Bakan Çavuşoğlu’ndan kapatılan konsolosluklar hakkında açıklama: "Biraz dürüstlük ve samimiyet bekliyoruz"

Türkiye’de olası terör tehdidi iddiasıyla konsoloslukların çalışmalarını askıya alması üzerine açıklamalarda bulunan Dışişleri MEVLÜT Çavuşoğlu, "Bizimle paylaşmadan önce konsoloslukları veya büyükelçilikleri kapatmaları maksatlı. Biz de gerekli uyarıları yaptık" ifadelerini kullandı.

03.02.2023-15:55 - (Son Güncelleme: 03.02.2023-17:44) Bakan Çavuşoğlu’ndan kapatılan konsolosluklar hakkında açıklama: "Biraz dürüstlük ve samimiyet bekliyoruz"

Dişileri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 9 ülkenin Türkiye’deki diplomatik ve konsolosluklarını geçici olark kapatmasına yönelik olarak, "Bu konsoloslukları ya da büyükelçilikleri kapatırken bizimle detayları paylaşmadan önce bu adımları atmaları tüm ülkeler için söylüyorum maksatlı." dedi

AA’da yer alan habere göre, Bakan Çavuşoğlu, Arjantin Dışişleri, Uluslararası Ticaret ve İnanç Bakanı Santiago Cafiero ile Dışişleri Bakanlığının İstanbul Temsilciliğindeki görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Türkiye’ye yönelik olarak güvenlik uyarısı yayımlayan ve bu çerçevede Türkiye’deki bazı diplomatik temsilcilerin ve konsolosluklarını geçici olarak kapatan 9 ülkenin büyükelçileri ve temsilcilerin Dışişleri Bakanlığına çağrılması hakkındaki soru üzerine Çavuşoğlu, bazı batılı devletlerin büyükelçilikleri, konsolosluk birimleri sahil büyükelçiliklerde tüm hizmetleri durdurduğunu, hatta kapattıklarını ifade etti.

Bir terör tehdidi

Diplomatik temsilcilerini ve konsolosluklarını “bir terör tehddi” olduğunu söyleyerek geçici olarak kapattıklarını söyleyen Çavuşoğlu,

Söz konusu misyonların, diplomatik temsilciliklerini ve konsolosluklarını "bir terör tehdidi" olduğunu söyleyerek geçici olarak kapattıklarını hatırlatan Çavuşoğlu, "Bir terör tehdidi varsa, hele hele müttefikse bu tehdidin nereden kaynaklandığını, kimden kaynaklandığını bize bildirmeleri gerekmez mi? Bize söylüyorlar, 'somut bilgilerimiz var, bir tehdit var, o nedenle kapatıyoruz'. Peki kimden geldi, nerede, kim yapacak? O konularda bir bilgi yok. Doğru olan bu bilgileri güvenlik birimlerimize, istihbarat birimlerimize aktarmaları ve böyle bir tehdit varsa bu bir saldırıya dönüşmeden önce bertaraf edilmesi gerekiyor.” diyen Çavuşoğlu somut bir bilgi paylaşımının olmadığına dikkati çeken Çavuşoğlu, "Peki siz kapattınız da böyle bir tehdit var. Bu saldırıya dönüştüğü zaman ne olacak? Sadece kendinizi mi düşünüyorsunuz?" ifadelerini kullandı.

Gerekli uyarılar yapıldı

Çavuşoğlu, bu açıklamaların ve kapatmaların maksatlı olduğunu düşündüklerini vurgulayarak, dün büyükelçileri Bakanlığa çağırarak tam da bunu söylediklerini aktardı.

"Biraz dürüstlük ve samimiyet bekliyoruz"

Dün bazı bakanlarla birlikte Hollanda Dışişleri Bakanı Wopke Hoekstra ile de görüştüğünü İFADE EDEN Çavuşoğlu, Hollanda Dıişleri Bakanlığı ve Hollanda’nın Ankara Büyükelçiliğinin buradan alınan başvuruları İstabul’a göndererek hafta sonu da işlem yapacağım, bunun bir niyet göstergesi olduğunu vurguladı.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu,  "Bu konsoloslukları ya da büyükelçilikleri kapatırken bizimle detayları paylaşmadan önce bu adımları atmaları, tüm ülkeler için söylüyorum, maksatlı. Burada 'Türkiye istikrarsız, Türkiye'de terör tehdidi var' imajı vermek istiyorlarsa bu dostluğa da sığmaz, müttefikliğe de sığmaz. Hele hele seçim öncesi Türkiye'yi, AK Parti iktidarını, bizleri zor durumda düşürmeye çalışıyorlarsa bizim halkımız da bunun arkasında ne olduğunu çok iyi biliyor. Bunun da onlara bir faydası yok, amaçlarına hizmet etmez. O yüzden biraz dürüstlük ve samimiyet bekliyoruz." dedi.

9 ülkenin büyükelçileri ve temsilcilerine verilen mesaj

Dün, büyükelçilere "burada terör örgütlerinin sinsi gündemine hizmet etmemeleri gerektiği" mesajını verdiklerine işaret eden Çavuşoğlu, Türkiye'nin DEAŞ ve PKK/YPG dahil tüm terör örgütleriyle mücadele ettiğini, yabancı terörist savaşçılarla en çok mücadele eden ülkenin Türkiye olduğunu vurguladı.

Biraz dürüstlük ve samimiyet bekliyoruz

Bakan Çavuşoğlu, çirkin Kur'an-ı Kerim yakma eylemlerinin ardından İçişleri Bakanlığının özellikle bazı ülkelerin misyonlarına yönelik güvenlik tedbirlerini artırdığını belirterek, bu konularda hassas olduklarını ifade etti.

Bu olayla hiç ilgisi olmayan bazı Avrupa ülkelerinin de misyonlarını kapattığına dikkati çeken Çavuşoğlu,  "Bazı ülkelerin diğerlerine de 'bu eyleme, yani kapatma eylemine siz de katılın' dediğini de biliyoruz. Bizim elimizde bu tür bilgiler de var. Hangi açıdan bakarsanız bakın bu açıklamalar ve kapatma eylemleri maksatlıdır ve biz de gerekli uyarıları yaptık. Bundan sonra eğer somut bilgi ve belge paylaşmadan bu tür yöntemlere giderlerse bizim de ilave bunlara yönelik atacağımız adımlar da olacaktır. Bu mesajı da dün kendilerine verdik." İfadelerini kullandı.

Ömer Faruk Ekinci
ekomerfaruk@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal