Asgariye ve memura zam geldi: Özel sektör maaş zammı ne kadar olacak?

Önce asgari ücrete yüzde 54 zam, sonrasında ise memur ve emekliye yüzde 30 zam geldi. Özel sektör çalışanları ise kendilerine ne kadar zam geleceğini merak etmeye başladı. Peki Özel sektöre zam ne kadar olacak? İşte uzman ismin konu hakkındaki sözleri...

05.01.2023-10:51 - (Son Güncelleme: 05.01.2023-17:16) Asgariye ve memura zam geldi: Özel sektör maaş zammı ne kadar olacak?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın memur ve emeklilerin maaşlarına yüzde 30 zam yapıldığını açıklaması sonrası en düşük emekli maaşı 5.500 TL olmuştu. Asgari ücrete, sonrasında da memur ve emekli maaşına yapılan zamlar özel sektör çalışanlarının beklentilerini yükseltirken, Ekonomist Muhammet Bayram’dan konu hakkında dikkat çeken açıklamalar geldi.

Özel sektör maaş zammı ne kadar olacak?

Ekonomist Muhammet Bayram özel sektör maaş zammı hakkında şu ifadelere yer verdi:

“Asgari ücretliye bir önceki döneme göre yüzde 100’lük zam yapıldı. Sene başında yapılan zam yüzde 30’lar düzeyindeydi. Dönem ortasında yine yüzde 30 zam yapıldı ve 2023 yılı için uygulanması gereken asgari ücret 8 bin 506 TL oldu.

Bu tutar Türkiye Cumhuriyet tarihinde bir rekordur. Ancak hep belirtmiş olduğumuz üzere asgari ücretin yüksek tutarı diğer ücretlileri de olumsuz etkiliyor. 

Mesela burada ortanca ücretler ve komşu ücretler neredeyse kayboldu. Asgari ücret üzerinde maaş alanlar da kendilerini bir yere konumlandırmak istiyor.

Asgari ücret haricinde maaş alanların oranlarını belirtebilmek zor. Yüksek alana daha düşük, düşük alana daha çok zam yapılabiliyor.

Ancak dün Memur ve emeklilere yüzde 25 zam açıklanmıştı. Bugün Cumhurbaşkanı yüzde 30’a revize etti. Bu tutar da aslında referans oldu.

Özel Sektör Maaş Zammı 2023

Özel sektörün beklentisi nedir?

Yani özel sektör çalışanları da maaşlarına en az yüzde 25-30'luk zam farkı bekliyor. Ancak bu tamamıyla çalışan ve işveren arasında bir tutardır.

Ücretlinin 17 bin lira karı var

Tüm ücretlilerde asgari ücret kadar kısım vergi dışı bırakıldı. Burada vergi dışı bırakılan tutar kadar her bir ücretlinin yıllık 17 bin TL karı var.

Aynı şekilde özel sektörde çalışanlar için de gelir vergisi tarifeleri güncellendi. Bununla beraber hem daha az vergi ödüyorlar hem de vergi dilimindeki adaletsizlik bir nebze ortadan kalktı.

Gelir vergisi tarifesi düzenlemesi

Gelir vergisi tarifesinin yeniden düzenlenmesi ile 10 bin TL alan bir kişi 3. ayda yüzde 15’ten yüzde 20’ye geçmiyor. 7. ayda yüzde 20’ye geçiyor. Bu da tüm ücretliler için bir kazanımdır.

Özel Sektör Maaş Zammı 2023-1

Ancak bu bir çözüm değildir. Tüm gelirlerden alınan vergi ya sabitlenmeli ya da ücretlilere beyanname verilmesi durumu gerekmektedir.

400 lira asgari ücret desteği

Daha önce açıklanan tutar 100 TL idi. Bu 250 TL’ye yükseltilmiştir. Şu anda her çalışan başına işveren 400 TL asgari ücret desteği alacaktır. Bu 400 TL işverenin ödemesi gereken sigorta priminden mahsup edilecektir.

Burada işverenin ödemesi gereken toplam sigorta priminden bu tutar düşürülecek. Ancak bu işçinin cebine yansımayacaktır.”

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal