Atina’da Türkiye depremi: Yunanistan’ın hazımsızlığı sürüyor

Doğu Akdeniz ve Ege’de sürekli olarak gerilimi artıracak adımlar atan Yunanistan’ın gündemini, ABD ile Türkiye arasında devam eden F-16 görüşmeleri meşgul ediyor.

26.05.2023-11:22 - (Son Güncelleme: 26.05.2023-17:23)

ABD’nin Türkiye’ye vereceği F-16 savaş uçaklarıyla ilgili uzun zamandır provokatif eylemlerde bulunan Yunanistan, İsveç bahanesiyle ABD’li senatör Bob Menendez’in açıklamalarına yer verdi. Menendez, Türkiye karşıtı açıklamalarıyla zaman zaman dikkat çekiyor.

Yunanistan’ın Türkiye hazımsızlığı sürüyor

Akşam’ın yer verdiği habere göre; Türkiye ile ABD arasında olan F-16 satışı Yunanistan'ın da gündeminden düşmüyor. ABD Meclis Dış İlişkiler Komistesi Başkanı Michael McCaul'un F-16 satışına seçim sonrası yeşil ışık yakmasının ardından Yunan basını çareyi yine İsveç'i bahane ederek Türkiye düşmanlığı ile bilinen ABD'li Senatör Bob Menendez'de buldu.

Bob Menendez

ABD Meclis Dış İlişkiler Komistesi Başkanı Michael McCaul, ABD medyasına açıklama yaparak çeşitli iddiaları çürüttü. McCaul, seçim sonrası Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın yine başta olmasının F-16 satıını engellemeyeceğini ifade etti.

Politico'da yer alan haberde ise meclis üyelerinin bu konuyla alakalı olarak farklı görüşleri olduğuna dair düşünceler var.

ABD yönetimi aylarca üstüne basa basa Türkiye'ye yapılacak F-16 satışının İsveç'in NATO'ya girmesiyle alakalı olmadığını söylese de gazetede yer alan habere göre bazı vekiller halen bunun şart koşulması gerektiğini ifade ediyor.

Özellikle Türkiye'ye olan düşmanlığı ve Yunan lobisine olan yakınlığı ile bilinen ABD'li Senatör Bob Menendez'den de bahseden gazete, "Menendez için mesele İsveç değil, Yunanistan." dedi.

ABD Türkiye F-16

Ancak Politico, Beyaz Saray'ın Menendez üzerinde yeterince baskı kuracağına inanıyor.

Yunanistan medyası ise söz konusu gelişmeyi kaçırmadı. Yunan gazetesi Skai, Politico'nun haberinden bahsderek İsveç'in NATO şartının olduğunu iddia etti.

sveç talebiyle ilgili resmi bir açıklama olmamasına rağmen, "Cumhuriyetçi politikacı, Türkiye İsveç'in NATO'ya katılımını onayladığında ABD'nin F-16'ları onaylayacağını tahmin ediyor." sözlerine yer verildi.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal