Avrupa Konseyi Fransa Karşısında Geri Adım Attı, Avrupa’da Başörtüsü Polemiği Büyüyor

Avrupa Konseyi’nin paylaştığı kadınlar başörtüsü takmakta özgürdür paylaşımına Fransa’dan sert tepki geldi.

04.11.2021-10:45 - (Son Güncelleme: 04.11.2021-11:12)

Avrupa Konseyi’nin geçtiğimiz günlerde başörtülü kadınlara karşı yapılan ayrımcılığa dikkat çeken kampanyaya Fransa’dan  tepki geldi. Fransa kampanyanın başörtüsü takmayı teşvit ettiğini iddia etti. Fransa’dan gelen tepkiler üzerine Avrupa Konseyi yaptığı video paylaşımları kaldırdı.

Türkiye’nin kurucu üye olarak yer aldığı Avrupa Konseyi’nin Müslüman insanlara karşılık nefret, dışlama gibi konularla mücadele kapsamında paylaştığı videoda başörtüsünün bir tercih olduğu vurgusu yapıldı. Paylaşımın ardından Fransa paylaşım hakkında sert sözler söyledi.

FRANSA EŞİT HAKLARA KARŞI

Avrupa Birliği’nin “Haklar, Eşitlik ve Vatandaşlık” programı kapsamında, finansal destek sağladığı paylaşımda şu ifadeler yer almıştı; “Benim başörtüm, benim tercihim”, “Güzellik çeşitlilikte, türban özgürlüğünde olduğu gibi”, “Herkes aynı görünseydi ne sıkıcı olurdu. Çeşitliliği kutla, başörtüye saygı göster”. Fransa hariç herkes tarafından beğenilen paylaşım, Fransa tarafından gelen sert tepkiler sonrasında kaldırıldı.

AŞIRI SAĞCI FRANSIZLAR ÇOK SİNİRLENDİ

Fransa'nın sağ parti lideri Marine Le Pen paylaşım hakkında yaptığı açıklamada kadınların başörtüsüz özgür olduklarını vurguladı. Fransız senatör Laurence Rossignol ise yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;  “Kadınların başörtüsü takmakta özgür olduğunu hatırlatmak bir şey, özgürlüğün başörtüsünde olduğunu söylemek başka bir şey”

FRANSA HÜKÜMETİ PAYLAŞIMA TEPKİLİ

Fransa Gençlik Bakanı Sarah El Hairy bir Fransız televizyon kanalında yaptığı açıklamada, hükümet olarak bu paylaşımı hoş karşılamadıklarını ve rahatsız olduklarını belirtti. Sarah El Hairy, açıklamalarına şu şekilde devam etti; “Videoda başörtüsü takmak teşvik ediliyor. Bunu kınıyoruz. Fransa bu kampanyayı onaylamadığını iletti ve kampanya iptal edildi. Fransa’nın savunduğu değerlerin tam tersinin söz konusu olduğunu”

AVRUPA BİRLİĞİ KONU HAKKINDA AÇIKLAMA YAPTI

Avrupa Birliği Komisyon sözcüsü yaptığı açıklamada, nefret içerikli paylaşımlardan kaçınılması gerektiğinin altını çizdi. Kadınların ne isterlerse giyinmesi gerektiğini vurgulayan Avrupa Birliği sözcüsü, açıklamalarını şu şekilde noktaladı; “Konu AB Komisyonu’yla ilgili değil. Belirleyici olanlar üye ülkeler”

AVRUPA KONSEYİ GERİ ADIM ATTI

Fransa’dan gelen tepkiler üzerine kampanya kapsamında yapılan Twitter paylaşımları silindi. AK, Fransa’nın tepkileri üzerine geri adım attığına değinmese de, sosyal medya mesajlarının geri çekildiğini teyit ederken projenin nasıl daha iyi sunulabileceği üzerinde düşünüleceği mesajı verdi. AK, kampanyada yer alan ifadelerin projeye katılanların bireysel açıklamaları olduğunun ve ne kurumun ne de Genel Sekreter’in görüşlerini yansıttığının altını çizdi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal