Ayçekirdeğinin sağlığa zararları nelerdir? Fazla ayçiçeği tüketiminin neden olduğu hastalıklar

Ayçekirdeği, sağlıkla yağ, lif, protein, demir, E ve B vitamini gibi birçok değere sahip bir besindir. Ancak, her şeyde olduğu gibi çekirdeğin de fazlası zarar. Peki, çekirdeğin vücuda zararları nelerdir? Fazla çekirdek tüketiminin yol açtığı sağlık sorunları neler? İşte detaylar...

29.06.2022-14:04 - (Son Güncelleme: 29.06.2022-14:04) Ayçekirdeğinin sağlığa zararları nelerdir? Fazla ayçiçeği tüketiminin neden olduğu hastalıklar

Çekirdek vitamin ve mineral açısından oldukça zengin bir yiyecek türüdür. Ancak, aşırı çekirdek tüketmek içeriğindeki vitaminlerin fazla tüketimine sebep olacağı için birçok sağlık sorununu ortaya çıkarır.

Mesel; 150 gr çekirdekte 1621 miligram fosfor olduğu için vücudun günlük ihtiyaç duyduğu fosfor oranından yüzde 232 daha fazladır. Vücuttaki fosforun fazla olması iskelet dokularının kireçlenmesine neden olduğu gibi böbreklere de zarar verir. Selenyumun fazla olması ise saç ve tırnak kırılmasına, halsizliğe ve sinirlilikle birlikte ölümü neden olur.

 fazla çekirdek tüketmenin zararları

Çekirdeğin yan etkileri nelerdir?

Fazla çekirdek tüketimi cilt kaşıntısı, kurdeşen, egzama, astım, burunda akıntı, gözde yaşarma, nabızda düşüklük, başta ağrı, hapşırma, öksürme ve nefes darlığı gibi sorunlara neden olur.

Yiyecekleri normalden fazla tüketmek kilo almayı da hızlandırır. Kadınların günlük kalori ihtiyaçları 1800-2000, erkeklerin 2200-2400'dür. Vücudun kalori ihtiyacı cinsiyete ve yaşa göre değişmektedir. 100 gr çekirdek tüketmek 560 kalori almanıza neden olur. Bu da oldukça fazla bir kalori miktarıdır.

Günlük tüketilen yüz gr çekirdek günlük kalori ihtiyacını 560 gr ekler ve kısa süre içinde kilo almanıza neden olur. Şişmanlığın sonucunda da kalp ve damar hastalıkları ortaya çıkar.

 çekirdeğin sağlığa zararları

Çekirdekte yoğun sağlıklı yağlar bulunur. Bu özelliğinin kalp üzerindeki olumlu etkileri bilimsel açıdan kanıtlanmıştır. Çekirdekte aynı zamanda doymuş yağ asitleri de bulunuyor. Fazla tüketilen çekirdek, doymuş yağ asit oranını artıracağı için sağlık sorunlarına neden olur.

Fabrikada işlem gören çekirdekler tuzlanır. USDA Ulusal Besin Veritabanı 100 gr çekirdekte 522 miligram tuz olduğunu ortaya koymuştur. Amerikan Kalp Derneği yüksek tansiyon ile kalp ve damar hastalıklarının önüne geçmek için tuz tüketiminin günlük 1500 mg'ın altında olması gerektiğini söylüyor. Tüketilen 150 gramlık çekirdek günlük tuz kullanım oranının yüzde 60'ını karşılıyor.

Esmagül Koçak
esmagulk@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal