Bakan Dönmez'den müjdeli haber! Dev yatırım hayata geçirildi!

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 2030 yılına kadar elektrikli araç şebeke alt yapısı için 1 milyar dolarlık yatırım yapılacağının altını çizdi.

16.06.2022-17:30 - (Son Güncelleme: 16.06.2022-17:30) Bakan Dönmez'den müjdeli haber! Dev yatırım hayata geçirildi!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 2030 yılına kadar elektrikli araç şebeke altyapısı için 1 milyar dolarlık yatırım yapılacağını vurgulayarak, "2030'a kadar dağıtık üretim ve yenilenebilir enerji teknolojileri için 2 milyar dolarlık şebeke yatırımı yapılması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

1 milyar dolar yatırım

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, önümüzdeki yıllarda sadece elektrikli otomobillerin yer alacağına ifade ederek, "Elektriğin hayatımıza girmediği nokta yok. Bizim bir asırdır bindiğimiz araçların yakıtı petrol türevleri iken, artık orada da ciddi bir dönüşüm yaşanacak. 2030 yılında muhtemel araç sayısını dikkate alarak şebeke altyapısında bir yatırıma ihtiyacımız olacak. İşte bu altyapı için 1 milyar dolarlık yatırım devreye alıyoruz" açıklamalarında bulundu.

"20 milyar liralık bir yatırım hayata geçirildi"

Yatırımlarını büyük oranda hayata geçirebildiğini dile getiren Bakan Dönmez, "Bazı şirketlerimiz beklenin altında kaldı ama onlara da biz bu yıl içerisinde geçtiğimiz yıl yapılamayan bu yatırımların telafi edilmesi konusunda ikazlarımızı da yaptık. 2016-2020 yılları arasında yani üçüncü uygulama döneminde toplam 74,3 milyar liralık elektrik dağıtım yatırımı yapıldı. 2021-2025 yıllarını kapsayan dördüncü uygulama dönemi için bu rakam 124 milyar lira olarak belirlendi. Halihazırda 16 milyar lirası şebeke, 4 milyar lirası da diğer yatırımlar olmak üzere toplam 20 milyar liralık bir yatırım hayata geçirildi" ifadelerine yer verdi.


"99,3'lük bir gerçekleşme oranına ulaştık"

Bakan Dönmez, "Planlı bakım için 2021 yılına baktığımızda 3,24 milyar TL'lik bütçemizin neredeyse tamamına yakınını yani 3,21 milyar TL'lik kısmını kullandığımızı gördük. Bu da yüzde 99,3'lük bir gerçekleşme oranına ulaştığımızı gösteriyor" ifadelerini kullandı.

"5-6 yıldır bir puanlık bir düşüş var"

Geçtiğimiz yıllara oranla bir düşüş gösterdiğini ifade eden Bakan Dönmez, "Kayıp oranımız 2000'li yılların başında yüzde 20'nin üzerindeydi. Bugün ise neredeyse yarı yarıya bir düşüş olduğunu görüyoruz. Özellikle son 5-6 yıldır bir puanlık bir düşüş var. 2021 yılında kayıp oranını yüzde 11,9 oranı ile kapatmış olduk" açıklamalarında bulundu.

"Yatırıma ihtiyacımız olacak"

Bakan Dönmez, ilerleyen yıllarda tamamen elektrikli otomobillerin yer alacağını vurgulayarak, "Elektriğin hayatımıza girmediği nokta yok. Bizim bir asırdır bindiğimiz araçların yakıtı petrol türevleri iken artık orada da ciddi bir dönüşüm yaşanacak. 2030 yılına kadar bir projeksiyon var elektrikli araçta. 2030 yılında muhtemel araç sayısını dikkate alarak şebeke altyapısında bir yatırıma ihtiyacımız olacak. İşte bu altyapı için 1 milyar dolarlık yatırım devreye alıyoruz" ifadelerine yer verdi.


"2 milyar dolarlık şebeke yatırımı yapılması gerekiyor"

Dağıtık enerji üretiminin özellikle ana şebekeye binen yükün azaltılması açısından önemli olduğunu anımsatan Bakan Dönmez, "Tüketicilerimizi de bu konuda teşvik ediyoruz. 2030 yılına kadar dağıtık üretim ve yenilenebilir enerji teknolojileri için yaklaşık 2 milyar dolarlık şebeke yatırımı yapılması gerekiyor" ifadesini kullandı.

"Çok keskin düzenlemeler yapacağız"

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz 'da konuyla ilişkin açıklamalarda bulundu. Yılmaz, "Eşitliği ve herkese eşit davranmayı kesinlikle şiar edinmemiz lazım. Bazı dağıtım şirketlerimizin mühendislik, tedarik ve kurulum (EPC) firmalarını öne çıkararak, kimlerin kapasite alabileceği yönünde birtakım dedikoduların oluşması kabul edilebilir bir durum değildir. Bununla ilgili gerekli çalışmaları yapıyoruz. Bununla ilgili çok keskin kararlar almak durumundayız. Bir dağıtım şirketinin esas faaliyeti şu: O bölgede elektrik ve enerji işinin tüketiciye sardığı şekilde gitmesi. Verilecek kapasite bedelinin, lisanssız üretim tesislerinin kurulumu değildir. Geçen gün birisi beni masumane bir şekilde aradı. Bir dağıtım şirketinin bir diğer dağıtım şirketine henüz yapılmadan tüketim tesisi kapasite tahsis etmesini istedi. Böyle bir şey olur mu? Üretim tesisini kim yapmışsa kapasiteyi o alacak. Bu kanunun amacı bu. Biz bu sürecin sonunda hayırlı işlerin olacağını düşünenlerdenim. Çünkü enerji fiyatlarının korkunç derecede artması ve bizim enerji ithalatına bağımlı olmamız belki de yerel enerji kaynaklarımızın özellikle lisanssız elektrik üretim tesislerinin şahlanmasının önünü açacak. Ama burada lütfen dağıtım şirketlerimiz buna engel olmasın. Bununla ilgili gerekli çalışmalarımızı yapıyoruz. Çok keskin düzenlemeler yapacağız. Bu hususta sektörümüzü, yatırım yapmak isteyen sanayicimizi üzenleri biz de üzeceğiz." ifadelerini kullandı.

Ertuğ Güveniş
ertugguvenıs@outlook.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal