Avrupa Sele Teslim! Ölümle Burun Buruna Avusturya'da Türk Çifti Komşuları Kurtardı

Avrupa'da etkili olan sele kapılan Türk çifti, Avusturyalı komşusu kurtardı. Avrupa'da etkili olan sağanak sebebiyle meydana gelen selde, Avusturya'da yaşayan Türk çift, ölümden döndü.

19.07.2021-09:09 - (Son Güncelleme: 19.07.2021-09:09)

Avusturya'da sele kapılan Türk çifti, Avusturyalı komşularının kurtardığı anlar anbean kameraya böyle yansıdı.

Almanya'dan sonra Avusturya ve Belçika'da da etkili olan sağanak ve kötü hava koşulları, pek çok yerleşim yerinde hayatı olumsuz şekilde etkiliyor.

Salzburg kentinde pek çok yerleşim yerinde hayatı olumsuz etkilerken, selin en çok etkili olduğu Hallein kasabasında restoran işletmeciliği yapan Türk vatandaşı Karaaslan çiftinin de ölümle karşı karşıya gelmesine sebep oldu. 

5 DAKİKADA SU 1,5 METREYE KADAR YÜKSELDİ

Salih Karaaslan, AA muhabirine, Hallein’ın merkezinde restoran işlettiklerini, yoğun yağış sebebiyle de restoranın bahçesinde suların birikmeye başladığını fark ettiğini ve bu yüzden  o sırada dinlenmekte olan eşine ifade ettiğini söyledi.

Hemen hemen 5 dakika gibi kısa bir sürede suyun 1,5 metreye kadar yükseldiğini ifade eden Salih Karaaslan, sele kapılmış bir aracın evlerinin önünde geçtiğini görünce hemen kendi arabasını güvenli bir yere park ettiğini belirtti. Türk vatandaşı Salih Karaaslan, sele kapılan 3 aracın bulundukları yerdeki nehrin üzerindeki köprüyü tıkadığını ve bu durumun suyun daha da artmasına yol açtığını panik bir sesle ifade etti.

HER YERİ ARADIK AMA SONUÇ ALAMADIK, YA KARŞIYA GEÇECEKTİK YA BOĞULACAKTIK

Daha sonra restorandan eşini alarak bulundukları yerden uzaklaşmak istediklerini fakat bu sırada eşinin selin şiddeti karşısında şoka girdiğini ve bir müddet bulundukları yerden hareket edemediklerini korkulu gözlerle ifade eden Salih Karaaslan, ‘’Restoranın köşesinde beklerken, itfaiye, polis birçok yeri aradık ancak bir sonuç alamadık. Artık karar vermem gerekiyordu ya karşıya geçecek ya da boğulacaktık. Başka bir şansımız yoktu. Orada dursaydık büyük ihtimalle su bizi alıp götürecek ve boğulacaktık’’ dedi.

SELE KAPILDILAR

Türk vatandaşı Salih Karaaslan, yolun karşısına geçerken eşi Ayşe'nin suyun şiddetine dayanamadığını ve sürüklenmeye başladıklarını ifade ederek, ‘’Suyun içinde sürüklenirken ben bir yandan eşimi kazağından yakaladım bir yandan da mücadeleye devam etmeye çalıştım. O esnada sağ olsun Avusturyalı komşu suya atladı, onun da yardımıyla suyun şiddetli olduğu yerden kendimizi kurtarmayı başardık’’ sesi titreyerek anlattı. 

AVUSTURYALI KOMŞUMUZ GÖZÜNÜ KIRPMADAN SUYA ATLADI

Salih Karaaslan, hayatta kalmalarına yardımcı olan kişinin Avusturyalı komşuları olduğunu belirterek, ‘’Yan komşumuz Alexander Eisenmann bizi suda görünce sağ olsun gözünü kırpmadan suya atladı ve bize yardım etti’’ diye konuştu.

Selden kurtulduktan sonra yüksek bir duvarın üzerine çıkarak itfaiyenin kedilerini kurtarmalarını beklediklerini ifade eden Salih Karaaslan, eşinin yaralandığını ve hastaneye sevk edildiklerini belirtti. 

BÜYÜKELÇİ VE BAŞKONSOLOS HEMEN İRTİBATA GEÇTİ

Olayın hemen sonrasında hem Türkiye’nin Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun hem de Salzburg Başkonsolosu Berkan Pazarcı’nın kendilerini arayarak geçmiş olsun dileklerinde bulunduğunu ifade eden Salih Karaaslan, ‘’Sağ olsunlar bizi aradılar, 'Nasıl yardımcı olabiliriz, neye ihtiyacınız var' diye sordular. Şu an birçok kişi ve kurumun yardımıyla toparlanmaya çalıştığımızı ve herhangi bir şeye ihtiyacımızın olmadığını söyledim kendilerine, yalnız pasaport ve bazı evraklarımız da ne yazık ki suya kapıldı. Bu hususta Başkonsolos bey her türlü yardımı yapacaklarını söyledi bize.’’ 

Hallein'de selde en çok hasar gören 2 işletmeden birinin kendi restoranları olduğunu ifade eden Salih Karaaslan, işletmelerinin selden çok ciddi etkilendiğini, tamamen kullanılmaz hale geldiğini, 100 bin avroya yakın zararlarının olduğunu belirtti.

ÇOCUKLARIM AKLIMA GELDİ

Ayşe Karaaslan da çok kötü bir felaket yaşadıklarını ifade ederek, ‘’Avusturya’da 4 yıldır yaşıyorum, sele kapıldığımda Türkiye’de yaşayan çocuklarım aklıma geldi, başka bir şey düşünemedim’’ dedi. 

Vücudunun selde sürüklenen tarafında açık yaraların oluştuğunu ve hastanede tedavi edildikten sonra iş yerlerine geldiklerini belirten Türk vatandaşı Ayşe Karaaslan, sel sularının harap ettiği restoranlarını onarmak için çalıştıklarını belirtti.

AVUSTURYALI KOMŞU EISENMANN: BENİM İÇİN KİM OLDUKLARI ELBETTE HİÇ ÖNEMLİ DEĞİLDİ

AA muhabirine konuşan Avusturyalı Eisenmann, Karaaslan çiftinin restoranlarının bulunduğu binanın bitişiğindeki apartmanın sahibi olduğunu, olay sırasında binaya su girmesini engellemek için önlem almaya çalıştığını ifade etti. 

Avusturyalı Eisenmann, oğlunun kendisine seslenerek, iki kişinin suya kapıldığını söylediğini ifade ederek, hiç gözünü kırpmadan hemen suya girdiğini, Türk vatandaşı Karaaslan çiftine elinden geldiğince yardımcı olmaya çalıştığını fakat suyun basıncının çok şiddetli olduğunu belirtti. Olayın sıcaklığı ile ilk anda sele kapılan kişileri tanıyamadığını, daha sonra yan komşusu olduklarını fark ettiğini belirten Avusturyalı Eisenmann, ‘’Benim için kim oldukları elbette hiç önemli değildi. Her ne kadar riskli de olsa onlara yardım etmek için kararlı bir şekilde suya girdim.’’ 

Eisenmann, hep beraber sudan kurtulmayı başardıklarını ve suyun daha az etkili olduğu alana ulaştıklarını aktardı. Daha sonra Karaaslan çiftinin burada bir duvarın üzerine tırmandığını, itfaiyeden yardım gelmesini beklediğini anlatan Avusturyalı Eisenmann, kendisinin ise farkı bir yol kullanarak yaşadığı eve dönmeyi başardığını kaydetti.

ÇAVUŞOĞLU'NUN ARAMASI ÇOK İÇTEN VE SAMİMİYDİ

Avusturyalı Eisenmann, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun kendisini aramasından dolayı duyduğu memnuniyeti ifade ederek, ‘’Beni aramış olmasından çok mutlu oldum. Çok içten ve samimiydi, bana teşekkür etti, yardım teklifinde bulundu.’’ Minnet dolu sözlerle ifade etti. 

Böyle bir telefonu hiç beklemediğini ve çok şaşırdığına da dikkat çeken Eisenmann, önce kendisi ile Türkiye'nin Salzburg Başkonsolosu Berkan Pazarcı'nın daha sonra da Büyükelçi Ozan Ceyhun'un irtibata geçtiğini anlattı. Eisenmann, Hallein'da durumun düne oranla çok daha iyi olduğuna işaret etti.

Fakat sel sularının hala pek çok evin kiler ve mahzeninden tahliye edilmeyi beklediğine dikkat çeken Avusturyalı Eisenmann, yaşanan afetin izlerini silmek için herkesin el birliği ile çalıştığının, böyle zor zamanlarda insanların birbirleriyle dayanışma içinde hareket etmesinin çok memnun edici olduğuna dikkat çekti. 

BELÇİKA'DA SELDEN ÖLÜMLER ARTIYOR

Belçika'da sel felaketinin yaraları sarılmaya çalışılırken, ölü sayıları da günden güne artıyor. 

31 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ, 163 KİŞİ ARANIYOR

Nehirlerin alçalması ve suların çekilmesi ile beraber kurtarma çalışmaları hız kazanarak başlamış; 31 kişinin hayatını kaybettiği tespit edilirken, kaybolan 163 kişi aranıyor, bir yandan da temizlik ve hasar tespit çalışmaları devam ediyor.  

37 BİN HANEYE HALA ELEKTRİK VERİLEMİYOR

Başbakan Alexander de Croo, dün yaptığı açıklamada, ülke çapındaki hasarın çok büyük olduğunu ve Avrupa Birliği (AB) dayanışma fonunun etkinleştirilmesini isteyeceğini söylemişti. Selden etkilenen eyaletlerde toplam 37 bin haneye hala elektrik verilemiyor.

Belçika hükümeti, 20 Temmuz’da milli yas ilan etmiş, 21 Temmuz’daki bağımsızlık kutlamalarını iptal etmişti. Yağışlar, özellikle ülkenin doğusundaki Liege, Verviers, Spa, Namur ve Limburg bölgelerini etkilemişti.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal