Ayçiçek ve şeker krizinden sonra sıra patateste: 26 il karantinaya alındı!

Geçtiğimiz aylarda hem ülkemizde hem dünya genelinde bir kriz haline gelen Ayçiçek yağından sonra şimdi de korkutan haberler patatesten gelmeye başladı.

26.04.2022-15:00 - (Son Güncelleme: 26.04.2022-16:23)

Son zamanlarda ayçiçek yağı ve şekerde yaşanan hem fiyat artışları hem de stok durumlarındaki problemlerden sonra şimdi de sıra patatese geldi. CHP'li vekil Ömer Fethi Gürer’in, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi'ye patates kanseriyle alakalı sunduğu soru önergesine Kirişçi, "Patates karantina etmenleri sebebiyle 26 ilde karantina tedbirleri uygulanmaktadır." ifadelerini kullandı.

Gıdada yaşanan fahiş fiyat yükselişleri ve ardından bazı ürünlerde görülen kriz, ayçiçek ve şekeri vurmuştu. Söz konusu gelişmelerden sonra patates üretiminde de kriz alarmları çalmaya başladı. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, toplum içerisinde “patates kanseri” ismiyle bilinen ve öncelikli olarak 2004 senesinde görülmeye başlayan “patates siğili” hastalığının insanlara yayılmasıyla alakalı problemlerle ilgili, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi'ye bir soru önergesi sundu.

Ayçiçek ve şeker krizinden sonra sıra patateste: 26 il karantinaya alındı!

CHP'li Gürer’in Bakan Kirişçi'ye sorduğu sorular şunlardı: "Bir nev'i kanser olan patates siğil sonrası 2004 yılında başlatılan ekim alanı kısıtlaması 2022 yılı itibari ile hangi boyuttadır? Kaç ilde ne kadar alanda hastalık nedeni ile patates ekimi yapılmamaktadır? Siğil gibi zarar veren nematod hastalığının boyutları ve halen mevcut durumu nedir? Patates siğili ile ilgili çiftçi eğitimi verilmekte midir?"

26 ilde karantina tedbirleri uygulanıyor

Gürer'in sunduğu soru önergesine cevap veren Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, 2022 senesinden itibaren patates siğili hastalığı sebebiyle karantina önlemlerinin uygulandığını anımsattı. Kirişçi, "Patates karantina etmenleri sebebiyle (Patates siğili, Patates kahverengi çürüklüğü, Patates halka çürüklüğü ve Patates kist nematodları) 26 ilde karantina tedbirleri uygulanmaktadır.” ifadelerini kullandı. 

Çiftçilere eğitim veriliyor

Bakan Kirişçi, çiftçilere verilen Patates Entegre Mücadele Eğitimi, Patates Hastalık ve Zararlıları Eğitimi, Patateste Karantina Etmenleri Eğitimlerinin devam ettiğini açıkladı. Türkiye genelinde son 5 senede patates ve patates siğili hususlarında bin 200 eğitim ve yayım faaliyeti yapıldığını aktaran Bakan Kirişçi, bu eğitimlere 15 bin çiftçinin katılım sağladığını aktardı.

Ayçiçek ve şeker krizinden sonra sıra patateste: 26 il karantinaya alındı!

Çok ciddi tedbirler alınması şarttır

Söz konusu açıklamalardan sonra CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer şu açıklamaları kaydetti:

"İki yıl önce patates üretimi fazla olunca değer bulmadı. Yalnız Niğde'de en az 100 bin ton çürümesinden dolayı patates ekimi azaldı. Yıllık 840 bin ton patates üretilen Niğde ilinde geçen yıl ise rekoltenin beş yüz bin tona geriledi. Bu yıl da yazlık patates ekiminde daralma devam etti.1999 yılında 6,5 milyon ton patates üretilen ülkemizde 2021 yılında 5,1 milyon ton patates yetişti. Girdi maliyetleri düşmezse, hastalık yaygınlaşması sürerse patates açığı artar ve ithal etmek zorunda kalınabilir. Bugünden önlemler alınmalıdır. hububattan sonra en çok tüketilen gıda ürünlerden patates içinde tehlike çanları çalmaktadır. Mevcut önlemler yanında daha çok ciddi tedbirler alınması şarttır."

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal