Bir Şey Nasıl Yazılır?

Bağlaç ve edatlar, yabancı bir dilden alınan ya da okunuşu zor kelimelerin yazımı karıştırılabiliyor. 'Bir şey' de onlardan biri. Peki, birşey mi bir şey mi, birleşik mi ayrı mı yazılır, TDK bu kelime hakkında ne diyor?

10.01.2022-17:59 - (Son Güncelleme: 10.01.2022-17:59) Bir Şey Nasıl Yazılır?

Günlük hayatta konuşurken ya da mesajlaşırken kullandığımız birçok kelimenin nasıl yazıldığını karıştırabiliyoruz. Türk Dil Kurumu'na göre yazımı en çok karıştırılan kelimelerden biri de "bir şey"

Türk Dil Kurumu (TDK) resmi internet sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin doğru yazımı "bir şey" olarak ortaya çıkıyor. Kelimenin doğru yazımı ayrı olarak yazılması. Ayrıca "şey" kelimesi her zaman önündeki kelimeden ayrı yazılıyor.

Bazı örneklerde görülen "birşey" yazımı bugünkü Türkçe ile imla hatasıdır. Edat ve bağlaçlar, birden fazla kelimenin bir araya gelmesiyle oluşmasından kaynaklı olarak birleşik mi ayrı mı yazıldığı karıştırılan konulardan biri.

TDK SÖZLÜK ANLAMI

Türkçe’de oldukça çok kullanılan “bir şey” kelimesi, hem konuşma dilinde hem de yazı dilinde oldukça fazla kullanılıyor. Kelimelerin TDK sözlüğünde anlamı şöyle:

Bir: Tek.

Şey: Madde, eşya, söz, olay, iş, durum vb.nin yerine kullanılan, belirsiz anlamda bir söz.


ÖRNEK CÜMLELER

- Sana inanmam için bana bir şey söyle.

- Bir şeyin mi var?

- Bana öyle bir şey yaptın ki asla unutmayacağım.

- Bana bir şey olursa çocuklar size emanet.

- Bana bir şeyler oluyor, dedi ve bayıldı.

- Bir şeyi beceremedin!

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal