Azı yararlı çoğu zararlı kirazın bilinmeyen iyi ve kötü etkileri!

Yaz mevsiminin en çok tüketilen meyvelerinden birisi olan kiraz azı yararlı çoğu zararlı bir meyve olarak bilinir. Sağlığa olan faydalarının yanı sıra fazla tüketimde bir takım zararlar verebilen kiraz, mide sorunlarına yol açtığı gibi kilo alımını na hızlandırıyor. İşte, kirazın insan sağlığına yararları ve zararları..

22.06.2022-02:44 - (Son Güncelleme: 22.06.2022-12:59) Azı yararlı çoğu zararlı kirazın bilinmeyen iyi ve kötü etkileri!

Kiraz, hemen hemen herkesin çok sevdiği favori yaz meyvelerinden bir tanesidir. Lezzetinin yanısıra insan sağlığına çok fazla faydası da olan kiraz, makul derecede tüketilmesi gereken besinlerin arasında yer alır. Fazla tüketimlerde mide sorunları yaratan kiraz, kilo alımlarda birebir etkili bir meyvedir.

Her fazla şey gibi kirazı da fazla derecede tüketmek insan sağlığında bazı yan etkilere neden olabiliyor. Antioksidan açısından oldukça zengin olan kiraz vücuttaki iltihabı yok ettiği gibi mide ve baş ağrılarına bile etki edebiliyor. Peki, kirazın bilinmeyen iyi ve kötü etkileri nelerdir? İşte kiraz hakkında bilinmeyen detaylar..

Kirazın sağlığa faydaları ve zararları

Kirazın sağlığa zararları

Kiraz, bir insanın ihtiyacı olan C vitamini, lif, potasyum ve antioksidan açısından oldukça zengin bir meyvedir. Kirazın diğer besinler gibi faydalı olduğu kadar zararı olduğu noktalarda vardır. Gelin bu zararları hep birlikte inceleyelim..

"Mide sorununa neden olabilir"

Yüksek miktarda lif içeren kiraz, aşırı tüketimi sonrasında gastrointestinal sorun yaratabilir. Kirazı fazla miktarda tükettiğiniz zaman ishal, karın ağrısı ve mide bulantısının yanı sıra midenizde şişkinlik sorunları da yaşayabilirsiniz. Bazı insanlara dokunan salisilat adı verilen maddeden bol miktarda içeren kiraz, salisilat duyarlılığı olanlara çok fazla önerilen bir meyve değildir.

"Alerji urumu yaratabilir"

Kiraz bazı kişilerde alerjik durum göstermesine neden olabilir. Kiraz tüketimi sonrası kişide mide bulantısı, karında meydana gelen kramplar, hırıltı ve baş dönmesi gibi sorunları yanı sıra ağızda karıncalanma gibi bir his ve nefes almada zorluk gibi durumlarda ortaya çıkabilir. Dil, boğaz ve dudaklarda şişme görülmesi halinde kirazın alerjik durum yarattığı gerçeği anlaşılır.

"Hızlı kilo alımına neden olabilir"

Kirazda kalori oranı oldukça düşüktür, 100 gram kirazda sadece 65 kalori vardır. Fakat, kirazı avuç avuç yemeniz günlük almanız gereken kalori miktarını geçirmenize neden olabilir. Bu durumda hızlı kilo alma ve şişmanlama durumu kaçınılmaz olur.

"İrritibal bağırsak sendromu"

Halk arasında huzursuz bağırsak sendromu olarak da bilinen 'İrritabl bağırsak sendromu' rahatsızlığı olan kişilerin fazla kiraz tüketmeleri önerilmez. Fazla kiraz tüketimi hastalık belirtilerini yoğun olarak yaşamanıza neden olabilir.

Kirazın sağlığa faydaları ve zararları

Kirazın faydaları

Bağışıksistemini güçlendirmeye yardımcı olan kirazda B1, B2, B3, B5, B6 ve B9 vitaminleri ile birlikte C ve K vitaminleri de bulunur. Ayrıca magnezyum, potasyum bakımından da zengin olan kiraz fosfor ve demir kaynağı da içerir. Bol diyet lifi içeren ve içeriğinde antioksidanı zengin olarak bulunan kiraz aynı zamanda uykusuzluğa da iyi gelir.

Kişilerde iyi ve huzurlu bir uyku durumunu oluşturan ve melatonin adı verilen bir hormonu içeriğinde barındıran kiraz, yüksek tansiyona da birebirdir.

Yüksek miktarda potasyuma sahip olan kiraz, vücuttaki fazla sodyum içeriğinin atmaya yardımcı olur ve kan basıncı seviyesinin de korunmasnı sağlar. Kalp damar hastalıklarını önlemede yüksek rol oynayan kiraz, içeriğinde bulunan ve antosiyaninler adı verilen antioksidanlarla kötü kolesterol seviyesini de düşürmeye faydalıdır.

Yaşlanmayı geciktirdiği söylenen kiraz, içerdiği zengin antioksidanlar sayesinde cilt sorunlarına ve kırışıklıklara neden olan serbest radikaller ile savaş haline girer. kişide cilt görüntüsünü düzenleyen kiraz, ciltte oluşan ve güneşten meydana gelen hasarları da onarır.

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal