Avrupa iflasa sürükleniyor: Enerji krizleri şirketleri teker teker batırıyor

Avrupa’yı saran enerji krizi özellikle Almanya, İngiltere ve Belçika’da bir çok şirketi iflasın eşiğine getirdi. Ekonomik olarak zor durumda olan şirketler, hükümetlerden yardım bekliyor.

18.09.2022-13:33 - (Son Güncelleme: 18.09.2022-13:33) Avrupa iflasa sürükleniyor: Enerji krizleri şirketleri teker teker batırıyor

Rusya’nın Avrupa’ya uyguladığı enerji krizinin sonuçları ağırlaşmaya devam ediyor. Enerji faturaları üçe katlanırken, ülkeler yaşanan krizinin zararını en aza indirmek için tasarruf önlemlerini sıklaştırdı. Avrupa’yı saran enerji krizi özellikle Almanya, İngiltere ve Belçika’da bir çok şirketi iflasın eşiğine getirdi. Ekonomik olarak zor durumda olan şirketler, hükümetlerden yardım bekliyor. 

Avrupa iflasa sürükleniyor

Avrupa’da pek çok şirket yaşanan enerji krizinden oldukça olumsuz etkileniyor. İngiltere'de iflas eden şirketlerin sayısı ağustosta yüzde 43 yükseldi. Belçika'daki 10 gıda şirketinden dördünde iflas riski var. Almanya'da iflas sayısı bir önceki yıla göre dörtte bir oranında arttı. İtalya'nın endüstriyel lobisi Confindustria enerji fiyatları artmaya devam ettikçe şirketlerin batacağını açıkladı.

Alman Federal Meclisi Enerji Komisyonu Başkanı Klaus Ernst, ülkenin Rusya'ya yönelik yaptırım politikası nedeniyle iflas dalgasıyla karşı karşıya olduğunu söyledi. Münih'teki Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü (Ifo), 2023'ün ilk aylarında yüzde 11'e varan enflasyon oranları öngördüklerini belirtiyor. Alman Sanayi Federasyonu'nun anketine göre, üç küçük ve orta ölçekli şirketten en az biri varlığını risk altında görüyor. Yalnızca ağustos ayında, çoğunlukla orta ölçekli şirketlerden oluşan anonim şirketler ve ortaklıklar arasındaki iflas sayısı bir önceki yıla göre dörtte bir oranında arttı. Almanya'daki neredeyse on şirketten biri şu anda üretimi kıstı veya durdurdu. Kağıt, gübre ve çelik üreticileri gibi enerji yoğun şirketler, hükümetlerden fon bulmaya çalışıyor. 

Şirketler enerji krizi

Enerji krizleri şirketleri teker teker batırıyor

1928 yılından bu yana faaliyette olan  tuvalet kağıdı üreticisi Alman şirketi Halle, yüksek gaz fiyatlarına yenik düştü ve iflas başvurusunda bulundu. Enerji krizinin kötüleşmesi nedeniyle bu sonbaharda Almanya'da birçok şirketin iflas başvurusunda bulunması bekleniyor. Halle'deki Ekonomik Araştırma Enstitüsü'nün (IWH) raporuna göre, yalnızca ağustosta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26 daha fazla iflas başvurusu yapıldı.

Avrupa'daki tarım ve gıda şirketleri de artan enerji fiyatları arasında faaliyetlerini sürdürmekte zorlanıyor. Bazıları üretimi durdurmak, personeli işten çıkarmak veya tamamen işi kapatmakla karşı karşıya. Ateş hattında ilk sırada yer alan KOBİ'ler, özellikle fırıncılık, sebze işleme ve süt ürünleri gibi daha enerji yoğun sektörler yer alıyor. FoodDrink Europe, AB Çiftçiler Derneği ve COPA-COGECA şirketler için durumun zorlaştığını söyledi. Belçika'daki 10 gıda şirketinden 4'ünün iflas riskiyle karşı karşıya olduğunu bildirdi.

İngiltere ve Galler şirketlerinden iflasını ilan edenlerin sayısı ağustosta yüzde 43 arttı. İflas Servisi'nin rakamlarına göre, ağustosta bin 933 firma iflasını açıkladı. İmalat sektörü iflasları da geçen yıldan bu yana yüzde 63 artmış durumda. Londra merkezli sinema grubu Cineworld'ün 4.8 milyar dolar borcuyla iflas başvurusunda bulundu.

Gereken kaynak en az 1,5 trilyon

Yükselen enerji fiyatları nedeniyle, Avrupa genelinde şirketler ayakta durmakta zorlanırken hükümetler ve bankalardan ekstra fon sağlamaya çalışıyor. Bu durumun da ileride bankaların zorlanmasına neden olabileceği yorumları yapılıyor. Norveçli enerji grubu Equinor, İngiltere'dekiler hariç, Avrupalı şirketlerin yükselen gaz ve elektrik fiyatları maliyetini karşılamak için en az 1.5 trilyon euroya ihtiyaç duyulduğunu belirtiyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal