Atık malzemelerden bina inşa ettiler: 1 kuruş bile harcamadılar

Hacettepe Üniversitesi tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, Beytepe Yerleşkesi’nde tamamen atık malzemelerden inşa edilen ve taşınabilir özelliği öne çıkan bina hizmete girdi.

17.03.2023-14:54 - (Son Güncelleme: 17.03.2023-17:46) Atık malzemelerden bina inşa ettiler: 1 kuruş bile harcamadılar

Hacettepe Üniversite yönetimi, akademik ve idari personeli ile Taleworlds şirketinin CEO’su Armağan Yavuz’ub katıldığı törende konuşan Hacettepe Üniversite Rektörü Prof. Dr. Mehmet Cahit Güran bina hakkında bilgilendirmede bulundu.

"Her şeyden önce bu binanın benim için bir maliyeci için değerini ifade edeyim. Ben buraya 1 kuruş harcamadım. 1 kuruş harcamadan böyle bir kapasite oluşturduk." ifadesini kullanan Güran daha önce inşaat hafriyatlarının ve molozlarının döküldüğü bir alanı değerlendirdiklerinin altını çizdi. Güran, "Üniversitemize değer katmak için elinden geleni yapan Taleworlds firmasından da destek istedik. 2-3 ay içerisinde hemen yapıldı ve şu anki konumuna geldi." ifadesini kullandı.

"Tüm deprem testleri de yapıldı"

AA’da yer alan habere göre; binanın tasarımcısı olan Hacettepe Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Şahmaran yapının en dikkate değer özelliğinin yüzde 100 sökülüp geri takılabilir olduğunu belirterek "İstediğimiz an bu yapıyı söküp başka bir alana taşıyabiliriz. Tüm deprem testleri de yapıldı." bilgisini verdi.

Atık malzemelerden inşa edildi

İnşaat atıklarının kullanarak bir bina daha tasarladıklarını ve haziran ayının sonuna doğru bitirip deprem bölgesine hediye etmek istediklerini belirten Şahmaran projenin sürecine yönelik 

İnşaat atıklarını kullanarak bir bina daha tasarladıklarını ve haziran sonuna kadar bitirip deprem bölgesine hediye etmek istediklerini aktaran Şahmaran proje sürecine ilişkin şöyle bilgi verdi: "2019 yılında Türkiye-İngiltere ikili işbirliği kapsamında bir çalışma sunmuştuk. O projenin adı, 'Düşük Maliyetli Konutlandırma İçin Lego Tarzı Yapı İnşaası'ydı. Sonraki yıl İngiltere ile işbirliği yapan farklı ülkeler arasındaki projelerin her ülke adına ödül verilmesine karar verilmiş. Biz de Türkiye kapsamında bu ödüle başvurduk. Ülkemizdeki 50 başvurudan ilk 4'e kaldık. Ödül töreninin sonuçları açıklandı ve ödülü biz aldık. Bu ödül kapsamında, Rektörümüzün de desteğiyle bu alanda çalışmalarımıza başladık." şeklinde konuştu.

Şahmaran ayrıca hem dünyada hem ülke genelinde ilk kez bu özelliklere sahip bir yapı tasarlandığını aktardı.

Ömer Faruk Ekinci
ekomerfaruk@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal