bir ülke olduğunun altını çizen Bakan Kurum, “Bugün tam 150 bin kurum binamızda sıfır atık yönetim sistemi kurulumunu tamamladık. 5 yılda, geri kazandığımız atıklardan 62.2 milyar lira ekonomik kazanç sağladık. 5 yılda 3.9 milyon ton sera gazı salınımını önledik. 347 milyon ağacımız bizlere nefes olmaya devam ediyor.” dedi.

20 yılda ekonomimize 100 milyar kazanç, 20 bin vatandaşımıza yeni istihdam alanları sağlayacağız

Bakan Kurum konuşmasını, 20 yılda ekonomiye 100 milyar kazanç, 20 bin kardeşimize de yeni istihdam alanları sağlayacaklarını bunu da vatandaşla birlikte başaracaklarını vurgulayarak, “Hem cennet vatanımız hem de ortak evimiz dünya için mücadele etmeye aşkla, azimle, sevgiyle devam edeceğiz. Biz, evlatlarımıza sokakları tertemiz, caddeleri ışıl ışıl, parkları, bahçeleri yemyeşil, doğal alanları korunmuş bir ülke bırakmak istiyoruz. Denizi masmavi, ormanları hâlâ asırlık ağaçlara ev sahipliği yapan yemyeşil bir Türkiye bırakmak istiyoruz. Gelin hep birlikte gönüllerimizi tek bir gönül, kalplerimizi tek bir kalp, akıllarımızı tek bir akıl yapalım. Sıfır atığa sahip çıkalım!”  sözleriyle noktaladı.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal