Aspergillus Hastalığı Nedir?

Aspergillus nedir? Aspergillus belirtileri nelerdir? Aspergillus hastalığı nasıl gelişir? Bu hastalık hakkında merak edilenleri derledik.

25.02.2020-13:50 - (Son Güncelleme: 11.05.2021-14:18) Aspergillus Hastalığı Nedir?

Birçok ünlü ismin yakalandığı Aspergillus hastalığı her geçen gün daha fazla merak konusu olmaktadır.  Aspergillus temel olarak bir mantar türüdür. Hemen her yerde görülebilmektedir. Ateş, öksürük, vücudun çeşitli bölgelerinde ağrı ve nefes darlığı gibi belirtileri vardır. Bu belirtiler nedeniyle çoğu zaman farklı hastalıklarla karıştırılmaktadır. Peki, Aspergillus hastalığı nedir?

ASPERGİLLUS HASTALIĞI NEDİR?

Aspergillus, dünyanın her yerine yayılmış yaklaşık 200 mantar türünden oluşmuş bir cinstir. Yuvarlak hücrelerden oluşmuş mayalardan farklı olarak, Aspergilluslar hif olarak adlandırılan hücre zincirlerinden oluşan ipliksi mantar türleridir. Doğada saman ve çürüyen bitki artıklarında yaşarlar. Hayvanlarda, özellikle kuşlarda solunumla ilgili ciddi bir hastalık olan Asperjilloz hastalığına neden olur. Mantarın dokusu kadifemsi, pamuksu veya yünsü olabilmektedir. Mantarın ön yüzünün rengi türüne göre değişmekte ve yeşil, sarı, turuncu, kahverengi veya siyah tonlarında görünebilmektedir

Aspergillus ilk 1729'da İtalyan rahip ve biyoloğu Pietro Antonio Micheli tarafından, Nova plantarum genera juxta Tournafortii methodum disposita olarak belirlenmiştir. Mantarın şekli ona Hıristiyan ayinlerinde kutsal su serpmeye yarayan aspergillumu hatırlattığı için bu ismi kullanmıştır.

ASPERGİLLUS NASIL GELİŞİR?

Aspergillus türleri aerobiktirler ve oksijenin bol olduğu hemen her yerde rastlamak mümkündür, yüzeylerde küf olarak büyürler. Mantarlar genelde bol karbonlu yüzeylerde, glikoz gibi monosakkaritler ile büyümelerine karşın, Aspergillus amilaz enzimleri salgıladığı için nişasta gibi polisakkaritleri de kullanabilir. Bu nedenle Aspergillus türleri ekmek ve patates gibi nişastalı yiyeceklerin bozulmalarında sıkça görülür, ayrıca çoğu bitki ve ağaç üzerinde de büyüyebilirler.

Glikoz, früktoz, maltoz ve nişasta gibi karbon kaynakları ile büyüyebilmelerinin yanı sıra çoğu Aspergillus türü besin maddelerinin çok düşük konsantrasyonda olduğu veya başka organizmaların kullanmadığı besin kaynaklarının olduğu ortamlarda da büyüme özelliğine de sahiptir.

Aspergillosis (veya aspergilloz), Aspergillus cinslerinin neden olduğu bir hastalık grubudur. Belirtiler arasında ateş, öksürük, göğüs ağrısı veya nefessizlik olabilir, bunlar başka hastalıklarda da görüldüğü için tanı koymak zordur. Bağışıklık sistemi zayıflamış veya başka akciğer sorunları olan hastalar buna müsaittir.

Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırınız.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal