AVM'ler Kapılarını Açmaya Hazırlanıyor

Coronavirüs salgını sebebiyle kapalı olan AVM'ler 8-15 Mayıs tarihleri arasında aşamalı olarak açılmak için hazırlanıyor.

24.04.2020-14:05 - (Son Güncelleme: 24.04.2020-13:51) AVM'ler Kapılarını Açmaya Hazırlanıyor

Türkiye'de coronavirüs salgınıyla beraber martın ikinci yarısından itibaren kapılarını kapatan AVM'ler tekrar açılmaya hazırlık yapıyor. Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hüseyin Altaş, AVM'leri 8-15 Mayıs tarihleri arasında denetimli olarak açmaya hazırlandıklarını ifade ederek, "İtalya, İspanya, Almanya gibi ülkeler kademeli olarak alışveriş merkezlerini açtı. Burada amaç gelir beklemek değil. Hayatın yavaş yavaş normale döndürülmesini sağlamak" şeklinde konuştu.

Coronavirüs salgını sebebiyle kapalı olan AVM'ler 8-15 Mayıs tarihleri arasında aşamalı olarak açılmak için hazırlanıyor.

Türkiye'deki 436 AVM'nin pek çoğu, içlerindeki market ile eczaneler haricinde 1 aydan daha uzun süredir kapalı halde.

SIKI DENETİMLER UYGULANACAK

AYD Başkanı Altaş, AVM'leri 8-15 Mayıs arasında denetimli bir şekilde tekrar açmaya hazırlandıklarını aktararak, "İtalya, İspanya, Almanya gibi ülkeler kademeli olarak alışveriş merkezlerini açtı. Burada amaç gelir beklemek değil. Hayatın yavaş yavaş normale döndürülmesini sağlamak" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de de sinema, gastronomi ile çocuk oyun yerlerini daha ileri tarihe bırakıp normal alanları açmayı düşündüklerini belirten Altaş, şu ifadelerle devam etti:

"Ancak kurallar ve hijyen önlemleri çok sıkı olacak. Maske dağıtılacak, belli mesafeler konulacak. Belli aralıklarla müşteri alınacak. Bu konuda Bilim Kurulu, kamu ve perakendecilerle konuşuyoruz.

Kamu tarafında kontrollü açılabileceğine yönelik görüşler var. Perakendecilerin de görüşlerine kulak vererek, ciddi kontrollerle ve şartlara uyularak kademeli olarak açmayı planlıyoruz."

ÖNCE KÜÇÜK ŞEHİRLER

Altaş, şu esnada 436 AVM'nin % 80'inin kapalı olduğuna işaret ederek, "Diğerleri açık kalsa da perakendeciler mağaza açmadığı için fiili olarak kapalı. Açılma kararı önce küçük illerde denenebilir. Vakaların daha az olduğu yerlerde. Burada kamuyla en uygun şekilde hareket edeceğiz, Bilim Kurulu ve kamunun tavsiyelerine göre açılış yapmak istiyoruz" dedi.

HİJYEN OLMAZSA OLMAZ!

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel ise, ilk olarak bu hususta Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu'nun, sonrasında da Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın kararının beklendiğini ifade ederek, "Açılış koşullarının bize uygun olması gerekir. Hijyen ve sosyal mesafe konularında ciddi önlemler alınmalı.

Küçük mağazalarda bir müşteri çıkmadan diğeri alınmamalı. Ayrıca AVM'ler açıldıktan sonra 3 ay markalardan kira alınmamasını talep ediyoruz. Ayrıca kontrat değil ciro kirasına dönülmesi gerekir. Markaların yaşaması için bu gerekiyor" diye konuştu.

% 80'İ YENİDEN AÇILIŞ HAZIRLIĞINDA

Birçok AVM yatırımcısı tekrar normale dönmek için faaliyetler yapıyor. Bu dönemde AVM'lerin % 80'inin açılacağı öngörülüyor.

8 - 15 Mayıs tarihlerinde açılmayı planlayan AVM'ler içerisinde Gülaylar Group, Multi, Ece Group AVM'leri olduğu belirtildi. Gülaylar Group yapısında City's Nişantaşı, Kozyatağı Carrefour AVM, Meydan markaları mevcut. Multi yapısında Forum İstanbul, Marmara Forum, Forum Ankara Outlet, Forum Trabzon, Forum Erzurum, Forum Mersin, Forum Gaziantep benzeri AVM'ler yer alıyor. Ece Group yapısında da Aqua Florya, Marmara Park, Axis İstanbul, ANKAMall, Espark, TerraCity, Park Afyon, Antalya Migros Alışveriş Merkezi benzeri AVM'ler mevcut.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal