Atlantik'te bir ülkeyi yok edebilecek şiddette kasırga tehlikesi!

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'nin (NOAA) tarafından yapılan tahmin güncellemesine göre, yaklaşmakta olan Atlantik kasırga mevsimi başlangıçta tahmin edildiği kadar şiddetli olmasa da sıra dışı bir şekildi aktif olmaya devam edecek.

05.08.2022-12:01 - (Son Güncelleme: 05.08.2022-14:14) Atlantik'te bir ülkeyi yok edebilecek şiddette kasırga tehlikesi!

NOAA, ABD kıyılarını vuran kasırga yaklaşık olarak vereceği hasar tahminini hesaplarken son 2 senede büyük hatalarda bulundu.  ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi çalışanları kendilerinin bu yanılmada paylarının olduğunu düşünmüş olsa da son iki senedir kasırga mevsimi  benzeri görülmemiş bir sertlikte geçti. Tahmin edilemeyen kasırgaların yaşandığı 2020-2021 sezonunda ABD'lileri bilinen 21 kasırga türünden olamayan rüzgarlar vurdu. NOAA bilim adamlarının yaptığı uyarıda, 2022 kasırga sezonunun son 2 mevsimdeki aşırı aktif kasırgaların bu sezonki kasırgaların yanında güçsüz kalacağını tahmin ediliyor.


 NOAA'ın yaklaşan kasırga mevsim tahminleri; Kasırga, yüzde 30 normal seyredip, yüzde 10'da normalin altında seyredecek ya da yüzde 60 daha sert geçecek. Bu sezon yüzde 70 adları bilinen 14 ila 20 fırtına görülecek,  görülecek olan fırtınalardan 6 ila 10'u kasırga olup, bunlardan 3 veya 5'i yoğunlaşarak Kategori 3 veya daha büyük kasırgaya dönüşecek. Henüz sezonun başında Atlantik'te şimdiye kadar 3 isimlendirilmiş fırtına gerçekleşti. Ulusal Kasırga Merkezi'ne göre, tipik bir Atlantik kasırga sezonu 14 adlandırılmış fırtına, 7 kasırga ve 3 büyük kasırga yaşanır. NOAA'nın önde gelen mevsimlik kasırga tahmincisi Matthew Rosencrans, 'Bir ülkeyi mahvetmek için sadece bir fırtına yeterlidir.' dedi. Tropikal fırtınalar ve Ida Kasırgası gibi ani sel baskınlarına neden olan büyük doğa olayları Amerika Körfezi boyunca devam ederek binlerce kişinin hayatını kaybetmesine neden oluyor.

Berkay Çakmak
berkay61cakmak@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal