Askerliğini Uzatacak Olan Erlere Maaş Haricinde de İmkanlar Sunulacak

Yeni askerlik sisteminin detayları artık belli oldu. Sistemde gönüllü olarak 6 ay daha askerlik yapmak isteyenlere maaş verileceği biliniyordu. Ancak son bilgilere göre bu erlere maaş haricinde de bazı olanaklar sunulacak.

22.05.2019-10:10 - (Son Güncelleme: 22.05.2019-12:01)

Yeni askerlik sisteminde askerlik 6 aya indirildi. Fakat isteyen sınavları geçmesi durumunda bir 6 ay daha askerlik yapabilecek.

"2 BİN LİRA MAAŞ ALACAKLAR"

Mesele ile alakalı bilgi aktaran Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Bu dönemdeki aylık harçlık 2 bin lira kadar bir para olacak. Mehmetçik 6 ay daha burada vazifesini yapacak. Bunu yapmamız gerek çünkü 6 aya düşürdüğümüz vakit kadrolarımız boşalacak. Öyle olmaması için varsayımımız buradaki erlerimizin en az yarısının, üçte birinin kalması esasına dayalı." sözlerini kullandı.

Yeni sistem askerliğini 6 ay fazla yapmak isteyenlere 2 bin lira haricinde farklı olanaklar da veriyor.

İşte o imkanlar:

-TOKİ ev alımında öncelik sağlanacak.

- İş kurabilmeleri için devlet bankalarından kredi verilecek.

- Muhtaç ailelere yardım yapılacak.

- Yükümlüler, askerlik hizmeti sırasında bedava toplu taşımadan faydalanacak.

- Askerlik ardından ise erlerin hizmet borçlanması, öğrenim kredisi, iş kuruna destek, hizmet süresi kadar sağlık sigortası yapılmasına da destek verilecek.

Yeni sistemin ayrıntıları:

-Askerlikle yükümlü herkes bir ay mecburi eğitim alacak. Ardından usta birliğine gidenler 5 ay daha askerlik yapacak.

- 6 aylık süre sona erdikten sonra, 6 ay daha kalıp kalmama sorulacak. Er, kalırım der ise sınavları geçmesi durumunda kabul edilecek.

- İkinci 6 aylık toplamda 12 aylık süre sona erdikten sonra, söz konusu ere askeriyede kalıp kalmak istemediği sorulacak. Koşulları uygunsa sözleşme imzalanacak.

- Bir senede 145 bin kişinin bedelli askerlik yapması mümkün. Sayı 145 binden fazla olursa; kura çekilecek.

-Bunun haricinde 2 senelik üniversite mezunu olanlar yedek astsubaylığa başvuru yapması durumunda kabul edilirlerse 12 ay vazife yapacak. İlk 2 ayda yedek astsubaylara harçlık, sonraki 10 ayda ise maaş verilecek.

-4 senelik üniversite mezunları da yedek subay olarak askerliğe başvurabilir. Kabul edilmeleri durumunda yedek subaylar gibi 12 ay askerlik yapacaklar. Kabul edilmezlerse yedek astsubaylığa da başvurma olanağına sahip olacaklar.

-Yeni sistemin bir diğer önemli ayrıntısı da uzman er /onbaşı/ çavuşların astsubaylığa, astsubayların subaylığa geçişlerinin mümkün olması.

-Yeni sistemde askerlik vazifesine er olarak başlayan bir kişi başarılı olması durumunda generalliğe dek yükselebilecek.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal