Avrupa’da Coronavirüs Schengen’i Vurdu

AB'nin temelini oluşturan ve serbest dolaşımı temin eden Schengen Anlaşması, yeni tür coronavirüs salgını sebebiyle çoğu Avrupa ülkesi aracılığıyla ertelendi.

18.03.2020-11:53 - (Son Güncelleme: 18.03.2020-11:28) Avrupa’da Coronavirüs Schengen’i Vurdu

AB'nin temelini oluşturan ve serbest dolaşımı temin eden Schengen Anlaşması, yeni tür coronavirüs salgını sebebiyle çoğu Avrupa ülkesi aracılığıyla ertelendi.

Avrupa’da hızlıca yayılan yeni tür coronavirüs salgını sebebiyle çoğu Avrupa ülkesinin sınırlarını kısmen ya da komple kapatması, Avrupa Birliği'nin (AB) temelini oluşturan ve serbest dolaşımı temin eden Schengen Anlaşması'nı tehdit ediyor.

Dünyada, yeni tür coronavirüs tanısı konan şahısların sayısı 200 bine ulaşırken, bu krizin "merkez üssü" durumuna gelen Avrupa, salgının yayılmasını önlemek için önlemlerini artırmayı sürdürüyor.

Avrupa'daki bir takım ülkeler, virüsün yayılmasının önüne geçmek için sosyal yaşamı durma noktasına getiren “tecrit kararları” verirken, tebdirleri sınırlarını kapatmaya kadar genişleten ülkeler de yer alıyor.

Göçmen krizi sebebiyle 2015 yılında çetin sınavdan geçen Avrupa ülkeleri, AB projesinin temelini oluşturan Schengen Anlaşması'nı ertelenerek hudutlarını kapatma kararı vermişti.

Serbest dolaşım temin eden Schengen, şimdi ise coronavirüs riski altında.

AB’nin dün aldığı üçüncü ülke vatandaşlarına 30 günlük "seyahat yasağı" uygulaması, üye devletlerin sınırlarını yalnızca içeriye değil dışarıya da kapattığı anlamına geliyor.

ALMANYA, FRANSA, İSPANYA

Almanya, Danimarka, Lüksemburg, Fransa, Avusturya ve İsviçre ile sınırlarını kapatacağını fakat ticari geçişlere izin vereceğini belirtti.

Coronavirüsten İtalya’dan sonra en çok etkilenen Avrupa ülkesi İspanya da bütün kara hudutlarını kapattı.

Fransa da sınırlarındaki denetimleri artırdı.

ÇEKYA, POLONYA, SLOVAKYA

Avrupa'da her geçen gün büyüyen coronavirüs korkusu, Çekya'nın 15 ülkeye sınırlarını kapatmasına sebep oldu.

Çin, Güney Kore, İran, İtalya, İspanya, Avusturya, Almanya, İsviçre, İsveç, Norveç, Hollanda, Belçika, İngiltere, Danimarka ve Fransa'dan ülkeye girişler ile Çekya vatandaşlarının bu ülkelere yolculuk etmeleri yasaklandı.

Ülkede genel yolculuk yasağı uygulamaya alınırken, AB mensubu olmayan fakat Schengen sistemine dahil olan İsviçre ve Norveç vatandaşları da Çekya'ya giriş yapamıyor.

Slovakya'da da genel yolculuk yasağı doğrultusunda bir uygulamaya karar alındı fakat bir takımstisnalar sıralandı.

Polonya da yabancıların ülkeye girişini yasaklarken, uluslararası hava ile tren yolculuklarını durdurdu, hudut kontrollerine tekrar başladı. Polonya-Litvanya hududunda 60 kilometre mesafesinde araç kuyruğu oluştuğu aktarılıyor.

YUNANISTAN, LETONYA, LİTVANYA

İtalya ve İspanya’dan uçuşları durduran Yunanistan, İtalya’dan feribot seferlerini ertelendi.

Letonya, vatandaşı ya da oturma izni olmayan herkese, Litvanya da bütün yabancılara kapılarını kapattı.

DANIMARKA, NORVEÇ, HOLLANDA

Sınır kontrollerine başladığını açıklayan Norveç, Oslo Havalimanı’na gelen İskandinav ülkeleri dışındaki yolcuların kabul edilmeyeceğini açıkladı.

Danimarka, 13 Nisan'a dek kapılarını bütün turistlere kapatırken, Danimarka vatandaşları ve oturma izni olmayan yabancılar istisna tutuldu. Bu şahıslar dışındaki herkesin ise sınırdan geri çevrileceği açıklandı.

HOLLANDA DA İTALYA’DAN BÜTÜN UÇUŞLARI DURDURDU

AVUSTURYA, İSVİÇRE, ESTONYA

Viyana devleti, İtalya, İsviçre ve Lihtenştayn ile kara ve demir yolu taşımacılığında hudut denetimlerine tekrar başladığını duyurdu. Bunun yanında İtalya, İsviçre, İspanya ve Fransa'dan ve bu ülkelere yapılan uçuşlar ertelendi.

İsviçre, İtalya hududundan bir takım istisnalar dışında kimseyi kabul etmeyeceğini açıkladı.

Estonya da hudutlarında denetim başlatacağını açıkladı.

SLOVENYA, SLOVAKYA, MALTA

Slovenya, İtalya hududundan geçişlerde sağlık taraması yapıyor.

Slovakya, bütün uluslararası havalimanlarını geçici olarak kapattı, uluslararası otobüs ve tren seferlerini de erteledi.

Malta devleti de İtalya, Almanya, Fransa, İspanya ve İsviçre'den gelen yolculara sınırlarını kapattı.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal