AYM Başkanı Zühtü Arslan: Süper Temyiz Merci Değiliz

AYM Başkanı Arslan, yüksek mahkemenin adli ve idari yargı düzeninde süper temyiz mercii olarak görülmemesini istedi.

23.02.2021-07:50 - (Son Güncelleme: 23.02.2021-07:50) AYM Başkanı Zühtü Arslan: Süper Temyiz Merci Değiliz

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Gara şehitleri, terörle mücadele ve ihlal kararlarının uygulanması konusunda mesajlar verdi. Arslan özetle şunları ifade etti:

OLAĞAN KANUN YOLU DEĞİL

''Bireysel başvuru hukuk düzeninde olağan bir kanun yolu değildir. Bu nedenle bireysel başvurudan sonra Anayasa Mahkemesi adli ve idari yargı düzeninde bir süper temyiz mercii olarak görülmemelidir. İdari ve yargısal kurumlara hak ihlali temelinde bireysel başvuru yapılmasını sağlayan sistemlerin amacı tek tek tüm hak ihlallerini gidermek değildir, olamaz da. Bireysel başvurunun amacı yeni ihlalleri engelleyecek şekilde iyi işleyen bir idari ve hukuki düzenin kurulmasını sağlamaktır. Bu amaç da ancak tüm anayasal ve yasal kurumların işbirliğiyle gerçekleşebilir'' dedi.

AYM KARARINA DİRENİLEMEZ

''Bireysel başvuru üzerine verilen ihlal kararlarının yerine getirilmesinin hayati derecede önemli olduğunu belirtmek gerekir. Anayasa Mahkemesi ihlalin bizatihi yargı kararından kaynaklandığı, dolayısıyla yeniden yargılama yapılarak kararın ihlali giderecek şekilde değiştirilmesine hükmetmişse artık derece mahkemelerinin ihlale neden olan aynı kararı vermesi mümkün değildir'' diye ifade etti.

KUVVETLER AYRILIĞINA AYKIRI DEĞİL

''İhlalin ne şekilde giderileceği tamamen yasama organının takdirindedir. Bu nedenle Meclis’e bildirim, münhasıran milletvekillerine ait olan kanun teklif etme yetkisine bir müdahale olmadığı gibi kuvvetler ayrılığı ilkesine de herhangi bir aykırılık oluşturmamaktadır'' dedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal