Ay Güneş ile Dünya arasında kaldığında hangi evrede olur? Ayın kaç ana kaç ara evresi vardır? Ayın ana ve ara evreleri

Dünyanın uydusu olan Ay, her zaman araştırmalara ve gizemli hikayelere konu olmuştur. Ay’ın evreleri de birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Ay’ı ve evrelerini araştıranlar, Ay’ın evreleri nelerdir? Ay’ın kaç evresi vardır? Ay, Güneş ve Dünya arasına girdiğinde hangi evre olur? Gibi sorulara sıkça yanıt aramaktadır. İşte Ay ve evreleri hakkında merak edilenler.

20.05.2022-21:32 - (Son Güncelleme: 20.05.2022-21:32) Ay Güneş ile Dünya arasında kaldığında hangi evrede olur? Ayın kaç ana kaç ara evresi vardır? Ayın ana ve ara evreleri

Ay, Dünya’nın uydusudur. Dünya ile birlikte hareket eden Ay, aynı zamanda Güneş’in yörüngesinde de döner. Ay, Güneş Sistemi’nde bulunan 5. Doğal uydudur. Ay, Güneş’ten aldığı ışığı Dünya’ya yansıtır ve Dünya’dan gözlenen bu yansımalara Ay’ın evreleri denir. Bu evreler her zaman merak konusu olmuştur. Ay’ın dört ana evresi vardır. Ay’ın evreleri; yeniay, ilk dördün, dolunay ve son dördün olmak üzere isimlendirilir.

Ay

Ay’ın ana ve ara evreleri

Yeniay evresi; Ay’ın Güneş ve Dünya arasına girdiğinde görünen evredir. Bu evrede ay neredeyse görünmeyecek kadar incedir.

Dolunay evresi; Ay’ın Dünya’ya bakan tarafının tamamen göründüğü evredir. Bu evrede Ay tam daire şeklinde ve parlak görünür.

İlk dördün evresi; Ay’ın Dünya’ya bakan tarafından sağ tarafın aydınlık olduğu evredir. Bu evrede Ay, yarım daire şeklinde olur. Ay’ın büyümeye başladığı ve Dolunay olana kadar geçen 14 günlük süreyi ifade eder.

Son dördün evresi; Ay’ın Dünya’ya bakan tarafından sol kısmı aydınlanır. Bu evrede Ay, yarım daire şeklinde görülür.

Hilal evresi, Ay’ın yeniay ile ilk dördün evresi arasında görünen evresidir. Ay bu evrede ters C şeklini alır.

Şişkin ay evresi; Ay’ın ilk dördün ile dolunay evresi arasındaki evredir.

Ay’ın Dünya’dan farklı şekillerde görünmesi periyodik hareketlerinden kaynaklanır. Düzenli olarak gerçekleşen bu doğa olayı, 29 gün 12 saatte bir tekrar eden bir döngüdür.

Ay'ın evreleri

Ay’ın hareketleri

Dünya’nın etrafında dönen Ay’ın konumu, Güneş’in ve Dünya’nın yörüngesinde döndüğü süre boyunca değişir. Ay’ın evreleri olarak isimlendirilen bu evreler, 4 ara evreden ve 4 ara evreden oluşur. Bu evreler 1 haftalık aralarla birbirini takip eder.

Ay’ın döngüleri yeniden doğmayı, büyümeyi, gelişmeyi, dinlenmeyi, bitişi ve yeniden doğuşu simgeler.

Ay, Dünya ve Güneş’in etrafında döner. Sürekli hareket halinde olan Ay, Güneş’ten aldığı ışığı Dünya’ya farklı şekillerde yansıtır. Bu nedenler Ay sürekli farklı şekillerde görünür. Ay, Dünya’nın etrafında, kendi etrafında ve Güneş’in etrafında döner. Ay’ın bu üç farklı hareketinde gece ve gündüz oluşur. Dünya’dan Ay’a bakıldığında Ay’ın hep aynı yüzü görünmektedir.

Hatice Üneş
haticeu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal