Avrupa’da Bu Kış Zor Geçecek: Doğalgaz Krizi Büyüyor

Son günlerde Avrupa’da yaşanan kaynak kıtlığı gündemi meşgul ediyor. Soğuk havalar yaklaşırken, Avrupa ülkelerinde dolması gereken depoların hala boş olması, olası bir krizin sinyalini veriyor.

05.10.2021-11:48 - (Son Güncelleme: 05.10.2021-11:54) Avrupa’da Bu Kış Zor Geçecek: Doğalgaz Krizi Büyüyor

Gündemi meşgul eden konuların başında Avrupa ülkelerinin kaynaklarında yaşanan yetersizlik geliyor. Kış sezonunun yaklaşması ile dolması gereken depoların hala boş olması, gelecek aylarda ortaya çıkacak krizinin sinyalini verirken, Tuz Gölü’nde yürütülen çalışma hız kesmeden devam ediyor. 

AVRUPA’DA BU KIŞ ZOR GEÇECEK

Avrupa’da doğalgaz fiyatlarının son yılların en yüksek seviyesine ulaştığı belirtildi. Bazı ülkelerde yer altı doğal gaz kaynaklarındaki doluluk oranının azalması, kış ayları yaklaşırken paniğe neden oldu. 

Sıcak yaz günlerinde Avrupa ülkelerinde etkili olan aşırı sıcaklıkların etkisiyle enerjide bir artış gözlemlense de, Rusya’nın Avrupa’ya doğalgaz gönderimini azaltması, beraberinde de kuraklık nedeniyle hidroelektrik santrallerinde üretimin düşmesi, rüzgardan elektrik üretiminin azalması, iklim politikaları nedeniyle kömürden elektrik üretiminde maliyetlerin artması ve nükleer santrallerin azalması gibi etkenlerle berber, Avrupa’da yer altı gaz depolarının rezervlerinde azalmaya neden oldu. 

AVRUPA ÜLKELERİNDE KIŞ ÖNCESİ DEPOLAR BOŞ

Havaların soğumasıyla beraber kış için ayrılan doğalgaz rezervlerin düşmesi, endişeye neden olmaya başladı. Avrupa’da yaşanan bu kaynak krizi, dönem olarak ta kritik bir sürece denk geldi. Normal şartlarda kış ayı gelmeden depoların doldurulması, bu yıl artan tüketim ve Rusya’nın doğal gaz akışın da düşüş yaşaması nedeniyle bu kışa hazırlıksız yakalandı. Lojistik sorunlarının da yaşanması sıvılaştırılmış doğal gaz ihtimalini düşürüyor. Alternatiflerin kısıtlı olduğu bir ortamda, fiyatların yükselişinin yanında elektrik üretiminde kesintiler görülmesi ve bu durumun sanayiye olumsuz yansıması da konuşulan senaryolar arasında.

İNGİLTERE'YE BASKI DEVAM EDİYOR

Yaşanan krizler sonrası Avrupa, doğalgaz depolaması için kendi tedbirlerini oluşturmaya çalışıyor. Şu anda Almanya’da toplam kapasitesi 24.6 milyar metreküp olan gaz depolama tesislerinin doluluk oranının yüzde 65' civarında. Bu miktar İngiltere'nin hesapladığı rezervlerin oldukça üzerinde. Gaz depolarının güven vermediği ve krizin devam ettiği İngiltere'de, ocak ayından bu yana doğal gaz fiyatları yüzde 250 artış gösterdi. Buna karşılık, yedek doğalgaz miktarındaki düşüklüğün, öncelikle bu ülkedeki doğalgaz fiyatlarına bir dalga halinde daha yansıması bekleniyor.

TUZ GÖLÜ'NDE ÇALIŞMALAR HIZ KESMEDEN DEVAM EDİYOR

Avrupa ülkelerinde yükselen doğal gaz fiyatlarının, ülkemize de yansıması beklenirken, gaz depolama çalışmalarına hız kesilmeden devam ediliyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye'nin toplam doğalgaz depolama kapasitesinin yarısını karşılayacak olan 'Tuz Gölü Doğal Gaz Yer Altı Depolama Tesisi'nin yüzde 51'inin tamamlandığını açıkladı. Projede 900 milyon Sm3 (standart mekreküp) çalışma gazı kapasitesine ve 40 milyon Sm3 günlük geri üretim kapasitesine ulaşıldı. Silivri'deki doğal gaz yeraltı depolama tesislerine yönelik Faz-I ve Faz-II projeleri ile 3.14 milyar Sm3 depolama ve 25 milyon Sm3/gün geri üretim kapasitesine ulaşıldı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal