Tırnak Mantarı (Onychomykose) Tedavisi

Tırnak mantarı nedir? Tırnak mantarının sebepleri nelerdir? Tırnak mantarının tedavi nasıl yapılır? Tırnak mantarından nasıl korunulur? Detaylar haberimizde...

25.02.2020-13:30 - (Son Güncelleme: 25.02.2020-13:14) Tırnak Mantarı (Onychomykose) Tedavisi

Günlük hayatta giyilen ayakkabılar, ayakta kalma süresi, yapılan sportif faaliyetler vb. durumlara bağlı olarak gelişen baskılar sonucunda ayak tırnaklarında kalınlaşmalar meydana gelebilir. Bu kalınlaşmalar mantarlı tırnak sorunlarından olan kalınlaşmalardan farklılık gösterebilir. Mantarlı tırnaklarda oluşan kalınlaşmalarda, kepekleşme, yumuşak odunsu bir görüntü ve yapı oluşabilir. Mantar enfeksiyonu olmayan ama yapısal olarak kalınlaşmış tırnaklarda ki yapısal değişiklik çok daha farklılık seyredebilir. Bu tarz tırnaklarda tırnak dokusu serttir. Yüzeyine dokunulduğu zaman tek parça hissini verir. Uzayan kısmında da şekil bozukluğu görülebilir.

TIRNAK MANTARI

En sık karşılaşılan ayak rahatsızlıklarından olan tırnak mantarı, tırnak dokusu üzerinde uzun süre yer edinebilen, ilerlediğinde mantar enfeksiyonu ile neticelenen patolojik bir rahatsızlıktır. Morfolojik inceleme ile tırnak mantarına neden olan 3 farklı etken grup bilinmektedir. Bunlar: dermatofitler, küfler ve mayalardır. Yerleşim bakımından dermatofit grubu kökenli mantarların maya ve küflere göre ayak üzerinde daha fazla gelişim gösterdiği gözlenmektedir.

TIRNAK MANTARININ SEBEPLERİNİ

  • Tırnağın travmaya maruz kalması,
  • Tırnağın yataktan ayrılması (onycholyse),
  • Tırnak üzerinde daha önce cerrahi müdahale uygulanması,
  • Periferik dolaşımı etkileyen sistemik rahatsızlıkların olması,
  • Yanlış ayakkabı kullanımı,
  • Ayaktaki nem oranının fazla olması

TIRNAK MANTARI TEDAVİSİ

Patolojik rahatsızlıklarla ilgilenen dermatolog kontrolünde hastaya yönelik anti-fungal ilaç tedavisi planlanır. Bu genelde oral ilaç kullanımı veya tırnak üzerine haricen uygulanan ilaçlar şeklindedir. Uzman hekim kontrolüne ek olarak sadece podologlar tarafından aylık periyotlarla tırnak üzerine uygulanan küretaj işlemi, 3 veya 4 seneyi bulabilen mantar sorununu kısa sürede çözüme ulaştırabilmektedir. Küretaj işlemi ile tırnak üzerindeki mantarlı dokunun klinik temizliği yapılır ve devamında hekim önerisi ile uygun görülen anti-fungal ilaç kullanılmaya başlanır. Mantar yayılımı ve geçmişi göz önüne alındığında ortalama 6 aylık sürecin sonunda mantarlı dokuda üremenin önlendiği podolog tarafından fiziki muayene ile tespit edilebilmektedir. Tedavi süreci tırnağın uzaması ve hastanın planlanan tedavisine uyum sağlamasıyla doğru orantılıdır.

TIRNAK MANTARINDAN KORUNMA

Günlük olarak yapılan ayak bakımı ayakta gelişebilen birçok patolojik rahatsızlığı önlemede büyük önem taşımaktadır. Mantar sorununun erken teşhisi için de ayak bakımı esnasında tırnağın yapısal durumunun gözlenmesi (renk değişimi, kalınlaşma, kırılma vs.) gerekmektedir. Aynı zamanda evde dikkat edilmesi gereken başlıca konular arasında doğru ayakkabı kullanımı da önemlidir.

Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırınız.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal