@ İşareti Nedir, Nasıl Yapılır?

@ işareti genellikle e-posta adreslerinde görmeye alıştığımız bir sembol. “Et” diye bilinen bu sembol nasıl okunur, bu işaret neyin kısaltması, klavyede hangi tuşlarla yapılır? Cevapları sizler için derledik.

11.01.2022-09:50 - (Son Güncelleme: 11.01.2022-10:02) @ İşareti Nedir, Nasıl Yapılır?

E-postalardan bildiğimiz; “a” harfinin etrafında kıvrılan bir daire şeklinde görünen @, maillerin evrensel işareti olmadan önce matematiksel bir ifade olarak kullanılıyordu. Bir nesnenin maliyetini veya ağırlığını söylemek amaçlı yazılıyordu. Peki, nasıl mail işaretine evrildi? İşte detaylar…

OKUNUŞU

Türkçe’de bu sembol “kuyruklu a” ya da “yaklaşık olarak eşit” ifadelerini karşılıyor. E-posta simgesi olarak kullanıldığından beri bu işaret “et” olarak okunuyor. Bu okunuşun kökeni İngilizce’den geliyor. İngilizce’deki “at”, Türkçe’ye “et" olarak yerleşmiştir ve bu şekilde okunuşu doğrudur.

KLAVYEDE NASIL YAPILIR?

Et işareti (@) ya da kuyruklu a internet üzerinde neredeyse her gün milyonlarca insan tarafından en çok kullanılan işaretlerden biri. Mail haricinde sohbet uygulamalarında bir kişiyi mesajımıza etiketlemek için kullandığımız bu işaret klavyede iki tuşun birleşiminden oluşuyor:

Q + ALT ya da Q + 064


NEYİN KISALTMASI?

Başka bir iddiaya göre @ işareti, “amphora” kelimesinin kısaltması. Amphora (amfora) tahıl, baharat ve şarabı bir kaptan bir kaba aktarmak için kullanılan büyük toprak kavanozların tuttuğu miktarı belirleyen bir ölçü birimi olarak biliniyor.

İtalyan bilim insanı Giorgio Stabile, @ sembolünü 1536 yılında Francesco Lapi adlı Floransalı bir tüccar tarafından yazılan bir mektupta keşfetti. Bu sembol daha sonra amphora kelimesi için tahsis edildi. Bu durum @ sembolünün neden matematiksel bir terim olarak yaygınlaştığını da açıklıyor.

Diğer bir iddiaya göre Ortaçağ döneminde matbaa olmadığından yazarlar yazı dilinde çeşitli kısaltmalar aradılar ve at kelimesini daha da kısaltmasının bir yolu olarak a + t = @ şeklinde kullanmaya başladılar. Kitap kopyalama işleminin çok uğraştırıcı olduğu bu dönemde böyle kısaltmalar oldukça yaygındı.

Bu birleşme işlemini yaparken a harfini sabit bıraktılar ve t harfini a harfinin etrafında döndürdüler ve bu işaret (@) ortaya çıktı. Böylece iki kalem vuruşu tek bir kalem vuruşuna kısalarak yazarların işini kolaylaştırdı.

KULLANIM YERİ

@ sembolü şu anda genelde mail adreslerinde görülüyor. Onun dışında bu işaret sosyal medyada etiketlemenin kısa yolu olarak kullanılmaya başlandı. Ardından bu kısa yol sohbet uygulamalarına da gelerek özellikle grup sohbetlerinde, grup içindeki birinin dikkatini çekmek istediğiniz bir mesaj için bu sembolle o kişinin ismine etiketleme yapılıyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal