Varlık Borcu Olanlar Dikkat! Başvuru İçin Yarın Son Gün!

Yurt dışında olan para, altın vb. sermaye piyasası araçlarını vergi incelemesine mecbur kalmadan Türkiye'de değerlendirmek için başlatılan Varlık Barışı uygulaması için yarın mesai bitimine kadar başvuru yapılabilecek.

29.06.2021-13:22 - (Son Güncelleme: 29.06.2021-13:22) Varlık Borcu Olanlar Dikkat! Başvuru İçin Yarın Son Gün!

Varlık borcu bulunanların dikkatini çeken haber geldi. Yurt dışında bulunan para, altın, döviz, ile diğer sermaye piyasası araçlarını vergi incelemesine mecbur kalmadan Türkiye'de değerlendirilebilecek. Buna bağlı olarak başlatılan 'Varlık Barışı' uygulaması için yarın mesai bitimine kadar başvuruda bulunulabilecek.

YARIN MESAİ BİTİMİNE KADAR SÜRECEK

AA muhabirinin araştırması sonucunda, gerek yurt dışında gerekse yurt içinde de bulunan ancak gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin kanuni defter kayıtlarında yer almayan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ile taşınmazların milli ekonomiye kazandırılmasını amaçlayan Varlık Barışı düzenlemesine başvurularda süre azaldı. Bu doğrultuda, yurt dışındaki yatırımlarını 30 Haziran tarihindeki mesai sonuna dek Türkiye'deki banka veya aracı kurumlara bildiren gerçek ve tüzel kişiler, bunları serbestçe tasarruf edebilecek ve vergi dairelerine hiçbir şekilde bildirimde bulunmayacak.

Bildirilen varlıklar sebebi ile  hiçbir suretle vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı olmayacak. Söz konusu hükümden yararlanabilmesi adına bildirilen varlıkların 3 ay boyunca Türkiye'ye getirilmesi veya ülkedeki banka ya da aracı kurumlarda açılacak bir hesaba transfer edilmesi gerekecek.

Diğer yandan ise, söz konusu varlıklar, yurt dışında yer alan banka veya finansal kurumlardan kullanılan ve 17 Kasım 2020 itibarıyla kanuni defterlerde kayıtlı olan kredilerin en geç 30 Haziran 2021'e kadar kapatılmasında kullanılabilecek. Böylelikle borcun ödenmesinde kullanılan varlıklar için Türkiye'ye getirme şartı aranmayacak.

TÜRKİYE'DE YER ALAN VARLIKLARIN BİLDİRİMİ

Söz konusu uygulamadan Türkiye'de yer alan fakat kanuni defter kayıtlarında bulunmayan varlıkları olan mükellefler de faydalanabilecek. Gelir veya kurumlar vergisi mükellefleri tarafından sahip olunan ve Türkiye'de yer alan kanuni defter kayıtlarında bulunmayan, para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ile taşınmazlar da 30 Haziran tarihindeki gece yarısına dek gelir veya kurumlar vergisi doğrultusunda bağlı olunan vergi dairelerine elektronik bir ortamda bildirilebilecek. Taşınmazların ayni sermaye olarak konulmak suretiyle işletme kayıtlarına alınması halinde de sermaye artırım kararının bildirim tarihi itibarıyla alınmış olması ve söz konusu kararın bildirim tarihini seyreden 10'uncu ayın sonuna kadar ticaret siciline tescil edilmesi kaydıyla bu madde hükümlerinden yararlanabilecek.

Hem yurt dışında yer alan varlıkların banka veya aracı olan kurumlara hem de yurt içinde yer alan varlıkların vergi dairelerine bildirilmesinde, Türk lirası cinsinden para itibari (nominal) değeriyle, altın rayiç bedeliyle Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz alış kuruyla hesaplanacak.

Bu bildirimlerde olan varlıkların Türk lirası karşılığı bedelleri esas alınacak.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal