Avrupa'da Enerji Krizi Sürüyor, Çözüm Rusya'da!

Salgının etkisiyle enerjide arz-talep dengesini karşılayamayan Avrupa Birliği ülkeleri fosil yakıt kullanmamak için Rusya'ya bağlı duruma geldi.

24.10.2021-10:45 - (Son Güncelleme: 24.10.2021-13:08) Avrupa'da Enerji Krizi Sürüyor, Çözüm Rusya'da!

İngiltere ve Avrupa’yı etkilemeye devam eden enerji krizi hükümetleri telaşlandırıyor. Enerji fiyatlarındaki yükselişin tüketicilere yansıması, arz-talep arasındaki farkın enflasyonu tetiklemesi Avrupa için Kış aylarının zor geçeceğini gösteriyor.

Avrupa Birliği’nin veri ve istatistik merkezi EuroStat’a göre Birliğin ülkeleri, kendi enerjisinin sadece yüzde 35’ini karşılıyor. Kalan yüzde 65’lik kısım ise ithal enerji olarak geçiyor. Eurostat’ın yayınladığı son rakamlara göre, İngiltere enerjisinin yaklaşık yüzde 35’i için ithalata bağımlıyken İrlanda yüzde 68, İtalya yüzde 77 ve İzlanda yüzde 16 ithalat yapmak durumunda Norveç ise yoğun gaz kaynaklarının avantajı sayesinde  yüzde  575’lik ihraç oranıyla tam tersi bir durum yaşıyor.

AVRUPA'DA EN ÇOK PETROL KULLANILIYOR

EuroStat'ın aktardığı verilere göre, en çok kullanılan enerjiler, doğalgaz, petrol, yenilenebilir enerji, nükleer enerji ve fosil yakıtlar. Avrupa'daki çoğu ülke, İngiltere, İspanya, Almanya ve Danimarka dahil olmak üzere fosil yakıt kullanımıyla yönetiliyor.

AVRUPA'DA LİDERLİK ALMANYA'DA

EuroStat'ın verilerine göre, bin ton petrol başına en çok enerji Almanya'da bulunuyor. Almanya, 306.973 dengesi ile mevcut enerjide diğer ülkelerin önünde yer alıyor. Onu 253.116 ile Fransa ve 184.968 ile İngiltere takip ediyor. Ölçeğin diğer ucunda daha küçük ülkelerde daha küçük miktarlar yer alıyor.: Karadağ, Arnavutluk ve Kosova sırasıyla 1.112, 2.386 ve 2.668 bin ton mevcut. Karadağ  yüzde 33, Arnavutluk yüzde 32 ve Kosova yüzde 31 ithalat yapıyor. Türkiye ise enerjisinin yüzde 70’ini ithal ediyor, toplam enerji dengesi ise 151.030 civarlarında seyrediyor.

İNGİLTERE BİLE BİLE LADES OLDU

Uzmanlara göre, doğalgaz fiyatlarındaki artışın temel sebepleri; pandemi etkisiyle düşen enerji stokları ve daha fazla üretim talebi. Doğalgaz depolama konusunda Avrupa'nın en düşük kapasitelerine sahip olan İngiltere,  Avrupa'nın depolanmış gazının yüzde 1’inden daha azına sahip. Bu durum yüksek enerji fiyatlarını tetiklerken şirketleri zor duruma sokuyor.

RUSYA'NIN ŞARTLARINA UYMAK ZORUNDALAR

Analistlere göre Avrupa'nın bu duruma düşmesinin en büyük sebebi geçmiş yıllarda çevre dostu, yeşil enerjiye yatırım yapmamak. Bu durum Avrupa'da çevreye en zararlı enerji olan kömür yakmaya önümüzdeki günlerde zorunlu olarak geri dönülmesi planlanıyor. Kömür yakmak istemeyen Avrupa Birliği ülkeleri ise Rusya'dan gelen gaza muhtaç durumda. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in şartlarını mecburen kabul edecek olan Avrupa Birliği, önümüzdeki yıllarda fosil yakıtlardan uzaklaşarak yenilenebilir enerji kaynaklarına geçmek istiyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal