Bakan Çavuşoğlu 'tahıl' iddialarına karşı sert cevap verdi! 'Kesinlikle müsaade etmeyiz'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İngiliz mevkidaşı Liz Truss ile birlikte düzenlediği basın toplantısında son derece önemli açıklamalar yaptı. İşte haberin detayları...

23.06.2022-13:39 - (Son Güncelleme: 23.06.2022-13:39)

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İngiliz mevkidaşı olan Liz Truss ile Ankara'da ortak basın toplantısı gerçekleştirdi. Bakan Çavuşoğlu tahıl koridoruna ilişkin, "İstanbul'da anlaşma olursa bir kontrol merkezi kurulacak. Ukrayna kara sularının hemen dışında bir güvenli bölge kurulacak" açıklaması yaptı. İngiliz bakan Truss konuya yönelik, "Bu limanlardan tahıllar çıkartılmazsa ciddi bir açlığa sebep olacak" diye ifade etti. 


''İstanbul’da teknik düzeyde bir toplantı gerçekleştirilmesi planlanıyor'' 

Bakan Çavuşoğlu'nun açıklamalarından özellikle dikkat çeken noktalar ise şu şekilde: İstanbul’da bir anlaşma olursa eğer kontrol merkezi kurulacağı ifade edilerek, ‘’Tahıl koridoru konusunda yaptığımız çalışmalar hakkında bilgi verdik. Bu konuda Birleşik Krallık ile iş birliğimizi sürdüreceğiz. 

İstanbul'da anlaşma olursa bir kontrol merkezi kurulacak. Ukrayna kara sularının hemen dışında bir güvenli bölge kurulacak. Burada Ukrayna limanına gidecek gemilerin kontrolü yapılacak, bu Rusya'nın da talebi. Tarafların anlaşması gerekiyor. O yüzden BM'nin çabalarına ilaveten biz de çabalarımızı sürdürüyoruz. Daha çok Rusya üzerinde odaklandık. İstanbul'da teknik düzeyde bir toplantı gerçekleştirilmesi planlanıyor. Tarihi henüz belli değil, Rusya'dan olumlu cevap bekliyoruz. 

Moskova'ya bir askeri heyetimiz geldi. O görüşmenin yapıcı geçtiğini söyleyebilirim. İlgi duyan mevkidaşlarımıza da bilgi veriyoruz, Fransa, Almanya dışişleri bakanları başta olmak üzere. Rusya'nın beklentileri de ortada. Gemilerin yanaşması, sigorta, bankacılık ile ilgili.’’ dedi. 

‘’Her iddiayı ciddiye alarak, araştırıyoruz’’ 

Söz konusu hangi geminin nereden geldiği ve ne taşıdığının takip edildiğini belirterek, ‘’Biz her iddiayı ciddiye alıyoruz, araştırıyoruz. Sonucunu da Ukrayna tarafına özellikle her seferinde bildiriyoruz. Hangi geminin nereden geldiği, ne taşıdığı takip ediliyor. 

Gemilerin hareket limanlarının ve ürünlerin menşeinin kayıtlarda Rusya olduğunu gördük. Biz Ukrayna'nın tahılının Rusya veya başka bir ülke tarafından alınıp gayrimeşru şekilde uluslararası piyasalara satılmasına da karşıyız. Türkiye olarak bu ürünlerin bize gelmesine de kesinlikle müsaade etmeyiz.’’ diye ifade etti. 

‘’Tahıllar çıkartılmazsa ciddi bir açlığa sebep olacak’’ 

İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss ise Türkiye ve İngiltere'nin NATO'nun ileri gelen ülkeleri olarak aralarında daha iyi ilişkileri olması gerektiğini düşündüklerini aktararak Türkiye'nin özellikle Ukrayna'da çok kıymetli şeyler yapmış olduğunu ve bunu bildiklerini dile getirdi. 

Ayrıca Türkiye'nin Ukrayna konusunda gösterdiği çabalarından dolayı Çavuşoğlu'na teşekkür eden Truss, Ukrayna'dan tahıl koridoru açılmasına yönelik şunları ifade etti: "Eğer buradaki sorun çözülmezse, bu limanlardan tahıllar çıkartılamazsa ciddi bir açlığa sebep olacaktır. Bu konuda da yine uygulamaya dair kararlar alabileceğimizi düşünüyorum." dedi.

Hüsna Gizem Güven
husnagguven@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal