Bakan Bayraktar’dan petrol müjdesi: ‘Birkaç ay içinde sondaj çalışması yapılacak’

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Karadeniz’de bir bölgede petrol olduğuna dair veriler aldıklarını belirterek sondaj çalışmalarının yakında başlayacağını duyurdu.

20.04.2024-09:59 - (Son Güncelleme: 20.04.2024-17:47)

Bir televizyon kanalında gündeme dair açıklamalarda bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Karadeniz’deki Sakarya Gaz Sahası’ndaki doğal gaz üretimini artıracaklarını söyledi ve günlük doğal gaz üretiminin Mayıs ayında günlük 5 milyon metreküpe ulaşacağını bildirdi. 

‘Birkaç ay içinde sondaj çalışması yapılacak’

AA’da yer alan habere göre; Bayraktar, Karadeniz'de petrol arama çalışmalarının devam ettiğini belirterek, "Karadeniz'de petrol emaresi olduğunu düşündüğümüz bir keşif kuyusunu da önümüzdeki süreçte, birkaç ay içinde inşallah kazacağız." dedi. 

Libya ve Somali'deki sismik çalışmalar hakkında bilgi veren Bayraktar, şunları söyledi: "Libya'daki kara sahasında anlaşmaya çok yakınız, imzalamak üzereyiz. Uluslararası petrol şirketleriyle ortaklık yapıyoruz. Özellikle Libya'da önemli bir offshore sahasıyla ilgileniyoruz. Irak'taki sahalarla ve diğer coğrafyalardaki projelerle de ilgileniyoruz. Son örneği Somali'de görüyoruz. Somali ile ilgili hedefimiz, 2024 sonuna kadar tespit ettiğimiz bir lokasyonda sismik çalışmalara başlamak. 3 boyutlu sismik incelemeler yapacağız. Bu değerlendirmeler doğrultusunda 2025'te keşif amaçlı derin deniz sondajına başlamayı planlıyoruz. Umarım bu çalışmalardan olumlu sonuçlar alırız. Bu, önemli bir adım ve gelişme olacak. Eminim ki, Somali için çok anlamlı bir gelişme olacak."

Bakan Bayraktar’dan petrol müjdesi: ‘Birkaç ay içinde sondaj çalışması yapılacak’

Irak ile Türkiye arasında boru hattı

Bakan Bayraktar, Gabar'daki petrol arama çalışmalarının sürdüğünü ve Karadeniz'de yeni bir keşif kuyusunun kazılacağını açıkladı. Gabar'da günlük 40 bin varilin üzerinde üretim gerçekleştiğini belirten Bayraktar, petrolün şu anda tankerlerle taşındığını dile getirdi. Üretimin artmasıyla maliyetleri düşürmek ve lojistik kolaylık sağlamak için boru hattına ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. Bayraktar, Gabar sahasını Irak-Türkiye boru hattına bağlayacak projenin yarısının tamamlandığını ve İdil'deki BOTAŞ istasyonuna petrolü taşıyacak boru hattının yapımının devam ettiğini belirtti. Ardından, 650 kilometrelik Irak-Türkiye boru hattıyla petrolün Ceyhan Dörtyol'a taşınabileceğini söyledi.

Bayraktar, Irak-Türkiye boru hattının iki ülke ilişkileri ve bölge ile dünya petrol piyasaları açısından önemli bir proje olduğunu vurguladı. Ayrıca, Türkiye sınırlarındaki 650 kilometrelik kısmın sürekli çalışır durumda olduğunu kaydetti. Geçen yıl yaşanan deprem ve sel felaketleri sonrasında bakım çalışmalarının yapıldığını belirten Bayraktar, "4 Ekim 2023 itibarıyla petrol boru hattımız teknik olarak işletmeye hazırdı, ancak bugüne kadar henüz boru hattından bir akış olmadı" dedi. Bayraktar, bu durumun Irak ile devam eden bir tahkim davasından kaynaklandığını belirtti ve teknik olarak hazır olduklarını ancak henüz petrol akışının gerçekleşmediğini dile getirdi.

Doğal gaz için 82 milyar liralık destek

Bayraktar, geçen yıldan beri konutlarda 25 metreküpe kadar doğal gaz tüketiminin ücretsiz olduğunu hatırlatarak, "Yaklaşık 6 milyar metreküplük gazı vatandaşlarımıza ücretsiz olarak sağladık ve bunun sonuna geldik. Bu, toplamda yaklaşık 82 milyar liralık bir destektir." dedi.

Elektrikte de hanelerin desteklendiğine dikkat çeken Bayraktar, geçen yıl elektrik ve doğal gazda sağlanan toplam desteğin 280 milyar liranın üzerinde olduğunu belirtti. Bayraktar, bütçe imkanları dahilinde vatandaşların desteklenmeye devam edileceğini belirterek, "Şu anda Mayıs ayında herhangi bir zam beklentimiz bulunmuyor ve bu durumu yönetebileceğimizi düşünüyoruz." şeklinde konuştu.

12 Nisan'da Türkiye'nin günlük elektrik tüketiminin yüzde 78,5'inin yenilenebilir enerjiden sağlandığını açıklayan Bayraktar, yeşil enerji kaynaklarını devreye almaya devam edeceklerini ifade etti. Rezervuarlı barajlara yüzer güneş santralleri kurmayı hedeflediklerini belirten Bayraktar, bu alanda 10 bin megavatın üzerinde potansiyel olduğunu söyledi. Bayraktar, buharlaşmayı önlemesi ve elektrik üretimini sağlaması planlanan santrallerle ilgili hukuki altyapının gelecek hafta TBMM Genel Kurul gündemine geleceğini ve ilgili kanunun çıkmasının ardından yatırımları hızlı bir şekilde devreye alacaklarını belirtti.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal