AYT sınavına girmesem ne olur? AYT sınavına girmeyenin TYT puanı boşa gider mi?

Her yıl ÖSYM tarafından düzenlenen üniversite sınavına katılan öğrenciler dün TYT sınavına girerken bugün AYT sınavı ile karşı karşıyalar.18 Haziran 2022 tarihinde gerçekleştirilen TYT sınavına 3milyon öğrenci katılırken bugünkü sınava ise 2milyon öğrenci katılacaktır.TYT sınavına katılan ancak AYT sınavına giremeyen öğrenciler bu durumda ne olacağını merak ediyor.İşte merak edilen sorunun yanıtı…

19.06.2022-13:26 - (Son Güncelleme: 19.06.2022-13:26) AYT sınavına girmesem ne olur? AYT sınavına girmeyenin TYT puanı boşa gider mi?

Üniversiteye adım atacak öğrenciler her yıl YKS sınavına girerken bu sene ilk oturumu yapılan TYT sınavı tamamlandı. 19 Haziran Pazar günü gerçekleştirilen sınavın ikinci oturumu AYT sınavı sınamak katılan öğrenciler sınavda ter döküyor. Alan yeterlilik sınavı olarak sınava katılan öğrenciler 180 dakika boyunca sınavda alanlarından sorular çözmekteler. Saat 10.15’ten başlayan sınavda sona gelinirken öğleden sonra yapılacak olan Yabancı Dil Testi (YDT) sınavı da saat 15.45'te başlayacaktır. TYT sınavına katılan ancak AYT sınavına yetişemeyen öğrenciler sınava katılmamaları durumunda ne olacağını araştırmaktadır. AYT sınavına katılmanın zorunlu olup olmadığı merak ediliyor. İşte merak edilen soruların yanıtı…

TYT giren AYT sınavına girmezse ne olur?

TYT sınavında alınan 200 ham puan bir sonraki senede kullanılabilmekteydi. Ancak yeni düzenleme ile bu kural kaldırıldı. TYT puanı bir sonraki sene kullanılmayacak. 4 yıllık bir bölüm tercih etmek isteyen öğrenciler bir sonraki senenin sınavına katılması gerekir.

TYT Sınavına Girenleri AYT Sınavına Girmesi Zorunlu Mu

YKS sınavına katılan öğrenciler TYT sınavına katılmak zorundadır ancak yapılacak olan 2. oturum 3. oturum sınavları olan alan yeterlilik ve yabancı dil testi sınavlarına katılmak öğrencinin isteğine bağlıdır. Geçtiğimiz sene TYT puanı 200 puan üzerinde olan öğrenciler bu sene gerçekleştirilen YKS sınavında TYT sınavına girmeden AYT sınavına girebilirler.2022 yılında yapılacak olan SAY, SÖZ, EA veya DİL puanlarıyla bir lisans bölümüne yerleşmek isteyen adayların 2021 yılı TYT puanı 200 ve üzeri olsa bile AYT ve YDT sınavına katılması sorunludur. ÖSYM tarafından merkezi yerleştirme ile alınan özel yetenekli öğrenciler ve programlara katılmak isteyen öğrencilerin bu sene gerçekleştirilen YKS sınavına girmesi zorunludur.

2021 yılı TYT puanı 200 üzerinde olan öğrenciler istedikleri durumda 2022 yılında düzenlenen YKS sınavına girmeden tercih yapabilirler. Ancak adayların 2022 yılında yapılan YKS Sınavına başvuru yapması zorunludur. Üniversitelere yerleşmek isteyen öğrencilerin 2021 yılında girdikleri sınavın dönüştürülmüş puanları ile 2022 yılında tercih yapabilirler. Fakat bu puanların kullanılabilmesi için bu yıl yapılacak sınava başvuru yapılması zorunludur. Bununla birlikte 2022 YKS sınavında SAY, SÖZ, EA veya DİL puanlarıyla tercih yapacak olan adaylar 2022-AYT ve/veya 2022-YDT oturumlarına başvuru yaparak katılması gerekmektedir. Aksi halde üniversite yerleştirmeleri yapılamayacaktır.

Hilal Nas
hilalnas@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal