Asya Pasifik Çatışması Derken Kuzey Denizi Bölgesinde Rus Japon Savaşı’na Doğru

Rusya’nın Ostok Denizi ile Büyük Okyanus’un Kuzeybatı kısmında bulunan “sahipsiz adalar”da Tarifesiz Özel Ekonomik Bölge ilanı, ülkeyi Japonya ile sıcak çatışma eşiğine getirdi.

27.09.2021-10:39 - (Son Güncelleme: 27.09.2021-11:30) Asya Pasifik Çatışması Derken Kuzey Denizi Bölgesinde Rus Japon Savaşı’na Doğru

Özel Haber | Erdal Şimşek

Japonya Dışişleri Bakanı Toshimitsu Motegi, New York'ta yaptığı görüşmede Rus mevkidaşı Sergey Lavrov'a Tokyo'nun Moskova'nın tartışmalı adalarda tarifesiz özel ekonomik bölge başlatma önerisini kabul edemeyeceğini söyledi.

BM Genel Kurulu oturumlarının dışında yapılan toplantıda Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov konuyu gündeme getirmesi ile Japon tarafı kesin tavrını masaya koydu.

Japonya Dışişleri Bakanı Motegi, Tokyo'nun, adalara Rus yasalarının uygulanmasını gerektireceği için Japonya'nın planı desteklemediği yönündeki tutumunu tekrarladı.

Motegi, adalardaki ortak ekonomik projelerle ilgili olarak, bunların Japonya'nın yasal konumunu ihlal etmeden uygulanması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Japonya'nın en kuzeydeki ana adası Hokkaido'nun açıklarındaki adalara denizaşırı yatırımları cezbetmek amacıyla bu ayın başlarında teklifi açıkladı.

Rus ve Japon bakanlar, iki ülkenin savaş sonrası barış anlaşmasını imzalamasını engelleyen uzun süredir devam eden bir toprak anlaşmazlığını da tartıştı.

KUZEY DENİZİ BÖLGESİNDE RUS JAPON SAVAŞI'NA DOĞRU

İkili görüşmeler, Motegi ve Lavrov arasında koronavirüs pandemisi nedeniyle yaklaşık 19 ay içinde ilk yüz yüze görüşme oldu.

İkili, pandeminin ortasında iki yıl üst üste askıya alınan Japonya'dan adalara yıllık vizesiz ziyaretler hakkında da görüş alışverişinde bulundu.

Bu tür programlar, Japon uyruklu grupların Japonya'da Kuzey Toprakları ve Rusya'da Güney Kurils olarak adlandırılan tartışmalı adalara pasaport veya vize olmadan seyahat etmelerine imkan sağlıyor.


Adaların egemenliği konusundaki anlaşmazlık, II. Dünya Savaşı'nın sona ermesinden 70 yıldan fazla bir süre sonra bir barış anlaşması imzalayan ülkeler için büyük bir engel teşkil ediyor.

Tokyo, Japonya'nın teslim olmasından kısa bir süre sonra Sovyetler Birliği'nin adaları yasadışı olarak ele geçirdiğini iddia ederken, Moskova bunu meşru bir şekilde yaptığını iddia ediyor.

Diğer konuların yanı sıra Motegi, Rusya'nın geçmişte Japon vatandaşlarının Kuzey Kore tarafından kaçırılmasını çözme çabalarında işbirliği çağrısında bulundu ve Lavrov, ülkesinin desteğini garanti etti.

Ayrıca, savaşın parçaladığı Afganistan'da istikrarı sağlamak için işbirliği yapmayı da kabul ettiler.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal