Meteoroloji uyardı: Vorteks kar fırtınası geliyor

Türkiye’nin birden çok bölgesinde etkili olacak kar yağışı Pazar günü itibarıyla İstanbul’da etkili olacak. İstanbul için şiddetli kar fırtınası bekleniyor. Yarıyıl tatilinin uzatılıp uzatılmayacağı merak edilirken Meteoroloji’nin 5 günlük hava durumu haritası dikkat çekiyor.

03.02.2023-15:09 - (Son Güncelleme: 03.02.2023-17:31) Meteoroloji uyardı: Vorteks kar fırtınası geliyor

Meteoroloji Genel Müdürlüğü hava durumu tahminlerini açıkladı. Başta İstanbul olmak üzere pek çok ilde kar yağışı bekleniyor. Hava sıcaklığının 0 dereceye kadar düşmesi bekleniyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre: Ülkemiz genelinin parçalı ve çok bulutlu, Marmara'nın güney ve doğusu, Ege, Akdeniz, İç Anadolu'nun batısı, Batı ve Orta Karadeniz, Güneydoğu Anadolu'nun batısı ile Kırşehir, Kırıkkale, Yozgat, Giresun, Kars, Ağrı, Iğdır ve Van ve Hakkari çevrelerinin yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Marmara'nın kuzeydoğusu, Kıyı Ege, Akdeniz kıyıları ile Orta Karadeniz kıyılarında yağmur ve sağanak, diğer yerlerde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması beklenen yağışların; gece saatlerinden sonra Hatay çevreleri ile Adana ve Mersin'in kıyı kesimlerinde kuvvetli olması bekleniyor.

Vortex

Prof. Orhan Şen sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Pazar, pazartesi salı Anadolu’da da kar etkisini gösterecek. Bu günlerde kıyılar hariç yerde kar örtüsü kalınlaşacak.

İstanbul bugün cuma yağmurlu. Akşam yağış yok. Öğlen saatlerinde yüksekler karla karışık yağmurlu. Sıcaklık 8 C. Pazar evinizde oturun kar var. Pazartesi salı hatta çarşamba da var. Sömestre tatiline pazartesiyi de katsak iyi olur.” 

Uzman isim Kerem Ökten pazar günü için uyardı, “İstanbul, Bursa, Yalova, Kocaeli ve Sakarya'ya Pazar günü örtülük kar geliyor. Pazartesi de devam edecek. Kış kendini göstermeye başladı. Yeni haftada kış koşulları daha da etkili olacak. 

İstanbul'da beklenen kar fırtınasının gücü 105 km hıza çıktı. Değişim olmazsa İstanbullular Pazar akşamı ve Pazartesi öğlen arası eşsiz bir doğa olayı yaşayabilirler.” İfadelerini kullandı.

Vortex kar yağışı bekleniyor

İstanbul 24 Ocak’taki gibi bir kar fırtınası geliyor. Yine bir vortex kar yağışı bekleniyor. Saatler içerisinde yüksek bir kar birikimi olabilir ve rüzgar hızı bu sefer 100 km'ye kadar çıkabilir. Okul tatili uzayacak gibi görünüyor...

Vorteks nedir?

Vorteks kar yağışı, etkilediği noktalarda kısa sürede yoğun yağışlar ve kuvvetli fırtınalar oluşturmasıyla biliniyor. Vortex, etkili olduğu lokasyonda kısa sürede bol yağış bırakır, ani fırtınaya neden olmakta.

MARMARA

Parçalı ve çok bulutlu, bölgenin güney ve doğu kesimlerinin yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların yağmur, yüksek kesimlerinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması bekleniyor.

EGE

Parçalı ve çok bulutlu, bölge genelinin yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların genellikle yağmur ve sağanak, iç kesimlerinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması bekleniyor.

AKDENİZ

Parçalı zamanla çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra Batı Akdeniz ile zamanla bölge genelinin yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların, Hatay çevreleri ile Adana ve Mersin'in kıyı kesimlerinde kuvvetli olmak üzere; genellikle yağmur ve sağanak, iç kesimlerinde karla karışık yağmur ve yükseklerinde yer yer kar şeklinde olması bekleniyor.

İÇ ANADOLU

Parçalı ve çok bulutlu, batısı ile Kırıkkale, Kırşehir ve Yozgat çevrelerinin kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Doğusunda sabah ve gece saatlerinde yer yer pus ve sis bekleniyor.

BATI KARADENİZ

Parçalı ve çok bulutlu, bölge genelinin karla karışık yağmur ve kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

ORTA ve DOĞU KARADENİZ

Parçalı ve çok bulutlu, Orta Karadeniz ile Giresun çevrelerinin yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; kıyılarda yağmur, iç kesimlerinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması bekleniyor. Doğu Karadeniz'in iç kesimlerinin yükseklerinde çığ tehlikesi bulunmaktadır.

DOĞU ANADOLU

Parçalı ve çok bulutlu, Kars, Ağrı, Iğdır, Van ve Hakkari çevrelerinin kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Bölgenin doğusunun yükseklerinde çığ tehlikesi bulunmaktadır.

GÜNEYDOĞU ANADOLU

Parçalı ve çok bulutlu, batısının karla karışık yağmur ve kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Sabah ve gece saatlerinde yer yer pus ve sis bekleniyor.

Ömer Faruk Ekinci
ekomerfaruk@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal