Avrupa Türkiye’nin kapısına dayandı: İhracat yüzde 500 arttı

Enerji krizinin kasıp kavurduğu Avrupa ülkeleri alternatif enerji kaynağı olan kömür için Türkiye’ye olan taleplerini artırdı. Kömürcüler gelen taleplere karşılık verecek kadar kömür stoğuna sahip olmadığını söyleyerek bu talepleri geri çevirse de fiyatlar ciddi şekilde arttı. Detaylar haberimizde...

22.10.2022-09:28 - (Son Güncelleme: 22.10.2022-16:26)

Rusya’nın Avrupa ülkelerine sağladığı gaz akışını kesmesi sebebiyle artan enerji krizi, ülkelerin alternatif enerji kaynaklarına yönelmesine sebep oldu. Enerji krizinin kasıp kavurduğu Avrupa ülkeleri alternatif enerji kaynağı olan kömür için Türkiye’ye olan taleplerini artırırken, kömürcüler gelen taleplere karşılık verecek kadar kömür stoğuna sahip olmadığını söyleyerek bu talepleri geri çevirse de fiyatlar ciddi şekilde yükseldi.

Avrupa Türkiye’nin kapısına dayandı

Türkiye'ye Rusya ve Ukrayna'dan kömür sevkiyatında da aksamalar yaşandı. Buna bağlı olarak kömür fiyatları bir yılda ikiye katlandı. Geçen yıl Ekim ayında torbası 80 liradan satılan kömür 190 liraya kadar fırladı. Rusya'nın doğalgazı kısıtlamasıyla da Avrupa ülkelerinin Türkiye'den kömür talep etmeye başladığını aktaran kömürcüler, arz sıkıntısından dolayı talebe karşılık veremediklerini söyledi. Kömürcüler, Rusya-Ukrayna arasında devam eden savaşın fiyatları yükselttiğini söyledi. Ayrıca kömürcüler, Rusya ve Ukrayna'dan kömür sevkiyatının durmasıyla fiyatların yükseldiğini söyledi.

Avrupa kömür taleb

Kömürcü Muhammed Döner, "Şu anda Makedonya'dan ve Slovakya'dan sipariş talebi alıyorum ancak gönderemiyorum. Yeterince malımız yok. Böyle devam etmesi durumunda kömür fiyatları artmaya devam edecek" ifadelerini kullandı. Önümüzdeki dönemde de Avrupa'dan talep artışının artarak sürmesi bekleniyor.

Tavan fiyatta anlaşma sağlanamadı

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, liderler zirvesinde yaptığı açıklamada yüksek gaz fiyatlarının nasıl sınırlandırılacağına odaklanıldığını anlattı. Toplantıda gaza uygulanacak tavan fiyat konusunda ise bir anlaşma çıkmadı.

Avrupa kömür talebi

Pelet ihracatı yüzde 500 arttı

Doğal ürünlerden elde edilen biyokütle yakıt pelete de Avrupa'dan talep arttı. Türkiye'den 9 ayda gerçekleştirilen pelet ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 500 yükseldi, dış ticarette en büyük pazarı Avrupa ülkeleri oluşturdu. Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Fuat Gürle, "Şu an çok yoğun şekilde pelete talep var. Pelet doğal gaza alternatif olarak düşünülüyor. Pelette çok fazla ısı var. Atığı çok az. Çok iyi bir ihraç kalemimiz olabilir" diye konuştu.

Öte yandan soba üretimi yapan firmaların da bu durumdan dolayı büyük gelirler elde ettiği ifade ediliyor. 

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal