KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’dan açıklama: Güney Kıbrıs'ın silahlanmaya yönelik bir bütçesi yok

ABD'nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne (GKRY) yönelik silah ambargosunu kaldırma kararı hakkında konuşan KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, "Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin silahlanmaya yönelik bir bütçesi yok" dedi. İşte detaylar...

18.09.2022-01:38 - (Son Güncelleme: 18.09.2022-01:38) KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’dan açıklama: Güney Kıbrıs'ın silahlanmaya yönelik bir bütçesi yok

Dün sabah 2023 mali yılı için Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne (GKRY) yönelik silah ambargosunu kaldırdığını duyuran Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Türkiye’den büyük bir tepki görmüştü. Konu hakkında bir açıklama yapan KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, ABD'nin GKRY'ye yönelik silah ambargosunu kaldırmasına ilişkin yaptığı değerlendirmede, "Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin silahlanmaya yönelik bir bütçesi yok" dedi.

Tatar’dan GKRY açıklaması 

CNN Türk yayınına katılan KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, ABD'nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne (GKRY) yönelik silah ambargosunu kaldırma kararı hakkında konuştu. Cumhurbaşkanı Tatar konu hakkında "Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin silah alabilecek bir gücü yok. Bu silah ambargosunun kaldırılması meselesi GKRY'nin Rusya'ya yönelik atılan adımların bir mükafatı olabilir" ifadelerine yer verdi. 

KKTC Ersin Tatar

Dışişleri’nden tepki gelmişti 

Dışişleri Bakanlığı ABD’nin aldığı söz konusu karar büyük bir tepki göstermişti. Bakanlıktan yapılan açıklamada "Ada'daki iki tarafın eşitliği ilkesiyle çelişen ve Rum tarafını daha uzlaşmaz kılacak bu karar, Kıbrıs meselesinin çözülmesi yönündeki çabaları olumsuz etkileyecek; Ada'da bir silahlanma yarışına yol açacak ve Doğu Akdeniz'de barış ve istikrara zarar verecektir. ABD'yi bu kararı gözden geçirmeye ve Ada'daki iki tarafa karşı dengeli bir politika izlemeye davet ediyoruz. ABD dahil uluslararası toplum Kıbrıs Türk halkının 1959-1960 Antlaşmalarıyla da teyit edilen egemen eşitliği ve eşit uluslararası statüsünü tescil etmeli ve buna göre hareket etmelidir." ifadeleri kullanılmıştı.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal