Avustralya'nın 2022 Pekin Kış Olimpiyatlarına Boykot Uygulamasına Çin'den Cevap Geldi: Bu Kimsenin Umrunda Değil!

Avustralya, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi ve diğer bölgelerdeki insan hakları ihlalleri nedeniyle 2022 Pekin Kış Olimpiyatlarına diplomatik boykot kararı aldı.

08.12.2021-09:15 - (Son Güncelleme: 08.12.2021-15:36) Avustralya'nın 2022 Pekin Kış Olimpiyatlarına Boykot Uygulamasına Çin'den Cevap Geldi: Bu Kimsenin Umrunda Değil!

Çin devletinin Sincan’da ve diğer başka bölgelerde yaptığı insan hakları ihlalleri nedeni ile Avustralya, 2022 Pekin Kış Olimpiyatlarına diplomatik boykot kararı aldığını açıkladı. Kararla ilgili açıklama yapan Avustralya Başbakanı Scott Morrison, gelecek yıl şubat ayında Pekin'de yapılacak Kış Olimpiyat Oyunlarına Avustralyalı yetkililerin katılmayacağını, ancak sporcuların oyunlara katılacaklarını söyledi. Morrison, iki ülke arasındaki son yıllarda yaşanan diplomatik anlaşmazlıklar göz önüne alındığında boykot kararının "şaşırtıcı olmadığını" anlattı. "Pekin yönetiminin ek yaptırımlar uygulayacağını açıklaması kabul edilmez" Morrison, Avustralya'nın sürekli olarak gündeme getirdiği Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki insan hakları ihlalleri gibi sorunları konuşmaktan mutlu olacağını ancak Çin hükümetinin buna yanaşmadığını söyledi. "Sincan'daki insan hakları ihlalleri ve Avustralya'nın sürekli olarak gündeme getirdiği diğer birçok konu var. Çin hükümetiyle bu konular hakkında konuşmaktan çok memnun ve çok mutlu oluruz. Bizim tarafımızda bunun gerçekleşmesine hiçbir engel yok."  Kararı Avustralya’nın çıkarları doğrultusunda aldıklarını ve Pekin yönetiminin oyunları boykot eden ülkelere karşı ek yaptırımlar uygulayacağını açıklamasını kabul edilmez olarak değerlendiren Morrison, bunun için hiçbir neden olmadığını söyledi.

MUHALEFET BOYKOT KARARINA DESTEK VERDİ

Hükümetin aldığı, 2022 Pekin Kış Olimpiyatlarına diplomatik boykot kararını ülkede ana muhalefet olan İşci Partisi de destekledi.  Çin’deki insan hakları ihlallerine dikkat çeken Wong, "Uygurlara ve diğer etnik ve dini azınlıklara yönelik olanlar da dahil olmak üzere Çin'de devam eden insan hakları ihlalleri ve tenisçi Peng Shuai'nin tedavisiyle ilgili sporcuların güvenliği konusunda derin endişelerimiz var" sözlerini kullandı. Avustralya Olimpiyat Komitesi (AOC), diplomatik seçeneklerin hükümetin meselesi olduğunu ve siyaset ile sporun ayrılması gerektiğini söyleyerek sporcuların oyunlarda yarışabilmesi kararını memnuniyetle karşıladıklarını duyurdu. AOC Üst Yöneticisi Matt Carroll, "Spor, dünyayı bir araya getirmek, dünyanın dört bir yanından sporcuları bir araya getirmek için bir fırsat. Biz siyaset dünyasıyla ilgilenmiyoruz" dedi. Amerika Birleşik Devletleri’nin, Pekin Kış Olimpiyatları'na diplomatik boykot uygulanacağını açıklamasının ardından, Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Licien, ABD’nin boykot kararına karşı ülkesinin "kararlı karşı tedbirler alacağını" açıklamıştı.

JAPONYA ULUSAL MENFAATLERİNE GÖRE YETKİLİ GÖNDERECEK

2022 Pekin Kış Olimpiyatlarını boykot ile ilgili Japonya Başbakanı’nı Kişida’dan da açıklama geldi. Japonya Başbakanı Fumio Kişida, Pekin Kış Olimpiyatlarına devlet yetkililerinin gönderilmesi kararında "ulusal menfaatlere" göre karar vereceklerini açıkladı. Kişida, ülkesinin diplomasisine yönelik potansiyel etkilerinin göz önünde bulundurulacağına dikkat çekerek, "Ulusal çıkarlarımız açısından kendi kararımızı vereceğiz" dedi.


GELMEMESİ KİMSENİN UMRUNDA DEĞİL

2022 Pekin Kış Olimpiyatları öncesi Avustralya, Çin’e yaptığı insan hakları ihlalleri nedeni ile diplomatik boykot uygulayacağını açıkladı. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vang Vınbin, düzenlediği basın toplantısında, Avustralya Başbakanı Scott Morrison'ın Çin hükümetinin Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde insan hakları ihlallerine yönelik tutumu nedeniyle hiçbir hükümet yetkilisinin Pekin Kış Olimpiyatları'na katılmayacağını açıklamasına dair değerlendirmede bulundu. Olimpiyatların siyasi tavır ve manipülasyon sahnesi olmadığını sürekli yinelediklerini belirten Sözcü Vang, "Çin hiçbir Avustralyalı yetkiliyi çağırmayı planlamamaktadır. Avustralyalı yetkiliklerin olimpiyatlara gelip gelmemesi kimsenin umurunda değil" dedi. Vang, "Bencil çıkarları için sergiledikleri siyasi tavır, Pekin Kış Olimpiyatları'nın başarısına asla gölge düşüremeyecek" ifadesini kullandı.

YALNIZCA BEKLEYİN VE GÖRÜN

Konu ile ilgili açıklamasına devam eden Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vang Vınbin, Avustralya'nın söz konusu tavrıyla, Olimpiyat Şartı'nda yer alan sporun siyasi tarafsızlığı ilkesine ve olimpiyatların "Hep birlikte" sloganına aykırı davrandığı ve dünyanın dört yanındaki sporcuları ve sporseverleri karşısına aldığını savundu. Öter yandan Sözcü Vang, Çin'in ABD'nin boykot kararına ne karşılık vereceğine ilişkin soruya da "ABD'nin attığı adımın bedelini söyledik. Yalnızca bekleyin ve görün" dedi. Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin boykot kararına ilişkin dün yaptığı açıklamada, "Çin, ABD'nin tavrını esefle karşılamakta ve protesto etmektedir. Bu konuda, kararlı karşı tedbirleri alacaktır" ifadesine yer verilmişti.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal