Bakan Bozdağ'dan flaş açıklama! Kira sınırı dükkan ve iş yerlerini kapsıyor mu?

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, kira artışına yüzde 25 üst sınır getirilmesiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Düzenlemenin sadece konutları kapsadığını ifade etti. Uygulamanın 1 yıl ile sınırlı olduğunu açıkladı.

09.06.2022-16:00 - (Son Güncelleme: 09.06.2022-16:00)

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, kira artışına yüzde 25 üst sınır getirilmesiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Düzenlemenin sadece konutları kapsadığını ifade etti. Uygulamanın 1 yıl ile sınırlı olduğunu açıkladı.

Yüzde 25 zam sınırı getirildi

Düzenleme ile konut kiralarına yüzde 25 zam sınırı getirildi. AK Parti ve MHP'nin verdiği önerge muhalefetin de desteğiyle meclisten geçti. Borçlar Kanunu'na eklenen geçici madde uyarınca 1 Temmuz 2023 tarihi dahil yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmalar bir önceki kira yılına ait kira bedelinin yüzde 25'ini geçmemek koşuluyla geçerli olacağı açıklandı.  Bakan Bozdağ konuyla ilgili yeni bir açıklama yaptı.

Yüzde 25 zam sınırı getirildi

1 Temmuz 2023 tarihi dahil olmak üzere

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın açıkladığı kira düzenlemesi, TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen Avukatlık Yasası'na AK Parti ve MHP'nin verdiği ortak önerge ile eklendi. Borçlar Kanunu'na eklenen geçici maddeye göre, 1 Temmuz 2023'e kadar bu tarih dahil yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmalar bir önceki kira yılına ait kira bedelinin yüzde 25'ini geçmemek koşuluyla geçerli olacak. Bir önceki kira yılının tüketici fiyat endeksindeki 12 aylık ortalamalara göre değişim oranının yüzde 25'in altında kalması halinde değişim oranı geçerli olacak.

Miktar yönünden geçersiz sayılacak

Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanacak. Bu oranları geçecek şekilde yapılan sözleşmeler, fazla miktar yönünden geçersiz sayılacak. Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa hâkim tarafından belirlenecek kira bedelinde de bu hüküm uygulanacak.

Miktar yönünden geçersiz sayılacak

"Umarım beklentileri karşılar"

Adalet Bakanı Bozdağ, yaptığı açıklamalarda "Yaptığımız çalışma sonucunda konut kiraları bakımından 1 Temmuz 2023'e kadar yenilenecek kira sözleşmelerinde bir önceki kira yılının yüzde 25'ini geçmemek koşuluyla yapılacak artışların geçerli olduğuna dair bir geçici hüküm Borçlar Kanunu'na Adalet Komisyonu'nda eklenecek. AK Parti grubu, MHP grubu orada teklif verecek ve oraya eklenecektir. Böylelikle konut kiralarında bir yıl süreyle bir önceki yılın kira bedelinin yüzde 25'ini geçmeyecek şekilde artış yapılabilme imkanı getiriliyor. Bunun üzerinde yapılacak artışların geçerli olmadığı açıkça ifade ediliyor. Bu düzenlemeyi yaparken geçici olmasına özellikle önem verdik. Geçici bir düzenleme. Bu düzenlemede, kiracı ve sahibinin hukukuna halel vermeden ikisinin de belli bir fedakarlıkta bir noktada durmasına da özen gösterdik. Umarım beklentileri karşılar. Umarım beklediğimiz sonuçları doğurur." ifadelerini kullanmıştı.

"Uzatılması söz konusu değil"

Adalet Bakanı Bozdağ, yeni açıklamalarda bulundu. Yaptığı açıklamada, "Kira artış miktarını yüzde 25 ile sınırlayan düzenleme 1 Temmuz 2023'e kadar uygulanacak ve geçici bir düzenleme, uzatılması söz konusu değil. Uzlaştırma kapsamını genişleteceğiz. Mevcut suçlardan daha fazla, cezası daha yüksek bazı suç tiplerini de bu kapsama alacağız." ifadelerine yer verdi.

Ertuğ Güveniş
ertugguvenıs@outlook.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal