Bakan Fidan MİT kumpası detaylarını duyurdu: ‘7 Şubat FETÖ’nün açığa çıktığı bir olaydı’

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanlığı döneminde, FETÖ’nün 7 Şubat’ta gerçekleştirdiği kumpas hakkında ‘‘7 Şubat FETÖ’nün açığa çıktığı bir olaydı’’ diye konuştu.

19.03.2024-11:02 - (Son Güncelleme: 19.03.2024-11:02)

Bir televizyon programına konuk olarak katılan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, MİT Başkanı olduğu dönemde yaşadığı 7 Şubat FETÖ kumpası hakkında önemli detayları açıkladı. Bakan Fidan, FETÖ’nün ilk kez ortaya çıktığı anın 7 Şubat kumpası olduğunu dile getirdi.

‘7 Şubat FETÖ’nün açığa çıktığı bir olaydı’

Akşam’da yer alan habere göre; Fidan, FETÖ terör örgütünün "7 Şubat MİT kumpası"na ilişkin konuşarak, bu olayın FETÖ'nün kendini ele verdiği ilk operasyonlardan biri olduğunu ifade etti.

"Milli İstihbarat Teşkilatı'na başladığımda, sistemin giderek FETÖ tarafından ele geçirilmeye başlandığına dair belirtileri görmeye başlamıştık." diyen Fidan, terör örgütünün sistemin bazı unsurlarını manipüle ederek kendi çıkarları doğrultusunda kullanmaya çalıştığını belirtti.

Fidan, 2016'da FETÖ terör örgütünün sistemin içinden temizlendiğini vurgulayarak, "Türkiye, içeride ve dışarıda karşılaştığı tüm düşmanlarla, güçlü bir siyasi liderlik altında her türlü mücadeleyi kararlılıkla sürdürecektir." şeklinde konuştu.

Kumpasın üzerinden 12 yıl geçti

"Türkiye'nin artık kendi stratejik düşünme seviyesini çok daha yükseklere çıkararak milli güvenlik kabiliyetlerini ileriye taşıması gerekiyor." diyen Fidan, şunları belirtti:

"Mevcut milli güvenlik sistemi, silahlı kuvvetlerin ve istihbaratın NATO üyeliğinden sonra dizayn edilmiş bir alanı kapsıyor, istihbaratın imkanları, kabiliyetleri ve yönelimleri de bu çerçevede şekillendirilmiş durumda." Hedefleri, meşru hükümeti devirmek ve Türkiye Cumhuriyeti'ne zarar vermekti. Bu hedeflere ulaşabilmek için öncelikle istihbaratın kalbine saldırdılar.

İhanet zincirinin ilk halkasını, MİT kumpasıyla taktılar.

Bakan Fidan MİT kumpası detaylarını duyurdu: ‘7 Şubat FETÖ’nün açığa çıktığı bir olaydı’

FETÖ, MİT’e algı operasyonu yaptı

Türkiye, Fetullahçı Terör Örgütü'nün devlete karşı açıktan giriştiği ilk kalkışmayla 12 yıl önce yüzleşti.

Aslında ihanete giden süreç 2011'de Milli İstihbarat Teşkilatı hakkındaki kara propaganda ile başladı. Hükümetin terörü bitirmek için izlediği politikalar üzerinden teşkilat, terör örgütü PKK ile ilişki içindeymiş gibi gösterilmek istendi.

Örgüt bunun için en bilindik taktiğini kullandı. MİT'e ait olduğu iddia edilen montajlanmış ses kayıtları ortaya atıldı.

FETÖ medyası da bu kirli kampanyaya haberleriyle katıldı.

Amaç Erdoğan hükümetini devirmekti

2011'in sonbaharında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan sağlık sorunları nedeniyle bir dizi konsültasyon yaptırdı. Ameliyat için gün alındı. Bu durumu fırsat bilen FETÖ, bu kez MİT Müsteşarı Hakan Fidan için hazırlanan planı devreye aldı. Ana hedefleri ise Erdoğan iktidarını yıkmaktı.

FETÖ'nün emniyet ve yargıya sızan üyeleri eliyle algı operasyonları devam ederken MİT'ten bir ekip Aralık 2011'de Ankara'daki iki kritik noktada arama yaptı.

Erdoğan'ın Keçiören'deki evi ile başbakanlık resmi konutundaki çalışma ofislerinde örgüt tarafından yerleştirilen dinleme cihazları bulundu.

Bakan Fidan MİT kumpası detaylarını duyurdu: ‘7 Şubat FETÖ’nün açığa çıktığı bir olaydı’

MİT Müsteşarı ifadeye çağrıldı

Ve 7 Şubat 2012'de FETÖ'cü savcı Sadrettin Sarıkaya, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile bazı MİT mensuplarını ifadeye çağırdı.

Tarih özellikle seçildi. Çünkü Başbakan Erdoğan ameliyat olacaktı. Erdoğan ameliyatını erteledi, Fidan'a talimatlarını iletti.

Kumpası tamamen boşa çıkaran, 5 gün sonra MİT kanununda yapılan değişiklik oldu. Düzenleme, soruşturmaları başbakanın iznine bağlıyordu.

15 sanık hapis cezasına çarptırıldı

Bir yıl sonra da İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, MİT görevlileri hakkında takipsizlik kararı verdi.

MİT kumpasını kuranlar cezasız bırakılmadı. 6'sı eski emniyet müdürü olan 10 sanık ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edildi. 5 sanığa da çeşitli sürelerde hapis cezaları verildi.

Gerekçeli karardaki "Müdahil Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı'nın o dönem Başbakan olarak soruşturmaya izin vermemesi ile bir nevi ilk darbe girişimi sonuçsuz kalmıştır" tespiti dikkati çekti.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal