Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası: Türkiye Ekonomisi Yüzde 5,5 Büyüyecek

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın (EBRD) faaliyette olduğu ülkelerde bu sene ortalama yüzde 4,2, büyüme beklerken Türkiye ekonomisinde meydana gelen büyüme öngörüsünü yukarı yönlü revize etti.

29.06.2021-15:15 - (Son Güncelleme: 29.06.2021-15:15) Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası: Türkiye Ekonomisi Yüzde 5,5 Büyüyecek

EBRD'nin raporunda, Türk ekonomisi için bu yıl içerisinde öngörülen büyümede ihracattaki artış etkisine de dikkat çekti.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankasının (EBRD) tahminlerine göre, Türkiye ekonomisi bu sene içerisnide yüzde 5,5 büyüme gösterecek.

Banka, faaliyet gösterdiği bölgeler hakkında açıkladığı "EBRD Ülkelerinde Bölgesel Ekonomik Görünüm" raporunda, büyüme tahminlerini yukarı yönlü revize etti.

Bu sene Doğu Avrupa, Orta Asya ve Kuzey Afrika'daki gelişmekte olan ülkelerde ortalama yüzde 4,2 ekonomik büyüme öngören EBRD, Ekim 2020'de bu oranı yüzde 3,6 olarak açıklamıştı.

EBRD'nin faaliyet gösterdiği diğer ülkelerde ise 2022 için ekonomik büyüme ön görüsü ise 3,9 oldu.

AŞILAMADAKİ HIZ EKONOMİYE KATKI SAĞLIYOR

Ekonomik büyüme düşüncesinin revize edilmesinde, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı aşılamanın hızlı bir şekilde uygulanması sanayi üretimi ile perakende satışlarındaki toparlanma ve sözü edilen ülkelerdeki seyahatler oranındaki artış oldu.

Banka, Türkiye ekonomisinin bu sene yüzde 5,5 büyüyeceği tahmininde bulundu. Bu oran, Ekim 2020'deki öngörüye göre yüzde 0,5 yukarı yönlü revize edildi.

2022 yılında ise Türkiye'nin ise yüzde 4 seviyesinde ekonomik büyüme göstereceği ön görülüyor.

Raporda, Türk ekonomisinde bu sene için tahmin edilen büyümede ihracattaki büyüme etkili olurken, ev halkının zayıf maddi durumunun iç talebi sınırlandırdığı, turizmde beklenenden daha yavaş bir toparlanma olabileceği ifade edildi.

EBRD bu yıl ekonomik büyümenin Orta Asya ülkelerinde yüzde 4,5, Orta Avrupa ve Baltık ülkelerinde yüzde 4,8, Doğu Avrupa ve Kafkasya'da yüzde 2,8, Rusya'da yüzde 3,3, Güney Doğu Avrupa Birliği ülkelerinde yüzde 5,2, Doğu Akdeniz'de yüzde 3,5 ve Batı Balkanlar'da yüzde 5,2 oranında büyüme olacağı tahmini yaptı.

EBRD Baş Ekonomisti Beata Javorcik, raporla ilgili yaptığı değerlendirmesinde, revize edilen büyüme tahminlerinin iyimser olmak için sebepler verdiğine dikkat çekerek, "Kovid-19 virüsünün Delta varyantına bağlı olarak aşılamada daha az ilerleme kaydetmiş ve uluslararası turizme bağımlı ekonomiler için büyük riskler ve belirsizlikler sürüyor. 2020'de bazı ülkeler ekonomik olarak ihracatın da etkisiyle görece daha iyi performans sergilerken, özellikle turizme bağımlı ekonomiler derin yara aldı." İfadelerine yer verdi.

DAHA İYİ BİR TOPARLANMA OLACAĞI DÜŞÜNÜLÜYOR

EBRD Başkanı Odile Renaud-Basso ise basın toplantısında yaptığı konuşmasında tahminlerine göre, ekonomik duraklamanın beklenenden daha az olduğuna dikkat çekti.

Geçtiğimiz yıl ekim ayında duyurdukları ekonomik büyüme tahminlerinden daha iyi bir toparlanma olacağını düşündüklerini belirten Renaud-Basso, mali ve ekonomik kalkınma paketlerinin bu büyümede etkili olduğuna dikkat çekti.

Renaud-Basso, salgından sonra toparlanmanın yatırımlara odaklanmak için fırsat oluşturduğunu söyleyerek, yatırımların Paris Anlaşması ile uyumlu şekilde yapılmasının önemine dikkat çekti.

Banka olarak stratejilerinin 2025'te portföylerinin en az yarısının yeşil projelerden oluşması olduğunu hatırlatan Renaud-Basso, "Fakat şu anda bu alandaki aktivitemizi daha kapsayıcı ve tamamlayıcı bir yaklaşımla hızlandırmak istiyoruz ki bu da en geç 2022 sonu itibarıyla tamamen Paris Anlaşması ile uyumlu olmak anlamına geliyor. Yani, finansman sağlayacağımız her projenin Paris Anlaşması ile uyumlu olmasını dikkate alacağız" şeklinde açıklamalarda bulundu.

Faaliyet gösterdikleri ülkelere destek verilen finansman miktarının yıllık ortalama 10 milyar avro seviyesinde olduğuna dikkat Renaud-Basso, geçen yıl salgın yüzünden artan ihtiyaca bağlı olarak bu rakamın 11 milyar avroyu bulduğunu söyledi.

TÜRKİYE'DE YEŞİL BÜYÜME ODAKLI PROJELER ÖNE ÇIKIYOR

Faaliyetlerine ilişkin bilgi veren Renaud-Basso, Türk özel sektörünün oldukça aktif bir yapısı olduğunu ve yatırımlarında özel sektöre odaklandıklarını belirterek, "Yatırımlarımızın yüzde 95'i özel sektör projelerinde bulunuyor. Türkiye'de çevre projelerine ve yeşil yatırımlara finansman sağlamaya devam edeceğiz." dedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal