Ayçicek yağı neden zamlandı, yağ fiyatları neden artıyor? Yağ fiyatlarındaki artışın sebebi

Geçtiğimiz gün vatandaşlar marketlere giderek ayçiçeği yağı satın aldılar. Yağların yeterli olmamasıyla herkes için erişim sağlanamazken bugün fiyatların 5 litre ayçiçek yağı için 350 TL'ye kadar çıktığı görüldü.

06.03.2022-19:58 - (Son Güncelleme: 06.03.2022-19:59) Ayçicek yağı neden zamlandı, yağ fiyatları neden artıyor? Yağ fiyatlarındaki artışın sebebi

Fiyat artışları son zamanda gündemden inmiyor. Dü ise birçok vatandaşın ucuza yağ almak istemesi gündem oldu. Bu olayın ardından ise marketlerdeki fiyatların bir hayli yükseldi. Durum böyle oluncada fiyatların neden arttığı merak edilmeye başlandı. 

Ayçiçeği yağı zammı neden oldu?

Ukrayna Rusya arasında olan savaş tüm ülkelerin ekonomisini etkilediği gibi ülkemizde de hammadde ithalatını bu ülkelerden sağlayan ayçiçeği yağı sektörüne sekte vurdu. Sosyal medyada da gündem olan yağ fiyatlarına tepkiler artıyor. Fiyatların dahada artacağı endişesi ise devam etmekte. Bazı marketler yağ satışını 1 tane ile sınırlandırdı. 

Fiyat artışları savaş ile beraber artmaya devam ederken  marketlerde 5 litrelik yağ fiyatları 350 liraya çıkarken, 18 litrelik 1 teneke yağ fiyatı ise 964 liraya kadar çıktı. 

Artışların yaşanması gözleri bu konu üzerine çekerken e-ticaret sitesinde yayınlanan ilan ise durumu gözler önüne serdi. Yayınlanan ilanda 8 litrelik teneke ayçiçek yağını 1.098 liradan satan internet sitesi, aylık 44 lira ödemeyle 36 ay vadeli taksit seçeneği sundu.

yağ fiyatları

Bakan'dan konu ile ilgili açıklama geldi

Yağ krizinin yaşanmasının ardından resmi makamlardan da açıklama geldi. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi yaptığı açıklamada,  "Toplam ayçiçeği üretimimiz 2021 yılında bir önceki yıla göre yüzde 17 artmıştır. Ayçiçeği üretimindeki son yıllardaki artışa rağmen yurt içindeki tüketimin artması ve pandemi koşullarında artan talep nedeniyle ihtiyacımızın bir kısmı ithalat yoluyla karşılanmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı olarak Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan son gelişmeler yakından takip edilmekte olup, bitkisel yağ arzında sorun yaşanmaması için her türlü tedbir alınmaktadır. Bu kapsamda altenatif ülkeler ve altenatif yağ çeşitleri için gerekli çalışmalar yapılmış, ayrıca ayçiçeği yağ ihracatı da durdurularak, mevcut stokların yurtiçi tüketimi karşılayacak şekilde yönetilmesi sağlanmıştır" ifadelerini kullandı. 

Bakan Kirişçi, "Türkiye'nin yeterli yağ stoku var"

Ülkede etkili olan yağışların yeterli olduğunu ve bu olumlu durumunda yağ üretimi sağlanan bitkilerin yetişmesi için uygun ortamlar oluşturduğunu ifade eden Bakan sözlerini şöyle sürdürdü, "Bu çerçevede Çukurova bölgesinde başlayacak ilk hasada kadar gerekli her türlü planlama yapılmıştır. Ülkemizin 1-1,5 aylık tüketimimize ancak yetecek kadar ayçiçek tohumu ve yağ stoku bulunduğu iddiaları tamamıyla gerçek dışıdır. Gerek üretimimiz, gerek sektörün tedarikleri ve devir stoklarımız dikkate alındığında ülkemizin yeterli miktarda ayçiçek yağı stoku bulunmaktadır. Netice itibarıyla kamuoyuna yansıyan iddialar gerçeği yansıtmamakta olup, halkımızın endişe edeceği bir durum söz konusu değildir" diyerek endişelerin yersiz olduğuna değindi. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal