Avrupa Birliği'nden Rusya'ya altıncı yaptırım paketi geliyor: Bu kez ana madde petrol!

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş devam ederken, Avrupa Birliği’nden Rusya’ya yeni yaptırımların yolda olduğu aktarılıyor. Önümüzdeki hafta açıklanacağı tahmin edilen yaptırım paketiyle Rusya enerji konusunda büyük zarara uğrayabilir.

01.05.2022-15:06 - (Son Güncelleme: 01.05.2022-15:06) Avrupa Birliği'nden Rusya'ya altıncı yaptırım paketi geliyor: Bu kez ana madde petrol!

Kaynaklar AB'nin Sberbank PJSC de içerisinde olacak şekilde uluslararası ödeme sistemi olan SWIFT'den daha fazla Rusya ve Beyaz Rusya bankayla ola bağlantıları kesmek için baskı uygulayacağını belirtti. Birleşik Devletler ve İngiltere, Rusya'nın en büyük finans kuruluşlarından biri olan Sberbank'a yaptırım uyguluyordu.

Söz konusu yeni yaptırım kararları önümüzdeki hafta AB büyükelçilerinin bir gerçekleştireceği toplantıdan çıkabilir. Fakat AB’nin altıncı yaptırım paketi olacak teklifin hala kesinleşmediği ve resmi bir teklif olarak sunulmadan üzerinde düzenlemeler yapılabileceği ifade ediliyor.

Petrol ambargosu riskleri artıracak

Avrupa Birliği’nin yaptırımları, 27 ülkenin hepsinin desteğini gerektiriyor ve aralarında Macaristan’ın da yer aldığı bazı ülkeler, Rus petrolünü amaçlayan yaptırımlara uzun zamandır karşı duruyor.

Doğal gaz krizi sebebiyle gerilimin yüksek olduğu ve Putin’e savaş hususunda baskı yapmayı sürdüren AB’nin alacağı bir petrol ambargosu kararının riskleri önemli ölçüde artıracağı tahmin ediliyor. AB, 2019 senesinin birliğin ham petrol ithalatının yaklaşık üçte ikisini Rusya’dan yapmıştı.

Avrupa Birliği'nden Rusya'ya altıncı yaptırım paketi geliyor: Bu kez ana madde petrol!

Belarus'a da yaptırım uygulanabilir

Rusya'nın petrol gelirini azaltmak amacıyla tartışılan diğer faktörler arasında fiyat tavanları, özel ödeme sistemleri ve tarifeler bulunuyor. Öte yandan Belarus, taarruzun başlangıcında birlikler için bir hazırlık sahası olarak hizmet vermek gibi Rus işgalinde yardımcı rolü sebebiyle paketin içerisinde olacak.

Polonya ve Bulgaristan’a Rusya’nın ortaya attığı ödeme şartlarına karşı durdukları için gaz tedariki dursa da diğer ülkeler gaz akışının sekteye uğramayacağı hususunda kendilerinden oldukça eminler.

Ab, 44 milyar euroluk ithalat yaptı

Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi’nin verileri doğrultusunda AB, Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı işgalden bugüne enerji devinden yaklaşık 44 milyar Euro değerinde enerji ithalatı yapıldı.

Yaptırım paketi çerçevesinde görüşülecek diğer konular arasında, danışmanlık bulut tabanlı hizmetler ve gayrimenkul alanında yapılacak sınırlamalar bulunuyor.

Öte yandan askeri yetkililer, oligarklar ve iş ortakları ile Rus birlikleri uyarınca işlendiği öne sürülen savaş suçlarından sorumlu oldukları tahmin edilenleri de içerecek biçimde daha fazla bireysel yaptırımın da gelebileceği aktarılıyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal